Информативна служба
Српске Православне Цркве

24. јун 2004. године

ЖАК ФОРТИЈЕ НАЈБОЉИ ПИСАЦ РОМАНА РЕЛИГИОЗНЕ ТЕМАТИКЕ У 2003. ГОДИНИ

Господин Жак Фортије, новинар стразбуршког дневника "Dernieres Nouvelles d`Alsace" добио је награду Џон Темплтон за најбољи роман религизне тематике, за 2003. годину. Информативна служба Конференције Европских Цркава, која је задужена за додељивање награда, јавља да ће, овом врсном писцу, награда у вредности од 5000 швајцарских франака бити предата 29. јуна 2004. године у Женеви. Циљ награде је да се потврди труд г. Фортијеа који је писао о религији у световним новинама са великом дозом храбрости и екуменског духа.

Господин Жак Фортије је четврти по реду добитник ове награде, после Алена Дупра, новинара швајцарског дневника "La Tribune de Geneve"; Анрија Тинка, новинара "Le Monde" и Ањете Лагеркранц, новинарке шведског листа "Svenska Dagbladet".

Извор: www.ecclesia.gr

НАГРАДА ЗА НАЈБОЉИ ЧЛАНАК НАПИСАН O КЛАСИЧНИМ ЈЕЗИЦИМА

Понтификални комитет историјских наука је понудио награду за најбољи новинарски чланак који би промовисао учење латинског или старогрчког језика. Награда од 5000 евра ће бити додељена оном новинарском напису који ће показати да ова два језика играју огромну улогу у развоју науке и културе Европе.

У овом својеврсном такмичењу учествују аутори чланака који ће бити штампани до 31. децембра 2004. године. Аутори који ће учествовати на овом такмичењу треба да пошаљу 6 копија новина у којима је штампан тај рад на адресу Secretariat of the Pontifical Committee of Historical Sciences (Piazza Pio XII 3, 00120 Vatican City).

Монсињор Валтер Брандмулер, председник Понтификалногф комитета каже да је ово начин да се популаришу класични језици, као инструменти научног сазнања. Класични језици су неопходни у проучавању богословља, античке и савремене историје света, политичких наука, економије и културолошких односа.

Извор: www.zenit.org

МИЛЕШЕВСКА КОСИДБА 2004.

Братство манастира Милешеве и ове године организује већ традиционалну, мобу са косидбом манастирске ливаде. Такмичење косаца одржаће се у суботу 26. јуна 2004. године, а косидба почиње у 7 часова ујутру. Програм је подељен у три дела, и то на: народну мобу, надметање косаца и надметање косаца косилицама. Проглашење победника и уручење награда јер предвиђено за 18 и 30 часова. Поред такмичарског дела, програм садржи и забавни део у коме ће учествовати фолклорне групе, певачи изворних песама и гуслари. Затим ће у уторак 29. јуна 2004. године бити одржана моба купљења сена.

Извор: Политика, 24. јун 2004.

Интернет презентација Српске православне цркве је доступна преко сервера у Калифорнији (донација Конгреса српског уједињења) www.spc.org.yu и www.serbian-church.net и сервера у Београду www.spc.yu (донација Беотел-а).

WAP Презентација wap.spc.yu

ФоНет фотографије дар Новинске агенције ФОНЕТ


Copyright © 1999-2004 by
The Information Service of the Serbian Orthodox Church
11000 Belgrade
Kralja Petra I no.5
+381 11 3282 596
e-mail