Информативна служба
Српске Православне Цркве

3. јул 2004. године

МАНАСТИР ДЕЧАНИ НА ЛИСТИ СВЕТСКЕ БАШТИНЕ УНЕСКО

На заседању Комитета УНЕСКО за светско наслеђе у кинеском граду Соучу манастир Високи Дечани је уврштен у листу светске културне баштине

Комитет за светску баштину УНЕСКО-а, који заседа у Соучу (Кина) је 2. јула 2004. године, донео одлуку да манастир Високи Дечани стави на Листу светске баштине. Предлог да Високи Дечани буду уврштени у списак светске баштине дали су Кина, Бенин, Руска Федерација, Велика Британија, Колумбија, Нигерија, Норвешка и Литванија.

Делегацију СЦГ на 28. заседању Комитета светске баштине чине амбасадор СЦГ при УНЕСКО-у Драгољуб Најман и Сања Кесић-Ристић из Завода за заштиту споменика културе Р. Србије, која је и израдила номинациони досије. После проглашења прихватања номинације, амбасадору Драгољубу Најману су на прихватању наше номинације честитали амбасадори при УНЕСКО-у Француске, Немачке, Кине, Индије и Швајцарске.

Досије за номинацију је од стране УНЕСКО-вог Центра за светску баштину, ИЦОМОС-а (невладине организације која даје стручно мишљење о сваком предложеном добру), као и од стране чланица Комитета светске баштине, похваљен као изванредно урађен.

Манастир Високи Дечани био и 1994. године предложен од стране Владе СРЈ за упис на УНЕСКО-ву Листу светске баштине. Међутим, Комитет је одлучио да номинацију не узме у разматрање из политичких разлога (Југославија је у то време била суспендована из система УН-а). Последње уписано добро на Листи светске баштине са простора СЦГ је манастир Студеница, уписан 1988. године.

Детаљније о манастиру Високи Дечани на адреси http://www.kosovo.com/decani.html


ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА БАЧКА
У Новом Саду 2. јула 2004. године

Поводом текста Помоћ Црквама и верским заједницама, објављеном у Дневнику од 2. јула ове године, страна 4, православна Епархија бачка је принуђена да изда следеће

САОПШТЕЊЕ

Извршно веће Аутономне Покрајине Војводине, односно Секретаријат за прописе, управу и националне мањине, објавио је почетком ове године конкурс за помоћ Црквама и верским заједницама у Војводини. Православна Епархија бачка је тражила да јој се предочи списак свих Цркава и верских заједница којима је наведена помоћ намењена. Увидом у списак закључено је да је, поред традиционалних Цркава и верских заједница, помоћ намењена и сектама или, како је то у наведеном списку формулисано, преосталим регистрованим верским заједницама које делују на подручју Војводине. Епархија бачка је одмах реаговала и упутила допис покрајинском секретару за управу, прописе и националне мањине господину Тамашу Корхецу, у коме је тражила да се помоћ додели искључиво традиционалним Црквама и верским заједницама или, у супротном, она одбија помоћ и прекида свако даље општење са наведеним Секретаријатом.

Православна Епархија бачка је у овој ствари убрзо добила подршку свих традиционалних Цркава и верских заједница и до данас није обновила односе са реченим Секретаријатом.

Сходно горе наведеном, Епархија бачка у протеклој години није учестовала на поменутом конкурсу, односно није прихватила никакву материјалну помоћ Секретаријата за управу, прописе и националне мањине Извршног већа Аутономне Покрајине Војводине и неумесно је објављивати текстове у којима се Епархија бачка убраја у ред оних којима ће се доделити помоћ.

Прилог: Допис Епархијског управног одбора бр. 22 од 11. фебруара 2004. Покрајинском секретаријату за управу, прописе и националне мањине

Православна Епархија бачка


ЕПАРХИЈСКИ УПРАВНИ ОДБОР
ПРАВОСЛАВНЕ ЕПАРХИЈЕ БАЧКЕ
Бр. 22
11. фебруар 2004.
у Новом Саду

Покрајинском секретаријату за
прописе, управу и нациналне мањине
н/р секретару, господину др Тамашу Корхецу
Нови Сад

Поштовани господине Секретаре,

У вези са Вашим дописом од 26. јануара 2004. године којим Нас обавештавате да је Покрајински секретаријат за прописе, управу и националне мањине расписао конкурс за доделу средстава Црквама и верским заједницама које делују на територији Аутономне Покрајине Војводине и достављате Нам конкурсну документацију, обавештавамо Вас следеће:

Из Вашег напред наведеног дописа смо сазнали да је Покрајински секретаријат за прописе, управу и националне мањине предвидео да се одређена материјална помоћ додели сектама, односно, цитирамо, ,,преосталим регистрованим верским заједницама које делују на подручју Војводине?. Како је ова одлука донета без консултацијa са традиционалним Црквама и верским заједницама, противно нашим ранијим договорима, а знајући да су секте паразити на телу Цркве и да су велика опасност за све људе, без обзира на њихову верску или националну припадност, не можемо да прећутимо Ваш покушај да традиционалне Цркве и верске заједнице спустите на ниво разноразних секти, односно да сектама дате епитет Цркве или традиционалне верске заједнице. Ниједан народ који живи на територији Војводине није историјски везан за било коју секту него је, напротив, историја свих нас који овде живимо искључиво везана за живот традиционалних Цркава и верских заједница. Питамо се зашто и због чега покушавате да, под плаштом толеранције и људских права (као да су она некоме ускраћена!), сектама дате епитете који им не припадају, а да од нас, традиционалних Цркава и верских заједница одузмете оно што нам је вековима уназад припадало и што ће нам, ако Бог да, и убудуће припадати? Уосталом, на подручју Војводине укупан број људи који су припадници неке од секти не прелази проценат од 0,01 целокупног становништа. Питамо се, а питамо и Вас: откуда Вам право да новац пореских обвезника - који у великој већини припадају Српској Православној Цркви или некој другој традиционалној Цркви или верској заједници - дајете сумњивим организацијама међу којима је најмање пореских обвезника?

Због свега горе наведеног, обавештавамо Вас да православна Епархија бачка под оваквим условима неће учествовати на конкурсу Покрајинског секретаријата за управу, прописе и националне мањине и да до даљњег прекидамо сваку сарадњу са Вашим секретаријатом. Овакву нашу одлуку, по природи ствари, подржале су банатска и сремска Епархија, а верујемо да ће је подржати и надлежни органи осталих традиционалних Цркава и верских заједница.

Председник Епархијског управног одбора
Епископ бачки
с.р.

Интернет презентација Српске православне цркве је доступна преко сервера у Калифорнији (донација Конгреса српског уједињења) www.spc.org.yu и www.serbian-church.net и сервера у Београду www.spc.yu (донација Беотел-а).

WAP Презентација wap.spc.yu

ФоНет фотографије дар Новинске агенције ФОНЕТ


Copyright © 1999-2004 by
The Information Service of the Serbian Orthodox Church
11000 Belgrade
Kralja Petra I no.5
+381 11 3282 596
e-mail