Информативна служба
Српске Православне Цркве

23. јун 2004. године

ПОСЕТА ПАТРИЈАРХА ВАРТОЛОМЕЈА АУСТРИЈИ

Његова Свесветост Васељенски Патријарх Г. Вартоломеј боравио је у Аустрији од 16. до 22. јуна 2004. године. Програм боравка је био изузетно богат, а Патријарху цариградском почаст су указали највиши црквени и државни представници Аустрије. Повод за посету Васељенског Патријарха било је обележавање 200-годишњице грчког храма Светог Георгија, као и 200 годишњица грчке националне школе у Бечу.

Његова Свесветост Патријарх Васељенски Г. Вартоломеј срео се у главном граду Аустрије са председником ове државе, г. Томасом Клестилом, канцеларом Волфгангом Шиселом, Министром спољних послова Бенитом Фереро-Валднер, председником Парламента Андреасом Колом, и са више министара и амбасадора. Примио га је и новоизабрани председник Аустрије Хајнц Фишер, који би у наредном периоду требало да ступи на дужност. Патријарх је посетио организацију "Про Ориенте", грчку и турску амбасаду, а у градској кући се уписао у Златну књигу града Беча. На Универзитету је примио почасни докторат (honoris causa) за правне науке.

На пријему који је у његову част организовао бечки кардинал Кристоф Шенбрун, били су присутни високи црквени достојанственици разних вероисповести и наравно, представници свих православних Цркава у Аустрији.

У недељу, 19. јуна 2004. године Патријарх Вартоломеј је служио Свету Архијерејску Литургију у грчкој Саборној цркви Свете Тројице у Бечу, у присуству председник Грчке Константинос Стефанопулос, који је прочитао Вјерују и Оче наш. Увече је Свјатејши Патријарх са пратњом и представницима православних Цркава, у римокатоличкој бечкој катедрали Светог Стефана, присуствовао вечерњем богослужењу које је служио кардинал Шенборн. Патријархову проповед је прочитао Митрополит бечки Цариградске патријаршије Г. Михаило.

У току своје посете Аустрији, Свесвјатејши Патријарх Вартоломеј је у Грацу примио почасни докторат за теологију, а након тога посетио је Инсбрук и Салцбург.

Текст и фото: Миодраг Мецановић

СВЕ ВИШЕ ФРАНЦУЗА ПРЕЛАЗИ У ПРАВОСЛАВНУ ВЕРУ

Отац Јован испред цркве Светог Саве у ПаризуПарохијална црква Светог Саве у Паризу налази се на северу града у улици Симплон. Храм су 1905 године подигли протестанти, а 1965. године је уступљен Православној Цркви, да би 1980. године коначно прешао у власништво Епархије западноевропске.

Црква је потпуно преуређена и прилагођена потребама богослужења у Православној Цркви. Краси је веома леп иконостас који су израдиле 1989. године монахиње из манастира Ћелије, а велики лустер је цркви поклонила грчка породица Арнопулос. Сада су у току замашни радови на потпуној реконструкцији службених просторија по најновијим стандардима Европске Уније (прилаз и лифт за инвалиде, грејање и сл.) тако да ће наши људи имати на располагању одговарајући простор за многе активности.

Број верника се стално повећава, а како каже о. Јован, старешина храма, Светој Литургији сваке недеље присуствује око стотину парохијана, али све чешће долазе и Французи. Отац Јован каже да Французи све више прихватају православну веру, па се за њих, али и за наше људе, сваког четвртка одржавају часови веронауке.
При храму Светог Саве је и добротворна организација, која је нарочито била активна у току протеклих, тешких година, али и данас они шаљу лекове и све што је најпотребније људима у отаџбини.

Колико је интересовање Француза за православну веру најбоље говори податак да је овогодишњи календар Епархије западноевропске штампан на српском и француском језику.

ВИДОВДАНСКИ САБОР У БРИСЕЛУ

У недељу 27. јуна, српска православна парохија Светог Саве у Бриселу, прославиће Видовдан – Светог цара Лазара и све мученике постралале за Крст часни и слободу златну.

Тога дана ће бити служена прва Света Литургија у храму, који је Римокатоличка црква дала на трајно коришћење православним Србима у Белгији.

Површина храма са портом је 750 метара квадратних, а сам храм је тробродна базилика, који је од стране Римокатоличке цркве предат нашој Цркви благодарећи хришћанској љубави и великом залагању проте бриселског Јакова Марковића.

Кардинал белгијски, господин Даниелс, је лично потврдио постигнути договор двеју црквених општина и дозволио да се храм опреми по правилима наше мајке Цркве. За потребе овог храма, монаси манастира Твдрош у херцеговини израћују иконостас од храстовине у дуборезу са иконама, који ће, ако Бог да, бити постављен за Бадње вече 2005. године.

Први пут ће у Бриселу почетак Свете Литургије у 10.30. објавити звона са нашег храма и позвати све православне Србе и све људе добре воље да својим присуством увеличају ово молитвено славље. Богослужиће уз домаћина протојереја Јакова Марковића и архијерејски заменик протојереј – ставрофор Никола Шкрбић из Париза, а појаће епархијски хор Свети Симеон Мироточиви из Париза.

По завршетку Свете Литургије у 12.15. часова, у храму ће, по благослову Његовог Преопсвештенства Епископа западноевропског Г. Луке, белгијски трио (тројица момака са музичке академије из Анверса) одржати концерт централно европске музике са словенских простора. Приход од концерта извоћачи поклањају за отплаћивање иконостаса.

Адреса храма је:
Rue des etangs noirs 110
1080 Bruxelles (Molenbeek – Saint Jean)
Тел & фаx : ( 32 ) 02 - 203 - 75 - 93
gsm: ( 32 ) 04 - 78 - 53 - 96 - 19
e-mail: spcbruxelles@hotmail.com

ОРДЕН ЗОРАНУ СТОШИЋУ

Њихова Преосвештенства епископи Бачки Г. Иринеј и Врањски Г. Пахомије су Светом Архијерејском Синоду предложили сомборског сликара Зорана Стошића за додељивање ордена Светог Саве.

Овим високим одликовањем Врањски је награђен за дугогодишњи сликарски рад надахнут вером и за тематске изложбе Портрети духовника, одржане у Сомбору и Врању. Орден Светог Саве уручен је г. Зорану Стошићу Врањском у Врању, приликом освећења обновљене куће блажене памјати о. Јустина Поповића.

ОТВОРЕНА ПРОДАЈНА ИЗЛОЖБА ИКОНА У ДОМУ ВОЈСКЕ

Јуче 22. Јуна 2004. Године, у малој сали Дома Војске, Његово Преосвештенство Епископ браничевски Г. Игњатије је отворио продајну изложбу икона. Организатор изложбе је Хришћански културни центар, а сав приход од продатих икона биће уплаћен на жиро рачун пострадалих на Косову и Метохији и манастира Хиландара.

Владика Игњатије је на отварању ове веома значајне изложбе нагласио да није случајно што се од продатих икона прикупља новац за пострадале на Косову и Метохији, јер је икона приказ Царства Небескога, а не земаљског.

Интернет презентација Српске православне цркве је доступна преко сервера у Калифорнији (донација Конгреса српског уједињења) www.spc.org.yu и www.serbian-church.net и сервера у Београду www.spc.yu (донација Беотел-а).

WAP Презентација wap.spc.yu

ФоНет фотографије дар Новинске агенције ФОНЕТ


Copyright © 1999-2004 by
The Information Service of the Serbian Orthodox Church
11000 Belgrade
Kralja Petra I no.5
+381 11 3282 596
e-mail