Информативна служба
Српске Православне Цркве

21. јун 2004. године

САРАДЊА СВЕТОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ СИНОДА
СА ДРЖАВНИМ ВЛАСТИМА

ПАТРИЈАРХ ПАВЛЕ И МИНИСТАР ВУКЧЕВИЋ САГЛАСНИ:
СРБИ КОЈИ ЖИВЕ ВАН СРБИЈЕ НИКАДА НИСУ БИЛИ ПОТРЕБНИЈИ СРБИЈИ НЕГО ДАНАС

ПОТРЕБНО УСВОЈИТИ НОВИ ЗАКОН О ДРЖАВЉАНСТВУ

Његова Светост Патријарх српски Г. Павле, заједно са члановима Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, преосвећеним епископима Нишким Г. Иринејем, Шумадијским Г. Јованом, Захумско-херцеговачким Г. Григоријем и Будимљанско-никшићким Г. Јоаникијем, разговарао је данас у Патријаршијском двору у Београду са Проф. др Војиславом Вукчевићем, министром за дијаспору Државне заједнице Србије и Црне Горе и његовим најближим сарадницима г. Александром Чотрићем, замеником министра и помоћницима г. Вукманом Кривокућом, г. Миодрагом Јакшићем и г. Миодрагом Божићем.

Министар, проф. др Вукчевић и његови сарадници су упознали Његову Светост Патријарха Г. Павла и Г. Г. Синодалце са радом и амбицијама новоформираног Министарства за дијаспору, која се, у најкраћем, могу сажети у следеће:
зближавање Срба у дијаспори и Отаџбини на културном и економском плану;
очување националног, верског, културног и језичког идентитета;
пуно и равноправно укључивање дијаспоре у јавни, политички и културни живот Отаџбине.

Како је, проф. Вукчевић нагласио, држава и ресорно министарство које води, у овим пословима не могу имати успех уколико не раде у сагласности и пуној сарадњи са Српском Православном Црквом, која једина има неподељени ауторитет код нашег народа у дијаспори, кога има – како процењују – између 3,5 и 4 милиона. У циљу стварања услова за остварење наведених циљева, Министарство за дијаспору је, у сагласности са Министарством за унутрашње послове Републике Србије, поднело предлог новог Закона о држављанству. Ранија законска решења ове материје, из комунистичког периода, како је нагласио министар др Вукчевић, имала су више за циљ да онемогуће и обесхрабре Србе који живе ван Отаџбине да стекну држављанство матичне државе, него да им помогну да то легитимно право остваре. По предложеном новом законском решењу, које у потпуности одговара законодавству европских држава, држављанство ће моћи да добију сви они који су српске народности или српског порекла, и који то желе.

Свјатјејши Патријарх Г. Павле је, у име Светог Архијерејског Синода, изразио задовољство овако предложеним решењем и нагласио да је морална обавеза Цркве да га подржи. Усвајање таквог Закона о држављанству ће омогућити не само утврђивање броја наших сународника расутих по целом свету, него и утврђивање њиховог верског и културног идентитета. Посебно је значајно, нагласио је Српски Патријарх, што ће држављанство матичне државе моћи да добију и Срби избегли из околних новоформираних држава, а који су још увек потпуно обесправљени, али и они који су у њима остали да живе.

На крају су се председник и чланови Светог Архијерејског Синода и министар др Вукчевић и његови сарадници сагласили да Срби који живе ван Србије, никада Србији нису били потребнији него данас.

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА БЛАГОСИЉА И ДАЈЕ ПУНУ ПОДРШКУ АКЦИЈИ
КУПУЈМО ДОМАЋЕ - ОБНОВИМО СРБИЈУ

Његова Светост Патријарх српски Г. Павле са члановима Светог Архијерејског Синода, примио је данас у Патријаршијском двору у Београду проф. др Бојана Димитријевића, министра трговине, туризма и услуга Републике Србије и његовог помоћника Срђана Срећковића.

Министар др Димитријевић, упознао је чланове Светог Синода са акцијом КУПУЈМО ДОМАЋЕ - ОБНОВИМО СРБИЈУ коју је повело Министарство у циљу покретања и реафирмације домаће привреде, која се још увек бори са проблемима проузрокованих санкцијама и изолацијом; јачања поверења у домаћу привреду; развијањем свести о квалитету домаћих производа; смањењем одлива средстава према иностранству (дефицит у платном промету у прошлој години је био 5 милијарди долара); очувања постојећих и отварања нових радних места; јачања државних фондова (пензионог здравственог и социјалног; и подстицања креативности у домаћој привреди.

Свјатјејши Патријарх Г. Павле и чланови Светог Синода су похвалили Министарство трговине, туризма и услуга што је покренуло ову акцију и истакли да је то најбољи начин са помогнемо сами себи. Изражено је и задовољство и захвалност свим произвођачима и домаћим трговинским кућама које су се укључиле у ову акцију и смањиле цене својих производа како би их учинили доступнијим нашем становништву. Чланови Светог Архијерејског Синода су министру, проф. др Димитријевићу препоручили да се и друга државна надлештва, у што већој мери укључе у заштиту домаћих произвођача, давањем субвенција и свим другим могућим мерама, које ће оживети производњу, повећати запосленост и стандард грађана.

НОВИ ЕПИСКОП У СРПСКОЈ ПРАВОСЛАВНОЈ ЦРКВИ - ХИРОТОНИЈА ЕПИСКОПА ЛИПЉАНСКОГ Г. ТЕОДОСИЈА (ШИБАЛИЋА)

У недељу 20. јуна 2004. године, хиротонисан је новоизабрани Епископ липљански Г. Теодосије, доскорашњи игуман манастира Дечана. Чин рукоположења за Епископа, у склопу Свете Архијерејске Литургије у манастиру Дечани, извршио је Његова Светост Патријарх српски Г. Павле, уз саслужење великог броја Епископа, јеромонаха и свештеника.

