Информативна служба
Српске Православне Цркве
16. децембар 2003. године

НА АЛБАНСКЕ ГРАНАТЕ БАЧЕНЕ НА ЦРКВУ СВЕТОГ ЦАРА УРОША У УРОШЕВЦУ ОДГОВОРЕНО СВЕТОМ ЛИТУРГИЈОМ

На прекјучерашњи бомбашки напад албанских екстремиста на цркву Светог цара Уроша у Урошевцу, Епархија рашко - призренска "одговорила је" Светом Литургијом која је, 15. децембра, на дан Светог цара Уроша служена у овом велелепном храму. Свету Литургију је по благослову владике Артемија служио протосинђел Мирон Косач са монасима манастира Светог Архангела код Призрена. Након Свете Литургије и резања славског колача монаси су посетили команданта грчког контингента КФОР-а, пуковника Бромиса Панајотиса, чији војници даноноћно обезбеђују храм Светог цара Уроша и још пет других делимично оштећених православних цркава у њиховој зони одговорности. Грчки војници редовно одржавају чистоћу у цркви Светог цара Уроша, перу подове и прозоре. "Заиста је задивљујуће видети колику пажњу грчки војници показују према овој цркви", изјавио је о. Мирон.

Грчки припадници КФОР-а такође се брину о преосталих 17 Срба, иначе стараца, који су остали у Урошевцу. Они се налазе под сталном војном заштитом грчких војника који им обезбеђују један оброк дневно, грејање и редовну медицинску заштиту. О преосталим Србима из Урошевца такође се брине невладина организација "Мајка Југовића" коју води попадија Светлана Стевић као и медицинска екипа болнице "Симонида" из Грачанице.

Пуковник Бромис Панајотис са жаљењем и стидом каже да док је он на тој дужности нико од званичних представника из централне Србије није долазио да се интересује за те људе, нити да пита шта им треба. "Ми ћемо и поред свега наставити да чинимо све што можемо како би им олакшали живот у овим тешким околностима", рекао је грчки командант и захвалио представницима Епархије који су дошли да обележе дан Светог цара Уроша заштитника овог града и охрабре преостале Србе.

Пуковник Бромис је са поносом обавестио представнике Епархије да је већ почела изградња српских кућа у оближњем селу Бабљак, којег су албански екстремисти запалили у лето 1999. године протеравши сво српско становништво, и да ће оне већ бити усељиве до следећег лета када се очекује повратак прогнаника у ово село, а вероватно и у друге делове општине Урошевац.

Протосинђел Мирон је у име Српске Православне Цркве пригодним поклоном и речима благодарности захвалио грчком команданту и његовим војницима на труду који улажу и бризи за преостале Србе и Саборни храм Светог цара Уроша.