Информативна служба
Српске Православне Цркве

14. јун 2004. године

САБОР СРПСКЕ ОМЛАДИНЕ ЈУЖНЕ И ИСТОЧНЕ СРБИЈЕ

Са благословом Преосвећеног Епископа нишког Г. Иринеја, у Нишу је од 1-3. јуна 2004. године (о данима Светог цара Константина и царице Јелене), у сали Епархијског двора, а у организацији Православне омладине Нишке епархије и Српског сабора Двери, одржан ПРВИ САБОР СРПСКЕ ОМЛАДИНЕ ЈУЖНЕ И ИСТОЧНЕ СРБИЈЕ.

Овај сабор је окупио људе из више градова Јужне и Источне Србије (Бор, Зајечар, Врање, Пожаревац, Ћићевац, Куршумлија, Крушевац, Сврљиг, Алексинац, Лесковац, Медвеђа, Ниш). Поред Епископа Нишког Г. Иринеја, својим надахнутим предавањима истакли су се мр Биљана Спасић, професор из Крагујевца и Предраг Р. Драгић-Кијук, књижевник из Београда.

Сви учесници су се сложили да је саборовање прави начин организовања српске омладине у XXI веку и да ти сабори треба да се темеље на историјским српским црквено-народним саборима.
Посебна пажња била је посвећена одређеним проблемима савременог српског друштва и српске омладине.

На сабору је изражена брига за очување ћирилице. Покренута је иницијатива да би све институције требало да се придржавају Кодекса о култури живљења, односно да се боре против чедоморства, да се установи трогодишњи пензиони стаж мајци за свако рођено дете. Залажемо се за обнову свих хришћанских вредности и начела на светим примерима црквене и политичке историје српског народа. На сабору је истакнуто да је Косово и Метохија увек била, јесте и биће, део српске територије и да ће српска омладина, колико је то у њеној моћи, помоћи српском народу на Косову и Метохији, као и избеглом становништву да оствари своје право на повратак.

На крају радног дела Сабора, омладина Јужне и Источне Србије је прихватила учешће на Свесрпском омладинском сабору који ће се о Преображењу ове године одржати у Црногорско-Приморској Митрополији и Захумско-Херцеговачкој Епархији.

СРБИ ОСВОЈИЛИ ПРВО МЕСТО У ШВЕДСКОЈ

Са благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита дабробосанског Г. Николаја, Камерни хор одсека за црквену музику и појање Српског универзитета у Српском Сарајеву учествовао је на једном од најпрестижнијих фестивала хорске музике у Краљевини Шведској, у граду Хелсингену, и том приликом освојио прво место у категорији интерпретације духовне музике.

Међу шездесет хорова из свих крајева света једини представници српске духовне песме, под диригентском руком професора мр Радета Радовића, сјајним наступом задивили су све присутне и побрали бројне аплаузе и овације. Извођењем бисера српске духовне музике из опуса стваралаштва Стевана Ст. Мокрањца и композиција руске духовне музике Камерни хор оставио је снажан утисак на многобројну публику, остале наступајуће хорове, и стручни међународни жири састављен искључиво од стручњака за хорску музику. Одлични млади певачи са својим диригентом и професором мр Радетом Радовићем, као једини представници српског народа и културе, на овој угледној музичкој манифестацији достојно су представили остале братске српске хорове - Савез српских хорова, чији су члан од оснивања.

Камерни хор очекују бројни наступи међу којима и на овогодишњим Интернациналним хорским свечаностима у Нишу, као и у Аустријској амбасади, у Сарајеву и прослави Два века Првог српског устанка у Манастиру Добруну 29. августа 2004. године.

ВАСЕЉЕНСКИ ПАТРИЈАРХ ВАРТОЛОМЕЈ ИДЕ У ВАТИКАН

Његова Свесветост Патријарх цариградски г. Вартоломеј I ће посетити Рим 29. јуна 2004. године, приликом прослаљања дана светих Петра и Павла. Његова лична одлука да путује у Ватикан је позитиван сигнал после прошлогодишњег захлађења односа између Рима и Цариграда због несређене ситуације око питање Унијата у Украјини.

Интернет презентација Српске православне цркве је доступна преко сервера у Калифорнији (донација Конгреса српског уједињења) www.spc.org.yu и www.serbian-church.net и сервера у Београду www.spc.yu (донација Беотел-а).

WAP Презентација wap.spc.yu

ФоНет фотографије дар Новинске агенције ФОНЕТ


Copyright © 1999-2004 by
The Information Service of the Serbian Orthodox Church
11000 Belgrade
Kralja Petra I no.5
+381 11 3282 596
e-mail