Информативна служба
Српске Православне Цркве

8. јул 2004. године

ДУХОВНО ВЕЧЕ ПОСВЕЋЕНО ШЕСТОГОДИШЊИЦИ ГРАДА БЕОГРАДА У ЦРКВИ РУЖИЦИ НА КАЛЕМЕГДАНУ

У недељу, 11. јула 2004. године са почетком у 19 часова, на платоу испред храма Свете Петке и цркве Ружице на Калемегдану, одржаће се духовно вече посвећено шестогодишњици града Београда као српске престонице. На духовној вечери ће беседити академик Јованка Калић, а у програму ће учествовати Љубивоје Тадић, вокално-инструментални ансамбл из Руме - ВРЕЛО, хор Спомен-Храма Светог Саве на Врачару - МОКРАЊАЦ, хор цркве Ружице, група ПИРГ и српски песници.

СРБИ У ЛИНЦУ КУПУЈУ ХРАМ

Многобројни Срби који живе у аустријском граду Линцу, чувају своју веру. На почетку свог рада на њиви Господњој, свештеник Драган Мићић окупљао је парохијане у једној малој капели, док пре 13 година није, промислом Божијим, постигнут договор са представницима Римокатоличке Цркве да се један напуштени храм, саграђен 1936. године, уступи Српској Православној Цркви на коришћење. Уз велику радост свих православних верника, храм је преуређен и посвећен Светом Василију Острошком Чудотворцу. До сада се за храм плаћала кирија и сви остали комунални трошкови, а недавно је договорена куповина истог храма у власништво. Отац Драган Мићић је својим вредним радом стекао поверење парохијана, који су ово Богоугодно дело одмах подржали свакодневним уплатама прилога. За храм и земљиште договорена је цена од 450.000 евра, која треба да се исплати у наредних 10 година.

Свечани чин потписивања уговора о куповини храма и уплата прве рате од 50.000 евра, обављено је почетком јуна ове године. Том приликом Његово Преосвештенство Епископ средњевеопски Г. Константин је служио Свету Архијерејску Литургију, уз саслужење свештеника: Нове Лазића из Гмундена, Дарка Кнежевића из Енса, Петра Књегинића из Брегенца, домаћина Драгана Мићића и епархијског протођакона Братислава Божовића. У току Свете Литургије Епископ је оца Драгана Мићића одликовао чином протојереја. Потписивању уговора приступило се после богослужења, а потписници су били, у име Црквене општине Линц, надлежни Епископ Константин и прота Драган Мићић, а у име Римокатоличке Цркве, директор финансијског уреда г. Херберт Прајс.

Миодраг Мецановић

МИТРОПОЛИТ ЈОВАН РАЗГОВАРАО СА ПРЕДСТАВНИЦИМА КОМИСИЈЕ ЗА ОДНОСЕ СА ВЕРСКИМ ЗАЈЕДНИЦАМА ВЛАДЕ ХРВАТСКЕ

У Министарсктву културе Републике Хрватске, недавно је организован састанак представника Српске Православне Цркве, које је предводио Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански Г. Јован, са представницима Комисије за односе са верским заједницама Владе Републике Хрватске, које је предводио министар културе Божо Бишкупић. То је био њихов први састанак после прошлогодишњег потписивања уговора између хрватске државе и Српске Православне Цркве, који је ступио на снагу првог јануара 2004. године.

После састанка је издато саопштење у коме пише да су Комисије разговарале о приоритету повратка национализоване имовине Српске Православне Цркве, финансирању одржавања културних добара у власништву Српске Православне Цркве, обнављању у рату оштећених цркава, имовинском и здравственом осигурању свештеника и статусу свештеника који су држављани Хрватске. Митрополит Јован је истакао да је, према уговору, свака епархија Српске Православне Цркве, већ одредила по једног духовника за болнице и затворе, а да се са Министарством одбране разговара и о српским православним свештеницима у хрватској војсци. Митрополит је истакао да би и Српска Православна Црква требала да почне да размишља о именовању посебног епископа за војску, као што Католичка црква има војног бискупа. На састанку је саопштено да Министарство културе суфинансира 23 програма заштите и очувања српске православне баштине у Хрватској. Црквене општине Српске Православне Цркве су до сада поднеле 43 захтева за повраћај национализоване имовине на подручју града Загреба, од чега је до сада донето 28 правоснажних решења о враћању имовине. У поступку је решавање захтева за враћање неких простора веома велике површине, на најатрактивнијим локацијама у граду.

Извор: «Вечерњи лист», Загреб 06.07.2004.

