Информативна служба
Српске Православне Цркве

9. јул 2004. године

ДУХОВНО ВЕЧЕ ПОСВЕЋЕНО ШЕСТОГОДИШЊИЦИ ГРАДА БЕОГРАДА У ЦРКВИ РУЖИЦИ НА КАЛЕМЕГДАНУ

У недељу, 11. јула 2004. године са почетком у 19 часова, на платоу испред храма Свете Петке и цркве Ружице на Калемегдану, одржаће се духовно вече посвећено шестогодишњици града Београда као српске престонице. На духовној вечери ће беседити академик Јованка Калић, а у програму ће учествовати Љубивоје Тадић, вокално-инструментални ансамбл из Руме - ВРЕЛО, хор Спомен-Храма Светог Саве на Врачару - МОКРАЊАЦ, хор цркве Ружице, група ПИРГ и српски песници.

ОЖИВЉЕН ХРАМ СВЕТОГ ЈОВАНА ВЛАДИМИРА

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије је на Ивањдан служнио Свету Архијерејску Литургију, по први пут после пет векова, у средњевековном граду Свачу, на остацима храма Светог Јована Претече. У својој беседи Митрополит Амфилохије је истакао да је Свач место које је вековима било осољено Божјом светлошћу, светињом и снагом. “Ево и данас, после толико векова од његовог разорења имамо десетак црквишта, а у једном од њих ми служимо Свету службу Божју. Данас су у Црној Гори заборавили да је овде било где се ми налазимо било средиште Црне Горе, да је ово била Зета, древна земља. У овом пољу, на овом брду где је Јован Владимир стварао своју државу, где се црква рађала, где је препорађала хиљаде душа, само Господ знаде колико је њих овде живело, крстило се, миропомазало, причешћивало и живело по закону Божјем. Сви они који су градили овај град, било да су долазили са Истока или Запада. Христови ученици су били. Сви су они себе уграђивали у овај град. Све оно што је у њему било свето и честито уграђено је у вечни свети град Јерусалим. Један од златних каменова тога града је и овај град Свач,” рекао је Митрополит Амфилохије.

Извор: ДАН, 8. јул 2004.

ОД СЕПТЕМБРА У СЕВЕРНOЈ РАЈНИ ВЕСТФАЛИЈИ ПРАВОСЛАВНА ВЕРОНАУКА

У северној Рајни Вестфалији, најбројнијој и економски најјачој немачкој покрајини, од септембра 2004. године, почиње настава православне веронауке у државним школама, као обавезан предмет за ђаке-православце до 18. година живота. Комисија састављена од представника Грчке, Руске, Српске, Румунске, Бугарске и Грузијске Православне Цркве, скоро пет година је са немачком покрајном договарала и усклађивала планове о почетку православне веронауке у немачким државним школама. Резултат тог рада је да ће од септембра у свим већим градовима у Северној Рајни Вестфалији, попут Диселдорфа, Келна, Билефелда, Ахена, Дортмунда, Есена почети обавезна настава православне веронауке. Настава ће бити извођена на немачком језику, а немачка покрајина ће финансирати комплетан процес наставе, од уџбеника, чији су аутори професори теологије, углавном, руски и грчки, па до вероучитеља. Северна Рајна Вестфалија ће бити друга немачка држава у којој ће се у државним школама предавати православна веронаука.

Извор: Национал 9. јул 2004.

САБОРНИ ХРАМ У КРАГУЈЕВЦУ ОБЕЛЕЖАВА 120 ГОДИНА

Саборни храм у Крагујевцу обележава ове године 120-ту годишњицу постојања. За сада је неизвесно да ли ће тим поводом 30. септембра, велики јубилеј бити адекватно обележен, јер за сада црква нема довољно средстава да заврши обимне радове на реконструкцији, који су у току. До сада је обезбеђено око 5,5 милиона динара, а ова средства су утрошена за рестаурацију фасаде, као и постављање бакарне кровне оплате. Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован се захвалио свим досадашњим донаторима, који су својим прилозима помогли да се ураде вредни радови на обнављању Саборног храма, а изразио очекивање да ће и нови донатори помоћи завршетку његове рестаурације.

Извор: Глас јавности 9. јул 2004.

Интернет презентација Српске православне цркве је доступна преко сервера у Калифорнији (донација Конгреса српског уједињења) www.spc.org.yu и www.serbian-church.net и сервера у Београду www.spc.yu (донација Беотел-а).

WAP Презентација wap.spc.yu

ФоНет фотографије дар Новинске агенције ФОНЕТ


Copyright © 1999-2004 by
The Information Service of the Serbian Orthodox Church
11000 Belgrade
Kralja Petra I no.5
+381 11 3282 596
e-mail