Информативна служба
Српске Православне Цркве

2. јун 2004. године

Задужбина Светог манастира Хиландара, по одобрењу Управе Светог манастира Хиландара издаје следеће званично саопштење:

Поводом узнемирења које је у јавности изазвала конференција за новинаре Завода за заштиту споменика културе Републике Србије о проблемима у обнови Светог манастира Хиландара након катастрофалног пожара, обавештавамо јавност да су радови у манастиру отпочели и теку према плану. Услед великог обима штете, веома захтевног заштитарског посла и чињенице да се радови изводе на специфичној локацији као што је Света Гора, јављају се и изазови који се превазилазе добром вољом свих који настоје да помогну и подрже обнову. У овом тренутку врши се рашчишћавање урушених конака и радови на објектима за смештај радника великог хиландарског градилишта. У следећој етапи наставиће се инфраструктурне припреме и довршити израда детаљног програма обнове.

Приликом недавне посете председника Владе Србије г. Војислава Коштунице Светом манастиру Хиландару размотрене су могућности дугорочне подршке Владе обнови манастира и договорени начини да се та помоћ учини што ефикаснијом. На исти начин претходно је договорена и подршка коју манастиру непосредно пружа Српска православна црква. Поред помоћи из своје отаџбине хиландарски монаси добијају и очекују подршку надлежних установа Хеленске Републике, али и широке међународне јавности.

Ставове изречене на поменутој конференцији за новинаре доживљавамо као изразе забринутости стручњака за обнову наше древне светиње, али верујемо да су исхитрени закључци последица необавештености. Истине ради обавезни смо да објавимо да су заједничким напорима Владе Србије и Српске православне цркве, а у договору са Управом Светог манастира Хиландара до овога тренутка сабрана средства у износу од око 2,5 милиона евра која су на располагању Светом манастиру Хиландару у складу са програмом обнове.

У нади да ћемо се сви сабрати око великог и одговорног посла као што је обнова Хиландара и да нећемо подлећи искушењима којих је наше време пуно, захваљујемо се свим људима добре воље на подршци и бризи исказаним већ првог јутра након пожара а који у истој мери трају и до данас. На основу раније одлуке свог оснивача, Задужбина Светог манастира Хиландара ће представљати јавности конкретне податке о обнови и свему што је у вези са њом. Жалимо што смо принуђени да се на овај начин огласимо пре довршења редовног извештаја.

Директор Задужбине
Миливој Ранђић

НОВИ ПОСЛЕНИЦИ НА ЊИВИ ГОСПОДЊОЈ

Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Фотије служио је Свету архијерејску Литургију на други дан Духова 01. јуна 2004.г. у манастиру Крки. Том приликом је рукоположио у чин ђакона свршеног богослова Драгана Михајловића, а у чин презвитера ђакона Дрчу Сашу.

У својој беседи Епископ Фотије је пожелео новим посленицима у винограду Господњем благослов Божији на овој одговорној служби у Епархији далматинској која управо и преко њиховог служења треба да се обнавља.

ОБНОВА МАНАСТИРА САСЕ КОД СРЕБРЕНИЦЕ

У манастиру из 14. века, званом Сасе, код Сребренице, задужбини цара Уроша, у току су радови на обнови ове древне светиње. Ових дана се црква покрива и малтерише, санира се клизиште и граде се подзиди, а подигнута су и два монтажна објекта.

Јеромонах Методије каже да је црква дуга 21, а широка 7 метара и да треба још доста труда и времена док храм не заблиста у пуном сјају, али уз Божју помоћ радови ће према плану бити завршени.

Извор: Вечерње новости, 2. јун 2004. године

Интернет презентација Српске православне цркве је доступна преко сервера у Калифорнији (донација Конгреса српског уједињења) www.spc.org.yu и www.serbian-church.net и сервера у Београду www.spc.yu (донација Беотел-а).

ФоНет фотографије дар Новинске агенције ФОНЕТ


Copyright © 1999-2004 by
The Information Service of the Serbian Orthodox Church
11000 Belgrade
Kralja Petra I no.5
+381 11 3282 596
e-mail