Информативна служба
Српске Православне Цркве

10. јун 2004. године

WAP ПРЕЗЕНТАЦИЈА ИНФОРМАТИВНЕ СЛУЖБЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Од 4. јуна 2004. године, Информативна служба Српске Православне Цркве је, упоредо са својом Интернет презентацијом, пустила у рад и WAP презентацију дневних вести. На тај начин Информативна служба Српске Православне Цркве жели да све који користе WAP услуге мобилне телефоније, а живе било где у свету, информише о догађајима у Православној Цркви. Колико је познато, ово је прва WAP презентација на ћирилици, чиме се у потпуности демантују тврдње да је немогуће користити ћирилицу у савременим технологијама.

http://wap.spc.yu

ПРВА БИБЛИЈСКА ЕНЦИКЛОПЕДИЈА НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ

Из штампе је, управо изашао први том Библијске енциклопедије, аутора, протођакона Радомира Ракића, лектора Богословског факултета Српске Православне Цркве у Београду и званичног преводиоца Светог Архијерејског Синода. Овај том обухвата одреднице од слова А до слова Л, на укупно 586 страна енциклопедијског формата, двостубачно, без илустрација.

На овом делу, каквог до сада није било на српском језику, протођакон Радомир Ракић је радио пуних десет година, а узор су му биле најбоље светске библијске енциклопедије. Коришћена је руска енциклопедија архимандрита Никифора с краја 19. века, која је поново штампана у Москви 1992. године. Од немачких дела коришћен је Библијски лексикон, аутора Франца Ринекера (Lexikon zur Bibel), затим велики Брокхаусов 6-томни Библијски лексикон (Р. Brockhaus, Das grosse Bibellexikon). Од енглеских дела аутору је нарочито помогао Harper’s Bible Dictionary (San Francisco 1985), као и илустрована енциклопедија (The Illustrated Bible Dictionary, Vols, 1-3, Лондон 1980).

Структура одредница је следећа: назив, затим је у првој загради то исто исписано јеврејским словима, да би у другој загради стајала латинична транслитерација – правилно читање и, најзад, превод речи на српски, донет курзивом. Овај превод је веома значајан, јер семитска имена и називи увек имају своје значење. Уколико је обрађена новозаветна личност или појам, у првој загради наводи се то име или појам на грчком језику, такође уз значење у наредној загради. Уколико постоји више лица са истим именом, наведени су по тачкама, уз педантно цитирање места где се наведено име спомиње у Светом Писму, а понекад је и више таквих референци (нпр. Захарија има 24). Код географских места навођени су подаци када и ко је вршио археолошка истраживања односне локације, резултати тих истраживања, и сл. Уколико то место више не постоји, описане су археолошке претпоставке где би данас требало тражити то место. Објашњене су личности и места које се наводе у девтероканонским књигама, на пример у књигама Макавејским или код Јездре, Товита и др. Код Макавејских књига коришћен је превод Преосвећеног Епископа Атанасија Јевтића. Поједине значајније библијске личности су обрађене тако опширно како би се могла стећи потпуна слика о њима (нпр. Мојсије, Исаија, Јеремија, Илија, Јован Крститељ, Матеј, ...). Обрађене су и ванбиблијске личности или догађаји, или локације (нпр. Рас Шамра, Елба, Наг Хамади...), династије фараона, Селевкида, Птолемејаца и др. Стари Завет је навођен према Даничићевом преводу, а Нови Завет према преводу Комисије Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве. Понегде је истакнуто како су поједини појам превели Емилијан Чарнић или Вук Караџић. И што је било најтеже, савесно се наводе како поједина имена гласе у Библији на српском језику, а одступа од масоретског читања (нпр. стоји Озило, а треба Узило). Др Илија Томић, доцент Богословског факултета, унео је јеврејске речи и њихово рашчитавање.

Издавач Библијске енциклопедије је Духовна академија Светог Василија Острошког у Србињу. Рецензент овог важног дела за савремено српско богословље је др Мирко Томасовић, доцент на катедри Новога завета Духовне академије св. Василија Острошког у Србињу, док је стручни сарадник, посебно за јеврејски слог и његову транслитерацију, др Илија Томић, доцент на Богословском факултету Српске Православне Цркве у Београду.

