Информативна служба
Српске Православне Цркве

11. јун 2004. године

ЗАЈЕДНИЧКО САОПШТЕЊЕ СА СУСРЕТА ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ Г. ПАВЛА И КАРИДИНАЛА ЈОСИПА БОЗАНИЋА, НАДИБИСКУПА ЗАГРЕБАЧКОГ
У БЕОГРАДУ, 11. ЈУНА 2004. ГОДИНЕ

САРАДЊА ЦРКАВА ПРЕД ИЗАЗОВИМА ГЛОБАЛИЗАЦИЈЕ

Његова Светост Патријарх српски Г. Павле, заједно са члановима Светог Архијерејског Синода, епископима шумадијским Јованом и захумско-херцеговачким Григоријем, примио је данас у Патријаршијском двору у Београду загребачког надбискупа Његову Узоритост кардинала Јосипа Бозанића, београдског надбискупа монсињора Станислава Хочевара, и председника Савета Хрватске бискупске конференције за екуменизам и дијалог, помоћног загребачког бискупа монсињора Владу Кошића, са сарадницима.

Патријарх Павле је изразио посебно задовољство што је у могућности да, још једном, у Српској Патријаршији пожели добродошлицу кардиналу Бозанићу и његовим сарадницима и изразио уверење да ће и овај сусрет допринети унапређењу односa између две Цркве.

Кардинал Бозанић је, узвраћајући на добродошлицу, пожелео Божји благослов Српској Православној Цркви, њеном Поглавару, свештенству и свим верницима, и обавестио Његову Светост Патријарха да се у Београду, од 10. до 13. јуна, одржава 32. годишњи сусрет генералних секретара Бискупских конференција Европе и да он присуствује у својству потпредседника Савета Bискупских Kонференција Европе. Саговорници су се сагласили да су сви хришћани у ovo време глобализације позвани да кроз сарадњу бране темељне људске и хришћанске вредности и да циљ мисије Цркве у свету и данас, као и у претходним временима, може да се изрази Христовим речима: „Тако да се светли светлост ваша пред људима, да виде ваша добра дела и прославе Оца вашега који је на небесима” (Мат. 5,16).

У разговору је истакнут значај како ранијих сусрета између Патријарха српског и Надбискупа загребачког (1999. и 2000. године) тако и прошлогодишњег првог и историјског састанка Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве са свим члановима Бискупске конференције Србије и Црне Горе, као и оснивања заједничких комисија чији рад треба да донесе праве резултате у предстојећем периоду.

ФОНДАЦИЈА БЛАГО ПРАВИ АРХИВУ ФОТОГРАФИЈА МАНАСТИРА СОПОЋАНИ

Благо, фондација Конгреса Српског Уједињења овога лета дигитално фотографише манастир Сопоћане, односно унутрашњост и спољашност самог храма и околину манастира. У понедељак 7. јуна 2004. године завршено је фотографисање унутрашњости манастира Дечани.

После фотографисања, извршиће се архивирање дигиталних фотографија и направити ВР (virtual reality) приказ манастира. ВР омогућава гледаоцу виртуални приказ унутрашњости и спољашност манастира.

Овај пројекат, као и све претходне, омогућио је господин Ненад Вукићевић, председника Фондације Благо. Треба нагласити да ово није први српски манастир чији се дигитални приказ оставља будућим генерацијама. Претходне пројекте фондације Благо можете погледати на Интернет презентацији:


http://blago.serbianunity.net/Archives/index.html

НЕМИЛИ ИНЦИДЕНТ У КИСТАЊАМА

У Кистањама је непозната особа 10. јуна 2004. године, у сред бела дана, разбила прозор на кући јереја Жељка Лубарде. Полиција је извршила увиђај и за починиоцем се трага.

И овај догађај сведочи о проблемима са којима се сусрећу Срби у тим крајевима.

Интернет презентација Српске православне цркве је доступна преко сервера у Калифорнији (донација Конгреса српског уједињења) www.spc.org.yu и www.serbian-church.net и сервера у Београду www.spc.yu (донација Беотел-а).

WAP Презентација wap.spc.yu

ФоНет фотографије дар Новинске агенције ФОНЕТ


Copyright © 1999-2004 by
The Information Service of the Serbian Orthodox Church
11000 Belgrade
Kralja Petra I no.5
+381 11 3282 596
e-mail