Хиротонији је претходио чин наречења, који је извршен у суботу, 19. јуна 2004. године. На почетку наречења служена је доксологија, а затим је Његово Пресовештенство Епископ Г. Артемије, у својству домаћина беседом поздравио Патријарха и све окупљене око кивота св. Стефана Дечанског. Од архиереја у чину наречења учествовали су, поред Патријарха српског и Преосвећеног Владике Артемија, Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије, Митрополит козански Г. Амвросије из Грчке Православне Цркве, Митрополит велешки Г. Јован, Епископ нишки Г. Иринеј, Епископ зворничко-тузлански Г. Василије, Епископ будимски Г. Лукијан, Епископ канадски Г. Георгије, Епископ бачки Г. Иринеј, Епископ средњоевропски Г. Константин, Епископ врањски Г. Пахомије, Епископ шумадијски Г. Јован, Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, Епископ захумско-херцеговачки Г. Григорије, Викарни епископ јегарски Г. Порфирије, Викарни епископ велички Г. Јоаким и умировљени Епископ захумско-херцеговачки Г. Атанасије. После наречења одслужено је вечерње богослужење којим је началстововао игуман дечански Теодосије, новонаречени епископ липљански.

У недељу 20. јуна 2004. године, прво је служено јутарње богослужење којим је началстововао игуман острошки Јован (Пурић), новоизабрани епископ дијоклијски. Затим је почела Света Литургија, којом је началствовао Патријарх српски уз саслужење преко 40 јеромонаха, јерођакона, свештеника. На крају Литургије, Његова Светост Патријарх српски Г. Павле предао је архипастирски жезал новом Епископу уз топле очинске речи, на које је одговорио Преосвећени Епископ липљански својом пригодном беседом.

Захваљујући доброј и координираној пратњи КФОР-а на рукоположење новог Епископа стигао је велики број верника са Косова и Метохије, као и представници Владе Србије: госпођа Љиљана Чолић, министар просвете, и проф. др Војислав Вукчевић, министар спорта и дијаспоре, госпођа Рада Трајковић и г. Ранђел Нојкић, посланици Коалиције Повратак и чланови Српског националног већа Косова и Метохије, затим Небојша Бакарец, председник Извршног одбора Скупштине општине Стари Град. Литургији, хиротонији и ручку присуствовали су и представници америчке, британске, француске и италијанске канцеларије у Приштини, као и командант италијанско-немачких војних снага г. Ерико Данило са официрима. Шефа УНМИК-а представљао је г. Јоханес Регенбрехт, заменик шефа политичког одсека. На крају ручка г. Светлана Стевић одушевила је све присутне извођењем изворних косовоских песама, а песник г. Ранко Ђиновић из Ђаковице је изрецитовао песму из своје збрике посвећене манастиру Дечани.

РАДОСТ ЗА ОЧИ И ДУШУ

Данас је у Музеју Српске Православне Цркве отворена изложба слика и цртежа деце из вртића «Коцкица» из Борче. Изложбу је, у име Његове Светости Патријарха српског Г. Павла, отворио члан Светог Архијерејског Синода Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије. Отварању изложбе су присуствовали мр Слободан Милеуснић, управник Музеја, јеромонах Иринеј Добријевић, главни и одговорни уредник Информативне службе Српске Православне Цркве, васпитачица Славица Томић, која води ову изванредну групу, педагог вртића «Коцкица», Ана Скокић, ђакон Миладин вероучитељ у основној школи у Борчи, који са вртићем изванредно лепо сарађује, васпитачица Љиљана Дејановић и многи родитељи који су помагали госпођи Славици Томић, набављајући боје и материјал и без чије помоћи ову лепу изложбу не би било могуће остварити.

Епископ Јоаникије је благословио децу и пренео им поздрав Његове Светости Патријарха Павла, који је раније видео изложбу и веома му се допала, али је данас био спречен да дође због званичних обавеза.

Мали уметници су објаснили Епископу Јоаникију и присутнима шта је представљено на сликама које су они сликали, из чега се видело заиста изванредно познавање веронауке. На свој, дечји, ведар и непосредан начин, причали су о празницима и сценама из живота Христовог. Присутне је развеселила, насмејала али и до дна душе ганула дечја, чиста, наивна искрена прича о томе како је нечастиви кушао Христа. Деца су објашњавала да је на слици представљено све чиме је тај зли створ искушавао Христа:»Нудио му је благо, злато, чоколаде, лилихип, торте; и пиле и батак и колаче, али Христос му је одговорио речима заповести Божје, и зломе ништа није успело.»

Ове слике које одишу љубављу и вером, а представљају изванредно висок домет дечјег ликовног стваралаштва, заиста су права радост за очи и душу. Децу је поздравила и госпођа Радмила Мишев, главни и одговорни уредник часописа «Светосавско звонце» и поделила им по примерак часописа. После отварања изложбе, дечица су обишла Музеј, а потом су били гости штампарије где их је срдачно примио директор господин Градимир Станић, који им је после обиласка штампарије уручио пригодне поклоне.

Интернет презентација Српске православне цркве је доступна преко сервера у Калифорнији (донација Конгреса српског уједињења) www.spc.org.yu и www.serbian-church.net и сервера у Београду www.spc.yu (донација Беотел-а).

WAP Презентација wap.spc.yu

ФоНет фотографије дар Новинске агенције ФОНЕТ


Copyright © 1999-2004 by
The Information Service of the Serbian Orthodox Church
11000 Belgrade
Kralja Petra I no.5
+381 11 3282 596
e-mail