Информативна служба
Српске Православне Цркве

17. јун 2004. године

ВРАЋЕН МИКРОФИЛМ ОРИГИНАЛА НИКОЉСКОГ ЈЕВАНЂЕЉА

Микрофил оригинала Никољског јеванђеља, који се данас налази у библиотеци “Честер Бети” у Даблину, захваљујући г. Даници Оташевић, директорки библиотеке у Чачку и проф. др Владети Јанковићу, амбасадору Србије и Црне Горе у Лондону, коначно је враћен у Чачак.

Иначе, Никољско јеванђеље је Ђура Даничић доводио у везу са рукописном књигом писаном за Херцег Хрвоја око 1404. године. Рукопис је чуван у Народној библиотеци све до Првог светског рата, када је заједно са 55 највреднијих рукописних и старих штампаних књига – нестао. Владимир Мошин налази 1966. године Никољско јеванђеље у бибилотеци у Даблину.

Извор: Вечерње новости 17. јун 2004.

ОБНОВА ЛЕОНТИЈЕВОГ КОНАКА

Информативна служба Координационог центра за Косово и Метохију у свом саопштењу бр. 1, за 16. Јун 2004. године, објављује да је Центар за светско наслеђе УНЕСКO-а и међународна невладнина организација ИКОМОС, обавестили Коородинациони центар и Републички завод за заштиту споменика културе Републике Србије о својој пуној сагласности да се приступи реконструкцији Леонтијевог конака у манастиру Дечани.

Иако сам конак не спада у објекте под заштитом УНЕСКО-а, као интегрални манастирски део, он је од битне важности за функционисање Дечана.

Почетак радова на реконструкцији конака очекује се наредних дана.

НАЈМЛАЂИ СРБИ ИЗ ПРИЗРЕНА КРШТЕНИ У МАНАСТИРУ ВИСОКИ ДЕЧАНИ

У манастиру Дечани, 6. јуна 2004. године крштени су Добрила, Слободан и Валентина Плескоњић. Једва избегавши сигурну смрт у мартовској Кристалној ноћи у Призрену, Љубиша и Татјана Плескоњић у манастиру Високи Дечани крстили су своју децу: двоипогодишњу Добрилу, једноипогодишњег Слободана и пре месец дана рођену Валентину. У прилогу ове радосне вести о најмлађим Србима из Призрена, који од 17. марта живе привремено смештени у немачкој бази КФОР-а у Призрену заједно са 30-так преосталих Срба из овог града, доносимо и потресно сведочење Љубише Плескоњића, који је Божјим чудом успео да из запаљене куће и пред разулареном масом Албанаца извуче своју породицу. Свету тајну Крштења обавили су дечански јеромонаси Методије и Димитрије.

“Тог кобног 17. марта, када је почело лудило албанских шовиниста, ја и моја жена Татјана и наше двоје мале деце Слободан и Добрила, смо се налазили у стану, у оквиру комплекса Српске Богословије Св. Кирила и Методија у Призрену, где смо били привремено смештени након повратка у наш град, у септембру прошле године. Негде око 16.50 почело је окупљање Албанаца. Помислили смо да ће само демонстрирати као претходног дана и разићи се. Међутим, на нашу несрећу није било тако. У првом налету разбили су врата Богословије, а онда су на првом спрату ушли у један, па и у други стан. Углавио сам две дебеле клупе испод врата и увукао се између зида и врата, тако да нису могли да уђу. Из ходника је допирало урликање, а у једном моменту су покушали да секирама развале врата, па сам помислио да је са нама готово. Затим су запалили врата. Горело је са свих страна. Помогао сам жени и деци да изађу преко прозора на кров, а ја нисам успео да прођем јер сам прилично крупан. Остао сам у стану који је све више захватала ватра. Из очајања и страха зграбио сам фрижидер и њиме почео да ударам у зид све док нисам направио рупу довољно велику да кроз њу прођем. Изашао сам преко крова суседне куће и стигао до кућа на почетку улице. Захваљујући КПС полицији која је на руљу бацила сузавац успели смо да пређемо улицу и да стигнемо до хотела "Теранда" и таман када смо помислили да смо се снашли и спасили, разбеснели Албанци су нас поновно напали. КПС полицајци су се разбежали и оставили нас саме на улици, прича Љубиша. Стајали смо скривени између два контејнера до 5 сати изјутра, када нас је пронашла патрола КПС, која нас је затим на наш захтев, пребацила до немачке базе, где и данас живимо.

Интернет презентација Српске православне цркве је доступна преко сервера у Калифорнији (донација Конгреса српског уједињења) www.spc.org.yu и www.serbian-church.net и сервера у Београду www.spc.yu (донација Беотел-а).

WAP Презентација wap.spc.yu

ФоНет фотографије дар Новинске агенције ФОНЕТ


Copyright © 1999-2004 by
The Information Service of the Serbian Orthodox Church
11000 Belgrade
Kralja Petra I no.5
+381 11 3282 596
e-mail