Информативна служба
Српске Православне Цркве

22. јун 2004. године

МАЛИ ПРАВОСЛАВЦИ ИЗ КНИНА И БЕНКОВЦА ПОСЕТИЛИ МАНАСТИР КРКУ

Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Фотије служио је, 20. јуна 2004. године, Свету архијерејску Литургију у манастиру Крки, којој су присуствовали и на којој су се причестили сви полазници православне веронауке из Книна и Бенковца. Овај догађај у манастиру Крки је био потврда јеванђелских речи:"... из уста мале деце начинио Си себи хвалу" а он је нада и будућност православља у Далмацији.

УЧЕНИЦИ ВЕРОНАУКЕ ИЗ ЉУБЉАНЕ И ЗАГРЕБА У МАНАСТИРУ ЛЕПАВИНА

У суботу 19. јуна 2004. године, када наша Света Црква прославља преподобног Висариона и преподобног Илариона Новог, Свету архијерејску Литургију у Световаведењском храму манастира Лепавине је служио Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански Г. Јован уз саслужење високопреподобног архимандрита Гаврила, игумана манастира Лепавине, протојереја-ставрофора Перана Бошковића из Љубљане, јереја Саве Косојевића, јереја Далибора Ђукића из Загреба и јерођакона Василија, сабрата манастира Лепавине.

На поклоњење Световаведењској обитељи дошло је 6 аутобуса поклоника и то 3 аутобуса са децом полазницима веронауке и родитељима из Љубљане, које је предводио протојереј-ставрофор Перан Босковић, 1 аутобус такође са децом полазницима веронауке и родитељима из Загреба, које су предводили јереј Саво Косојевић и јереј Далибор Ђукић и 2 аутобуса поклоника из Беча, која су предводили г. Александар-Алекса Јовановић и његова супруга Весна.

За време богослужења Митрополит Јован је одржао беседу о значају веронауке у хришћанском животу посебно се осврћући и похваљујући полазнике веронауке из Љубљане, Загреба и Великог Поганца који су својим појањем улепшали богослужење.

Високопреосвећени се, такође, у беседи осврнуо и на проблеме савременог света упоређујући јеванђелске речи са данашњим начином живота објашњавајући "да само они који извршују речи јеванђелске задобијају Царство небеско и постају заједничари небеске радости и мира још у овом свету и животу. Задобити мир Христов и радост анђелску треба да буде неугасива жеља сваког хришћанина и сваког човека да би сви скупа једним срцем прослављали Бога тројединог Оца и Сина и Светога Духа и тако градили у душама својим места пуна љубави и радости коју су доживели свети апостоли када се Христос Преобразио". На крају Литургије, верницима који су дошли на ходочашће у манастир Лепавину је подељена нафора.

После кратког окрепљења, верници су се поново сакупили испред чудотворне иконе Пресвете Богородице Лепавинске где је о. Гаврило читао исцелитељске молитве, а потом позвао све присутне на трпезу љубави коју су приготовиле вредне руке богољубивих хришћанки.

"Сваки долазак у Лепавину обогати нас новим молитвеним доживљајима", записао је између осталог Високопреосвећени Г. Јован у књизи утисака.

ПРАВОСЛАВЦИ У ХРВАТСКОЈ СИРОМАШНИ

Више од 50 одсто православних верника у Хрватској живи на ивици сиромаштва, због незапослености која је међу православним становништвом већа од 50 одсто – упозорио је протојереј Миленко Поповић, парох загребачки.

Ове алармантне податке о социјалном стању својих верника Српска Православна Црква прикупила је на основу извештаја из парохија. Према истом извештају 35 до 50 одсто православаца «живи у просечним социјалним условима» док се само 10 одсто изјаснило да живи добро.

Најтеже је Србима-повратницима, којима још није враћена имовина, нису нашли посао и једва преживљавају – изјавио је прота Миленко, који је најавио да почетком јула треба да се састану представници Српске Православне Цркве у Хрватској и чланови Владе премијера Санадера, када ће се водити разговори о тешком социјалном положају православних Срба у Хрватској.

Интернет презентација Српске православне цркве је доступна преко сервера у Калифорнији (донација Конгреса српског уједињења) www.spc.org.yu и www.serbian-church.net и сервера у Београду www.spc.yu (донација Беотел-а).

WAP Презентација wap.spc.yu

ФоНет фотографије дар Новинске агенције ФОНЕТ


Copyright © 1999-2004 by
The Information Service of the Serbian Orthodox Church
11000 Belgrade
Kralja Petra I no.5
+381 11 3282 596
e-mail