Информативна служба
Српске Православне Цркве

15. јун 2004. године

ХОРОВИ МЕЂУ ФРЕСКАМА

Фестивал духовне музике Хорови међу фрескама, који ће ове године бити посвећен манастиру Хиландару и српским светињама које су порушене у току мартовског погрома на Косову и Метохији, биће одржан од 16. маја до 11. јула 2004. године, у Галерији фресака у Београду. По јубиларни десети пут, овај фестивал ће отворити Камерни мушки хор Богословског факултета Српске Православне Цркве, који обележава 85 година од оснивања и хор Браћа Барух, који обележава 120 година постојања.

По завршетку фестивала, најбољима ће бити додељене награде Војислав Илић у две категорије – најбољем хору за извођење православне духовне музике и најбољем диригенту. Награде ће поклонити Академија за уметности и консервацију при Богословском факултету Српске Православне Цркве.

ТРИБИНА ПРАВОСЛАВЉА

У Дому Културе Вук Караџић, у Булевару Краља Александра 77А, у четвртак 17. јуна 2004. у 18 часова, у оквиру Трибине Православља, г. Горан Раденковић ће са својим гостом арх. Мр Тејлор Хостетером разговарати о компјутерском пројекту У срцу Хиландара - Хиландар у срцу. Овом приликом ће бити приказана компјутерска пројекција архитектуре и живописа манастира Хиландара.

ИЗЛОЖБА
ВЕРСКИ ЖИВОТ ВОЈСКЕ ОД ПРВОГ СРПСКОГ УСТАНКА
ДО ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА

У Војном музеју на Калeмегдану 14. јуна 2004. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, отворио је изложба Верски живот војске од Првог српског устанка до Другог светског рата. Ова изложба је конципирана као својеврсна слика и прича о јединству народа, Цркве и војске, које је било најизраженије у периоду судбоносних дешавања и борбе за слободу.

Заједништво свештенства и војске у време кад се у бој ишло с вером у Бога и отаџбину, било је потпуно. Први српски устанак, као и ратови које је српска војска водила за ослобођење отаџбине у XIX веку, почињали су благословом. Војска је ратовала духовно јака и спремна да поднесе страдања за најузвишеније циљеве.

Аутор изложбе, госпођа Душанка Маричић, се заиста потрудила да избором фотографија и уметничких дела документује истиниту причу о улози вере и свештеника у стварању и снажењу модерне српске државе и њене војске.

ПАТРИЈАРХ ПРИМИО ГЛАВНОГ БИСКУПА СЛОВАЧКЕ
ГОСПОДИНА ЈАНА ФИЛА

Дана 14. јуна 2004 Његова Светост Патријарх Српски Г. Павле, заједно са Његовим Преосвештенством Епископом бачким др Иринејем, примио је Главног бискупа Словачке Господина Јана Фила, у чијој пратњи су били његови најближи сарадници заједнице као и Бискуп Евангеличке Словачке Цркве у СЦГ Господин Самуел Врбовски.

Изразивши речи добродошлице Његова Светост је истакао да су међухришћански сусрети у овим тешким временима веома важни јер је народу стало до мира и слободе, а за слободу и мир које Господ даје, хришћани се свакодневно моле. То треба имати у виду као хришћани и људи и у то име су добро дошли сви весници мира и Божје љубави.

Представивши своје сараднике као и Бискупа Врбовског из Новог Сада, Бискуп Јан Фило је заблагодарио на пријему и истакао да су одавно желели да Српском Патријарху изразе своју братску љубав и поштовање. Гости су поздравили Његову Светост у име хришћана у Словачкој, где поред најбројније Римокатоличке Цркве, живи око 370.000 припадника Евангеличке цркве и још око 50.000 православних хришћана. Изразивши Српском Патријарху и Српској Цркви саучешће због бомбардовања Срба 1999. године и потоњег страдања српског народа и српских храмова на Косову и Метохији, Бискуп Фило је истакао да су ти догађаји веома ожалостили грађане у Словачкој, као и да хришћани у свету не би смели да буду равнодушни према том великом страдању.

Бискуп Евангеличке Словачке Цркве из Новог сада, Самуел Врбовски, је у име својих верника, изјавио Српској Цркви саучешће, како због страдања Српске Цркве на Косову и Метохији, тако и због недавног пожара у манастиру Хиландару на Светој Гори. Бискуп Врбовски је најавио да ће се и његова Црква активно укључити у прикупљање средстава за потпуну обнову изгорелог комплекса манастира. Верници Евангеличке Словачке Цркве који живе преко 250 година на овим просторима желе да се, заједно са Српском Црквом, радују обнови ове највеће српске светиње. На крају сусрета, Бискуп Фило је поклонио Његовој Светости вредну монографију о велелепним храмовима у Словачкој.

БИЦИКЛИСТИ ИЗ ЦЕЛОГ СВЕТА ИСПРЕД ХРАМА СВЕТОГ САВЕ
Благослов Патријарха Павла и молебан за такмичаре

Велики број љубитеља бициклистичког спорта окупио се на платоу испед Спомен-храма Светог Саве да поздраве учеснике 44. по реду међународне бициклистичке трке “Кроз Србију” која ће се, у шест етапа, возити од 15. до 20. јуна 2004. године, на стази од Београда до Пожаревца. У свечаном дефилеу, после културно-уметничког програма, биле су 22 екипе, са 110 бициклиста, из 20 земаља: Аустрија, Данска, Грчка, Хонг Конг, Хрватска, Албанија, Мађарска, Јапан, Монголија и Тајланд, Немачка, Русија, Словенија, Украјина, Турска, САД, Велс и Бугарска.

На старту трке проф. др Бојан Димитријевић, министар трговине, туризма и услуга у Влади Републике Србије, пожелео је срећу свим такмичарима и обећао да ће организација бити успешна, тако да ће бити оправдан висок углед српског спорта у свету. Молебан за срећан пут и здравље свих учесника је служио протојереј-ставрофор Чедомир Вучковић.

НАСТАВЉЕНА ГРАДЊА ЦРКВЕ НА САВИНЦУ

На Савинцу, надомак Пожеге, Епархија жичка, ових дана је настављена изградња цркве Светог Саве. Мештани Висибабе су својим прилозима успели да прошле године ураде темељ, а до краја ове, желе да заврше грубе грађевинске радове. Црква Светог Саве ће бити висока 17 м.

Интернет презентација Српске православне цркве је доступна преко сервера у Калифорнији (донација Конгреса српског уједињења) www.spc.org.yu и www.serbian-church.net и сервера у Београду www.spc.yu (донација Беотел-а).

WAP Презентација wap.spc.yu

ФоНет фотографије дар Новинске агенције ФОНЕТ


Copyright © 1999-2004 by
The Information Service of the Serbian Orthodox Church
11000 Belgrade
Kralja Petra I no.5
+381 11 3282 596
e-mail