Информативна служба
Српске Православне Цркве

8. јун 2004. године

ДИРЕКТОРИ ПОЛИТИКЕ ПОМАЖУ ОБНОВУ МАНАСТИРА ХИЛАНДАР

Његова Светост Патријарх српски Г. Павле примио је данас 8. јуна 2004. године, у Патријаршијског двора СПЦ двојицу највиших представника најстарије медијске куће на Балкану. Дарко Рибникар, генерални директор „Политике” Новине и магазини и Јоахим Цаумзегел, заменик генералног директора и Мирјана Кубуровић, као представник новинара овог листа, који већ дуги низ година прати збивања у Српској Цркви, посетили су поглавара Српске Православне Цркве како би му уручили помоћ за обнову сагорелог дела манастира Хиландара. Придружујући се широкој акцији „Дар за Хиландар” коју је непосредно после катастрофалног мартовског пожара у једином српском манастиру на Светој Гори покренула Српска патријаршија, директори „Политике” предали су патријарху Павлу чек на милион и 800 хиљада динара. Ова не мала свота новца скупљена је продајом једне од књига из „Политикине” Кућне библиотеке суботом тако што је од сваког продатог примерка по 25 динара издвајано за помоћ обнови древног и знаменитог манастира чија је половина изгорела у пожару пре три месеца.

Примајући Дарка Рибникара и Јоахима Цаумзегела као посленике јавне речи, чији је значај „велики у свим временима, а посебно у данашњем кризном и тешком” како је нагласио, поглавар Српске Православне Цркве говорио је, поред осталог, и о поразном страдању православних светиња на Косову и Метохији. Још већа невоља од страдања храмова и манастира, рекао је српски Патријарх, свакако су страдања и патње људи и са једне и са друге стране.
Саглашавајући се са напоменом Дарка Рибникара да је „нашем напаћеном народу вера заиста неопходна да би издржао све тешкоће које га у протеклом сналазе”, Свјатејши је додао да је тако било и у прошлости, за време пет векова под турским ропством.

Говорећи о спремности руководећег тима „Политике” да прискочи у помоћ већ на прву вест о пожару у Хиландару, Јоахим Цаумзегел је говорио о акцијама прикупљања помоћи у Немачкој за народ који страда на Косову.
Овом срдачном сусрету и разговору су, осим Његове светости, присуствовали протођакон Момир Лечић, шеф Кабинета Патријарха српског и протођакон Радомир Ракић. Патријарх Павле је изразио захвалност на овом лепом и значајном дару, који је дар и свеукупној српској култури, не само Цркви и Хиландару. Похваливши посебно „Политику” због начина како информише читаоце о свему битном, патријарх је Рибникару и Цаумзегелу, али и свима запосленим у овој медијској кући, пожелео свако добро и да буду доследни славне традиције овог угледног листа.

ПОСЕТА ПРЕДСЕДНИКА БЕОГРАДСКОГ ФОРУМА ЖИВАДИНА ЈОВАНОВИЋА ПАРТИЈАРХУ ПАВЛУ

Његова Светост Патријарх српски Господин Павле примио је Живадина Јовановића, председника Београдског форума за свет равноправних. Јовановић је упознао Његову Светост са погледима Форума као невладиног, нестраначког удружења грађана на националне и државне приоритете Србије и Црне Горе. Истакнуто је да су врхунски приоритети очување националног, културног и духовног јединства, као и заштита опстанка српског народа и споменика српске духовности и културе на Косову и Метохији као саставном делу Србије.

Јовановић је уручио Његовој Светости књиге Београдског форума о Косову и Метохији, избеглицама, расељеним и несталим лицима, међународном тероризму и српском расејању.

НАСИЛНО УГАШЕН ЈОШ ЈЕДАН МЛАДИ ЖИВОТ НА КОСОВУ

Седамнаестогодишњи Димитрије Поповић убијен је 05.јуна 2004. године око 2:30 сати у центру Грачанице. Убица се налазило у аутомобилу марке "Ауди" и пуцао је из аутоматског оружја на Димитрија, који се, са још тројицом својих другова, после повратка са славља, налазио у ћевапџиници у Грачаници. Сем Димитрија, који је одмах подлегао повредама, нико други није повређен.

За овај немили догађај одговорност сноси команда КФОР-а, која је пре неколико дана на улазу и излазу из Грачанице укинула контролне пунктове КФОР-а, који су давали какву-такву сигурност Србима пошто су сва албанска возила која пролазе кроз српско насеље била контролисана, а евентуални бег нападача био је немогућ. Још једном се показује да смањење снага КФОР-а делује као зелено светло за албанске терористе да наставе са својим нападима на незаштићене српске цивиле.

Епископ Артемије је посетио породицу пострадалог Димитрија Поповића и одслужио помен пострадалом младићу. Владика Артемије је упутио оштру поруку међународној мисији на Косову и Метохији рекавши да је наставак етничког насиља и тероризма директна последица неспремности међународне заједнице да се ухвати у коштац са организованим албанским терористичким бандама и мафијом. Досадшња политика међународне заједнице с правом се, по речима владике Артемија, може назвати, политиком прећутног саучесништва у етничком чишћењу и заслужује најоштрију осуду. Насиље на Косову и Метохији се никада неће зауставити док се правди не приведу главни организатори и инспиратори политике етничког чишћења и тероризма који свету продају јефтину причу о "демократији", изјавио је владика Артемије.

ТРИБИНА ПРАВОСЛАВЉА

У Дому Културе Вук Караџић, у Булевару Краља Александра 77А, у четвртак 10. јуна 2004. у 18 часова, у оквиру трибине Православље, г. Горан Раденковић ће о духовном животу у савременом свету и подвизима хришћана водити разговор са Његовим Преосвештенством Епископом будимљанско-никшићким Господином Јоаникијем. Позивамо све заинтересоване да присуствују разговору.

Интернет презентација Српске православне цркве је доступна преко сервера у Калифорнији (донација Конгреса српског уједињења) www.spc.org.yu и www.serbian-church.net и сервера у Београду www.spc.yu (донација Беотел-а).

WAP Презентација wap.spc.yu

ФоНет фотографије дар Новинске агенције ФОНЕТ


Copyright © 1999-2004 by
The Information Service of the Serbian Orthodox Church
11000 Belgrade
Kralja Petra I no.5
+381 11 3282 596
e-mail