ПРЕДСЕДНИК МЕСИЋ У МАНАСТИРУ КРКИ

У уторак 6. јула 2004. године у послеподневним часовима Председник Републике Хрватске Стјепан Месић са сарадницима посетио је манастир Крку. Угледног госта је дочекао надлежни Епископ далматински Г. Фотије са братством манастира Крке. Председник Месић се задржао у манастиру око пола сата и разгледао манастирску цркву и знаменитости. Овом приликом је изразио задовољство, што је могао да посети ову светињу и да се радује њеној видној обнови. Истовремено је био сагласан са Епископом Фотијем, да је преко потребно оживљавање привреде у овом делу Далмације, како би се људи могли вратити својим кућама и запослити се.

Господин Месић је показао интерес за повратак манастирске ризнице и уређење ризничког простора. У својој речи добродошлице Његово Преосвештенство Епископ Фотије је срдачно поздравио угледног госта и посебно истакао велики значај манастира Крке као духовног, просветног, културног и историјског центра Православних Срба, који у ово време европских интеграција посећује на хиљаде туриста из света, а највише из Европске Уније, чиме ова светиња и у наше време наставља своју богату мисију.

ЦРКВЕНО БЛАГО У ПИРОТСКОМ КРАЈУ, СВЕ ЧЕШЋЕ НА МЕТИ ЛОПОВА

Црквено благо у Горњем Понишављу и у целом пиротском округу све чешће је мета разних лопова из наше, али и неких суседних земаља. Последња у низу је крађа икона, која се догодила пре неколико дана. Непозанти починиоци су похарали три цркве у пиротској општини и украли више старих и вредних икона. У селу Звонце из цркве је однето 11 икона, у Базовнику и из цркве у Дојкинцима две, које су највредније и најстарије међу опљачканим реликвијама. Архијерејски намесник прота Христивоје Николић сматра да је реч о организованој банди, која одлично познаје вредност цркеног блага и још боље га уновчава у појединим западноевропским земљама.

Углавном нестају престоне иконе, као што се то догодило у Дојкинцима.

Извор: Вечерње новости 08.07.2004.

ИЗЛОЖБА ИКОНА И МОЗАИКА АКАДЕМИЈЕ ЗА УМЕТНОСТИ И КОНСЕРВАЦИЈУ ПРИ БОГОСЛОВСКОМ ФАКУЛТЕТУ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ У ГАЛЕРИЈИ ФРЕСАКА

У оквиру манифестације Хорови међу фрескама, у уторак 6. јула 2004. године, отворена је изложба икона и мозаика студената Академије за уметности и консервацију при Богословском факултету Српске Православне Цркве. Изложбу је отворио протојереј-ставрофор др Димитрије Калезић речима да је икона веома вредна у Хришћанству јер изображава свој архетип, који је непропадљив, а икона је ту да се слика, обнавља и реконструише. Он је истакао да је ова изложба празник за очи и да надахњује душу, а пошто је те вечери одржан концерт хора Свети Кнез Лазар из Крушевца, био је то празник и за уши. Ова изложба ће трајати до 15. јуна 2004. године.

КАМЕН-ТЕМЕЉАЦ ЗА ЦРКВУ У КЕЛЕБИЈИ

Јуче, на празник рођења Светог Јована Крститеља, Епископ бачки Господин Иринеј служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Вазнесења Господњег у Суботици. После освештавања земљишта синоћ је Епископ Иринеј поставио камен-темељац за изградњу православног храма Светог Првомученика Стефана, у насељу Келебија, надомак Суботице.

Извор: Национал 08.07.2004.

«ГЛИНКА» СВИРА ЗА МАНАСТИРЕ

Настављајући прикупљање помоћи за обнову манастира на Косову и Метохији, чиме је установљена сарадња Руског дома са Подворјем Московске Патријаршије у Београду, ова «амбасада руске културе и традиције» у нашој земљи приредила је, после више премијерних филмских пројекција у Југословенској кинотеци добротворни концерт гудачког квартета «Глинка». Сав приход од њиховог гостовања намењен је фонду за обнову страдалих манастира на Косову и Метохији.

Извор: Политика 08.07.2004.

Интернет презентација Српске православне цркве је доступна преко сервера у Калифорнији (донација Конгреса српског уједињења) www.spc.org.yu и www.serbian-church.net и сервера у Београду www.spc.yu (донација Беотел-а).

WAP Презентација wap.spc.yu

ФоНет фотографије дар Новинске агенције ФОНЕТ


Copyright © 1999-2004 by
The Information Service of the Serbian Orthodox Church
11000 Belgrade
Kralja Petra I no.5
+381 11 3282 596
e-mail