Информативна служба
Српске Православне Цркве

12. јун 2004. године

ЗАЈЕДНИЧКО САОПШТЕЊЕ ЗА ШТАМПУ
СА СУСРЕТА ПАТРИЈАРХА ПАВЛА СА УЧЕСНИЦИМА СУСРЕТА
ГЕНЕРАЛНИХ СЕКРЕТАРА БИСКУПСКИХ КОНФЕРЕНЦИЈА ЕВРОПЕ
У БЕОГРАДУ, 12. ЈУНА 2004.

Његова Светост Патријарх српски Господин Павле примио је данас у Патријаршијском двору у Београду, заједно са епископима Бачким Г. Иринејем и Захумско-херцеговачким Г. Григоријем и најближим сарадницима, генералне секретаре Бискупских конференција Европе, који од 10. до 13. јуна у Београду одржавају свој 32. годишњи сусрет. На челу ове високе делегације Римокатоличке Цркве били надбискуп загребачки и потпредседник Савета Бискупских конференција Европе, Његова Узоритост Кардинал Јосип Бозанић, генерални секретар Савета Бискупских конференција Европе монсињор Алдо Ђордано и њихов домаћин београдски надбискуп и председник Бискупске конференције Србије и Црне Горе монсињор Станислав Хочевар.

Пожелевши добродошлицу у првој кући Српске Православне Цркве, Патријарх Г. Павле је истакао неопходност сарадње Православне Цркве и Римокатоличке Цркве у сведочењу Јеванђеља Христовог у савременом свету. Да би таква сарадња била плодотворна, потребно је ићи уским јеванђелским путем, на коме ћемо сви носити крст свој, свесни да искушења која стоје пред нама можемо савладати само ако будемо, по речима Христовим, “мудри као змије и безазлени као голубови” (Мт. 10, 16). При томе, морамо бити свесни одговорности коју носимо и свесни да ћемо сви изићи пред лице Божије.

Кардинал Бозанић је Његову Светост и присутне архијереје поздравио у име бискупа, свештеника и верника, генералних секретара Бискупске Конференције Европе, речима да у личности Патријарха поздравља целу Српску Православну Цркву. Заједничка основа од које полазимо је наша вера у Христа, која нас обавезује на сарадњу ради бољег утемељења хришћанских вредности на европском континенту. Узорити Кардинал је, у наставку излагања, упознао Његову Светост са тематиком овогодишњег сусрета генералних секретара Бискупских конференција Европе (хришћанство и Цркве у Европи данас), и саопштио да су у Београду, ради разматрања те актуелне тематике, генерални секретари из 29 европских бискупских конференција од 34 учлањених у Савет Бискупских конференција Европе.

Уследиo је непосредни разговор Патријарха српског Г. Павла и присутних Г. Г. архијереја са Кардиналом Бозанићем и осталим високим гостима о изазовима пред којима стоји мисија Цркве у данашњем свету. Патријарх српски је нагласио да морамо бити свесни да ћемо бити препознати према плодовима нашег рада, јер оно што говоримо и пишемо о духовном животу, треба да и делима потврдимо. Ако, наиме, останемо само на говору и писању, представљаћемо дрво са лепим лишћем, али без плодова. Увек се, дакле, морамо држати Христових речи: “По плодовима њиховим познаћете их” (Мт. 7,16).

Епископ бачки Г. Иринеј упознао је присутне са конкретном сарадњом између Српске Православне Цркве и Бискупске конференције Србије и Црне Горе, која се манифестује кроз рад сталне Комисије за дијалог, а још више кроз заједничко решавање свих проблема који се намећу, као што је то било приликом враћања катихетске наставе у јавне школе у Србији, када је заједничким сведочењем Православне и Католичке Цркве оповргнут став атеистичких кругова да су Цркве фактор деобе у друштву; затим у питањима радиодифузије и сарадње у медијима, где се исто тако наступа заједнички. Све то чинимо у служби стварног духовног уједињења Европе, а не само политичког и економског, а пре свега у знаку служења Јеванђељу Христовом.

Епископ захумско-херцеговачки Г. Григорије је, говорећи укратко о страдању Цркве на Косову и Метохији, представио гостима и ново издање Меморандума Светог Архијерејског Сабора о Косову и Метохији, нагласивши да тамошње светиње Српске Православне Цркве представљају заједничко духовно и културно добро свих хришћана и свих људи добре воље. По примерак ове књиге из руку Патријарха Павла примили су сви гости. Захваљујући на дару, кардинал Бозанић је рекао да је обавеза свих нас да чувамо хришћанске светиње, јер су то места сусрета Бога и човека.

На крају, Његова Светост је још једном указао да смо сви свесни потребе за јединством, посебно у савременој мисији Цркве, и да морамо имати на уму речи из првосвештеничке молитве Господа Исуса Христа Оцу Небеском: “Да сви једно буду, као ти, Оче, што си у мени и ја у теби, да и они у нама једно буду да свет верује да си ме ти послао” (Јн 17,21).

Интернет презентација Српске православне цркве је доступна преко сервера у Калифорнији (донација Конгреса српског уједињења) www.spc.org.yu и www.serbian-church.net и сервера у Београду www.spc.yu (донација Беотел-а).

WAP Презентација wap.spc.yu

ФоНет фотографије дар Новинске агенције ФОНЕТ


Copyright © 1999-2004 by
The Information Service of the Serbian Orthodox Church
11000 Belgrade
Kralja Petra I no.5
+381 11 3282 596
e-mail