ДУХОВНИЦИ НА DVD-У ЕМИСИЈЕ ИЗ ПОЗНАТЕ СЕРИЈЕ СТУДИЈА-Б

Три најбоље емисије из, већ култне документарне серије београдског НТВ Студио Б, Духовници, аутора Велимира Веље Павловића, објављени су и у DVD издању. Издавач, кућа DVDreams, из Београда, одабрао је три изузетно запажене емисије у којима су разговори аутора са старцем Тадејем Витовничким, мати Иларијом из манастира Покајница и оцем Јустином, ранијим игуманом манастира Дечани, а сада игуманом манастира Савина.

Кроз топле и једноставне, а дубоке и умне речи монаха, открива се један нови свет о којем је Јован Дучић говорио: «Нико данас не зна колика је беда и унижење не смети остати сам са собом. Нико не зна колика је несрећа никад не чути у самоћи како тече наша сопствена крв кроз наше вене и слепоочнице, ни како се чују кораци наших сопствених мисли у тишини самоће у којој се све прокаже и све проговори...»
Аутор, господин Веља Павловић, каже да се у наше време, када је материјално постало важније од духовног, још само у манастирима могу срести изузетни људи који су посвећени највишем смислу кроз усавршавање себе.

Београдска телевизија «Студио Б» је у пролеће 2002. године започела серију откривања њиховог света у ТВ емисијама ДУХОВНИЦИ. Неочекивано велика пажња гледалаца доказ је да су духовници данас драгоцени извор надахнућа многима.
На ДиВиДи-у су емисије ДУХОВНИЦИ које су гледаоци најчешће желели да изнова гледају.

У међувремену мати Иларија и Старац Тадеј су из овог пролазног, прешли у живот вечни, па су тако ови разговори остали непоновљиво сведочанство. У додатку је дат и до сада необјављиван и немонтиран материјал са снимања емисије о оцу Тадеју.

DVD је титлован на руски, грчки, немачки, енглески, француски и шпански језик.

Овo изванредно издање се може набавити поузећем преко нашег мејла, цена је 1.000 динара, плус поштански трошкови. Све информације се могу добити на тел. 011/32-82-588 или: info@spc.yu

ОБНОВА МАНАСТИРА ДУБРАВЕ

У рушевинама манастира Дубрава, на јужним падинама Златибора, нађена је гомила од 260 млетачких златника из XVII века. Ово давно остављено благо је редак налаз, који ће допринети да се обнови овај заборављени манастир и обнови сестринство. Манастир Дубрава се налази у жичкој епархији и уз незнатну помоћ верника оживеће и биће опет место где ће се многи верници молити Господу.

За две године од када је почео препород ове светиње прокопано је 9 км пута из села Стубло низ врлети испод Торника. Уједно је анонимни Србин из Америке даривао 15.000 америчких долара, да се обнови и фрескопише манастирска црква. Монах Данило је стигао овамо пре четири године из испоснице у Студеници и труди се да обнови манастирски живот.

Новац је сакривен у Дубрави највероватније 1697. године у време турске одмазде, а биће од изузетног значаја у историјском и археолошком смислу.

Д. Гагричић

Извор: Вечерње новости, 10. јун 2004.

ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ ПОБЕДИО НА ФЕСТИВАЛУ У ЧЕШКОЈ

На Међународном фестивалу документарног филма у чешком граду Кошице филм Јелене Бојовић XXI век добио је прву награду. Овај филм је тајно сниман последњих пет година на Косову и Метохији. Ауторка филма прича о старицама које су покушале да спасу православну светињу – Цркве Успења Пресвете Богородице, која је ипак пострадала у мартовском погрому.

Извор: Вечерње новости, 10. јун 2004.

Интернет презентација Српске православне цркве је доступна преко сервера у Калифорнији (донација Конгреса српског уједињења) www.spc.org.yu и www.serbian-church.net и сервера у Београду www.spc.yu (донација Беотел-а).

WAP Презентација wap.spc.yu

ФоНет фотографије дар Новинске агенције ФОНЕТ


Copyright © 1999-2004 by
The Information Service of the Serbian Orthodox Church
11000 Belgrade
Kralja Petra I no.5
+381 11 3282 596
e-mail