Информативна служба
Српске Православне Цркве

9. јун 2004. године

ИЗЛОЖБА ИКОНА НА АКАДЕМИЈИ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Синоћ 8. јуна 2004. године, у 18 часова у атељеу Академије за уметности и консервацију при Богословском факултету Српске Православне Цркве, у ул. Краља Петра I бр. 2, Његово Преосвештенство Епископ браничевски Г. Игнатије отворио је завршну изложбу живописачких и консеравторских радова студената овог црквено-просветног завода. Отварању су поред декана Академије Српске Православне Цркве, протојереја др Радомира Поповића и свих професора присуствовали и министар вера у Влади Републике Србије г. Милан Радуловић, представници медија и велики љубитеља уметности.

Прво је Женски хор Богословског факултета Српске Православне Цркве под управом мр Предрага Миодрага, отпевао Царе Небески. Затим је декан Академије Српске Православне Цркве протојереј др Радомир Поповић поздравио све присутне и представио им овај млади црквено-просветни завод наглашавајући потребу за представљањем Академије на свим културним и просветним нивоима. У својој беседи Преосвећени Владика Игнатије се осврнуо на два најбитнија момента у савременом друштву и иконографији. Владика је нагласио да се савремено друштво обавештава преко визуелних представа и слика, тако да су икона, фреска и мозаик најбоље мисионарско средство које Црква може да пружи. Међутим, живопис мора да буде заснован на истинском и проживљеном богословљу. Живописац мора да зна све догматске истине Православне Цркве да би могао да сведочи и изобрази Васкрслог Христа, који је Творац и Спаситељ света и Његове свете. Владика Игнатије се сложио са мишљењем декана да је ова високо-школска уметничка установа једина такве врсте у Српској Православној Цркви, и као таква, право место за неговање иконописа, фрескописа и свих других ликовних црквених уметности. Министар у Влади Републике Србије г. Милан Радуловић се такође сложио са идејом усавршавања живописаца и консерватора на добро и корист Православне Цркве и додао да ће Министарство вера бити увек на услузи Академији за уметност и консервацију при Богословском факултету Српске Православне Цркве.

После отварања изложбе сви гости су пажљиво погледали све изложене експонате, а приређен је и пригодан коктел.

Изложба ће трајати до 30. јуна 2004. године у атељеу Академије Српске Православне Цркве у ул. Краља Петра I, бр. 2.

ПРАВОСЛАВЉЕ У ТАНЗАНИЈИ

Правослвље се изузетно брзо шири у Eпархији Букоба у Танзанији. Епархијска мисија је усмерена на увећавање броја парохија и верника, ширење православне вере међу катихуменима и изражавање вере кроз чињење добрих дела.

Напор православних мисионара доноси добре плодове. У прошлој години основано је двадесет нових парохија, преко 3000 људи је крштено, више од хиљаду људи се венчало у цркви.
Ова мисионарска епархија сада има 140 православних парохија и 20 свештеника.

Изванредан напредак је остварен у образовању будућих свештеника у овој епархији. Прошле године је првих десет студената дипломирало у катихетској школи у Касикизи. Четворица су рукоположена у чин ђакона, а осталих шест је постављено за катихете. У школској 2003/04 још 17 студената је уписало ову школу, који ће ширити мисионарску делатност на црном континенту.

Извор: www.scoba.us/news

Интернет презентација Српске православне цркве је доступна преко сервера у Калифорнији (донација Конгреса српског уједињења) www.spc.org.yu и www.serbian-church.net и сервера у Београду www.spc.yu (донација Беотел-а).

WAP Презентација wap.spc.yu

ФоНет фотографије дар Новинске агенције ФОНЕТ


Copyright © 1999-2004 by
The Information Service of the Serbian Orthodox Church
11000 Belgrade
Kralja Petra I no.5
+381 11 3282 596
e-mail