Информативна служба
Српске Православне Цркве

18. јун 2004. године

ХИРОТОНИЈА НОВОИЗАБРАНОГ ЕПИСКОПА ТЕОДОСИЈА

Његова Светост Патријарх српски Г. Павле ће сутра 19. јуна 2004. године у храму Вазнесења Господњег манастира Високи Дечани уз саслужење великог броја отачаствених архијереја, свештеника, извршити чин наречења високодостојног архимадрита Теодосија (Шибалића), настојатеља манастира Високи Дечани, за викарног Епископа Његово Преосвештенства Епископа рашко-призренског Г. Артемија, са титулом Епископ липљански.

Новоизабраног Епископа Теодосија Његова Светост ће у чин Епископа рукоположити, у недељу, 20. јуна 2004. године у храму Вазнесења Господњег у манастиру Високи Дечани.

КОНЦЕРТ ХОРА ИЗ МОНЦЕ У СУБОТУ У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ
Гостопримство Савеза Српских Хорова

У оквиру програма Amici del futuro (Пријатељи будућности) који има за циљ развијање културне сарадње између младих Срба и Италијана, у посету Савезу Српских Хорова и Информативној служби Српске Православне Цркве дошао је Црквени хор Сан Бјађо из Монце. Гости из Монце ће у Београду боравити од 18. до 21. јуна 2004. године. Домаћини желе да гостима узврате велику љубав и гостопримство, које су указали Србима који су у оквиру манифестације Пријатељи будућности боравили у Монци.

Хор Сан Бјађо ће, заједно са Мадригалским хором Факултета музичких уметности, диригент проф. Александар С. Вујић, одржати целовечерњи концерт у Атријуму Народног Музеја у Београду, са почетком у 19.00 часова, на коме ће бити изведена дела старих италијанских мајстора.

У име Савеза Српских Хорова госте ће поздравити генерални секретар г. Сава Ј. Мирић, а у име Народног Музеја концерт ће отворити г. Драгомир Ацовић, представник Управног одбора Народног музеја.

Хор Сан Бјађо

Хор Сан Бјађио из Монце изводи духовну и световну хорску музику и достигао је високу изражајну технику, проналазивши у исто време највернију везу са критеријумима извођачке праксе у сваком добу. Путем интензивне активности изучавања, хор је током година створио веома широк репертоар који, полазећи од свитања хорске музике (средњовековна литургијска монодија, амброзијанске и грегоријанске песме) досеже најзначаније примере духовне и световне полифоније од времена Ренесансе до данас. Из тога, наравно, проистиче различитост активности, у прво време везаних само за литургијску службу, извођену у парохијској цркви Сан Биађо у Монци све до оних типично концертних уз учешће, од 1996. до данас, на више од 50 концерата на различитим локацијама. Међу њима треба посебно истаћи сарадњу са Управом за културу Града Монце везану за догађаје "Музика у манастирима" (издања 1999, 2000, 2001, 2002) и "Монца током Великог Јубилеја"(2000). Са циљем да прошири своја музичка искуства, хор је остварио значајну сарадњу са другим хорским и инструменталним саставима.

Хор тренутно чини 30 чланова под вођством Фауста Феделија.

ПАТРИЈАРХ ПРИМИО ПРОФЕСОРА ДР ВЕСЕЛИНА КЕСИЋА

Његова Светост Патријарх српски Г. Павле је данас у Патријаршијском двору примио проф. др Веселина Кесића са супругом Лидијом. Проф. др Веселин Кесић је био дугогодишњи професор Новог Завета и Историје Српске Православне Цркве на Академији Светог Владимира у Њујорку. Треба нагласити да је ово његова прва посета Србији после изгнанства 1944. године, када је отишао преко Италије и Велике Британије за Њујорк. У Сједињеним Америчким Државама га је одмах прихватио Свети Владика Николај Охридски и Жички, коме је помагао до упокојења. Затим је постао студент Академије Светог Владимира, где је касније постао професор, заједно са о. Георгијем Флоровским, о. Јованом Мајендорфом и о. Александром Шмеманом.

Професор Кесић је са супругом Лидијом данас посетио и Богословски факултет Српске Православне Цркве, коме је, 1991. године, поклонио велики број богословских књига и часописа, које су и данас од велике помоћи свим студентима.

ПРЕДСТАВЕ ИЗ ЖИВОТА ИСУСА ХРИСТА

У понедељак, 21. јуна у 12,30 часова у Музеју Српске Православне Цркве, ул. Краља Петра бр.5, биће отворена изложба радова деце из вртића Коцкица из Борче.

На сликама великог формата, које је сликало по неколико малишана, приказан је живот, страдање и васкрсење Христово. И заиста, као што псалмопевац каза:» Из уста одојчади и мале деце начино си (Себи) хвалу» (Пс.8,3). Чистим дечјим срцем ови малишани причају на свој начин јеванђелску причу. Поред изванредних призора из Христовог живота, на легендама су исписана и дечја размишљања, која човека насмеју до суза, али и дубоко потресу чистотом и невиношћу, искреношћу и непосредношћу.

Са малишанима из вртића Коцкица радила је васпитачица Славица Томић.

БЕСЕДЕ ЕПИСКОПA СИМЕОНА ЗЛОКОВИЋА

У издању Епархије далматинске изашла је књига Беседе Епископа Симеона Злоковића, који је био Епископ у Епархији горњокарловачкој од 1951. до 1990. Године, када се упокојио у Господу. Дошао је на епархију у најтеже могуће време, одмах после Другог светског рата који је оставио трагове на животу цркве као ни један дотадашњи од оснивања Српске Православне Цркве на овим просторима. Млади Епископ је затекао потпуно разорену Епархију. Од предратних 206 свештеника, рат је преживело само 14, који су опстали на својим парохијама. Богослужбено способних храмова било је двадесетак, а од предратних пола милиона верника, једва да је остала половина. У поратно време, а и дуго после тога однос власти према Цркви био је изразито негативан. Све ово није уплашило Епископа Симеона, који је са много вере љубави и полета почео и обнову Епархије, на том послу, најтежем и најлепшем - служењу Богу и своме роду, провео је пуних 39 година, све до краја својих земаљских дана 1990. године.

Књига беседа, блаженог спомена Владике Симеона Горњокарловачког је драгоцени бисер. Први пут су на једном месту сабране његове Васкршње беседе, пригодне и празничне беседе, бриљантно писане, јасне и разумљиве свима, а дубоке мисли, поруке и поуке. Епископ Симеон веру и речи потврђивао животом и делом, о чему најбоље сведоче његове речи: »Хришћанске истине, тајне неба и земље, како су виђене у Јеванђељу, нису исто што и тајне и истине овог материјалног света. Оне се другачије доживљавају и другачије казују. Нема тог проповедника, ма колико био уман и дубок који ће одушевити, ако иза његових речи не стоји вера у смирењу и љубав у доживљају. Док опет, смирена реч о Богу, ма била и букварски једноставна, плениће све људе од вере.»

Интернет презентација Српске православне цркве је доступна преко сервера у Калифорнији (донација Конгреса српског уједињења) www.spc.org.yu и www.serbian-church.net и сервера у Београду www.spc.yu (донација Беотел-а).

WAP Презентација wap.spc.yu

ФоНет фотографије дар Новинске агенције ФОНЕТ


Copyright © 1999-2004 by
The Information Service of the Serbian Orthodox Church
11000 Belgrade
Kralja Petra I no.5
+381 11 3282 596
e-mail