Информативна служба
Српске Православне Цркве

16. јул 2004. године

ХИРОТОНИЈА НОВОГ ЕПИСКОПА У САРАЈЕВУ

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве, на редовном заседању, од 10. до 19. маја 2004. године, изабрао је јеромонаха др Максима (Васиљевића) за Епископа хумског, викара Митрополита дабробосанског.

Свечани чин епископског рукоположења - хиротоније изабраног Епископа хумског извршиће Његова Светост Патријарх српски Г. Павле, уз саслужење више архијереја, свештеника и ђакона наше свете Цркве, у Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву.

У суботу, 17. јула 2004. године, у 17 часова, биће служен чин наречења изабраног Епископа и свечано бденије, а затим, у недељу, 18. јула 2004. године, у 9 часова Света архијерејска Литургија и чин хиротоније.

Обред који претходи хиротонији зове се наречење. Некада се наречење вршило неколико дана пре хиротоније, a сада се врши пре вечерње службе уочи хиротоније. Архијереји стоје сакупљени око стола који је постављен, у припрати или у сред храма, са хлебом и вином, а патријарх је са епитрахиљем, омофором, мандијом и митром. Новонаречени епископ прима благослов од Патријарха и после тога се чита указ о именовању. После молитава завршава се обред наречења са певањем многолествије Патријарху, окупљеним архијерејима и новонареченом епископу, који се придружује осталим архијерејим у заједничком ломљењу хлеба и делење чаше вина.

Хиротонију - рукоположење за епископа, обављају најмање три епископа, зато што један (1) епископ не може рукоположити другога («једнак-једнакога»).

На дан архијерејског посвећења, архијереји узлазе у одеждама до средине храма где се распоређују с леве и с десне стране патријарха. Новонаречени се облачи у одежде и одличја архимандрита у олтару, заједно са осталим свештеницима и ђаконима који ће учествовати у хиротонији.

Пре Литургије полаже се у средину цркве, испред царске двери, велики тепих на коме је представљен лик једноглавог орла са раширеним крилима, који стоји право, а под ногама му је град са кулама. Пази се да нико не стане на орла. Насликани град представља епископију, а орао који над њим лети означава чистоту православља и висину богословља. После чина извођења из олтара и поклона новонареченог епископа приводе пред амвон (узвишени степеник у облику круга испред царских двери, односно олтара), где он стаје на орлец (тепих са сликом орла) и стаје на ноге орла. Потом му Патријарх поставља питања строго утврђена канонским правилима, а на крају наречени чита никео-цароградски Символ вере. После благослова Патријарха и одређених молитава новонаречени се приводи и стаје на главу орла (на тепиху) и чита учење о оваплоћењу Сина Божјег по предању Православне Цркве. Затим даје обећање да ће чувати каноне светих апостола, седам Васељенских и девет Помесних сабора и правила светих отаца, обећава да ће непроменљиво чувати црквена предања, уставе светитеља и све чинове Свете Саборне и Апостолске Православне Цркве, да ће чувати црквени мир, покоравати се Архијерејском Сабору, као и да ће бити сагласан у свему са епископима, да ће у страху Божјем и Богољубивим понашањем управљати поверено му стадо. Даље, новоизабрани исповеда да није никаквим даром добио епископско достојанство, обећава да неће ништа чинити против свештених правила по заповести силних, макар му и смрћу претили, као и да неће улазити у ствари других епархија ни из каквих побуда, нити примати стране обичаје у црквена предања и чинове, но да ће чувати предања и све чинове неизмењено са Саборном Источном Православном Црквом и сагласно са светим Архијерејским Сабором и четири патријарха, чувара источног Православља.

Архијерејска хиротонија се врши на Светој Литургији пре читања Апостола. После входа са јеванђељем, када сви архијереји уђу у олтар и после Трисвете песме, архимандрит и протођакон приводе кроз северне двери ка царским дверима оног ко се хиротонише. Прихватају га архијереји и приводе у олтар пред свету трпезу, где се три пута клања пред престолом и приближивши се трпези. Онда, архијереји, два по два, воде га три пута око часне трпезе уз певање Свјати мученици. Затим, клекне на оба колена и полаже крстообразно руке и главу на престо. Архијереји полажу отворено јеванђеље на његову главу и држе јеванђеље са свих страна, као руку самога Господа, који уздиже онога који се хиротонише, чиме се уједно потчињава закону јеванђеља. Потом Патријарх гласно произноси молитву и благосиља, а затим сви архијереји полажу десну руку на њега.

После молитава, када Патријарх са главе оног ко се хиротонише скине јеванђеље и стави га на престо, скидају са њега архимандритски крст и фелон, а ипођакони му доносе: сакос, омофор, крст, панагију и митру. Нови епископ, пошто Патријарх осени крсним знаком сваки од ових предмета, целива их и патријархову руку. Затим га остали архијереји облаче. При облачењу сваког дела одежди и осталих архијерејских инсигнија, Патријарх узглашава (изговара свечаним тоном): АКСИОС или ДОСТОЈАН. Народ гласно одговара и затим се пева Аксиос – Достојан!

После хиротоније (рукополагања), нови епископ заузима своје место и Литургија тече даље својим током.

После завршетка Литургије, архијереји приводе новопосвећенога епископа к Патријарху, који му предаје архипастирски жезал уз поруку. Нови епископ одговора на патријархове речи са приступном беседу. На крају Свете Литургије нови епископ дели народу нафору и прима честитке од своје нове пастве.

МЕЂУУНИВЕРЗИТЕТСКО ХРИШЋАНСКО БРАТСТВО ИЗ СЈЕДИЊЕНИХ АМЕРИЧКИХ ДРЖАВА У СРБИЈИ

Међууниверзитетско хришћанско братство из Сједињених Америчких Држава је студентска организација која се бави миром међу разним етничким групама и од 14. до 16. јула 2004. године, налази се у посети Београду и Српској Православној Цркви. Циљ братства је да проучи подручја у којима је било међуетничких сукоба и затим покуша да нађе најбоље решење проблема међу сукобљеним народима. У току 2004. године ово хришћанско братство има намеру да проучи три региона: Балкан, Јужну Африку и Јужну Америку. За ова три дана студенти су посетили Спомен Храм Светог Саве на Врачару, Саборну цркву, затим Патријаршијски двор у коме су се сусрели са чланом Светог Архијерејског Синода Његовим Преосвештенство Епископом будимљанско-никшићким Г. Јоаникијем и јеромонахом Иринејем Добријевићем, референтом Светог Архијерејског Синода, потом Музеј Српске Православне Цркве и манастир Ковиљ у коме су попричали са Његовим Преосвештенством Епископом јегарским Г. Порфиријем.

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, приликом сусрета са америчким студентима који помажу људима да се помире и превазиђу међуетничке раздоре, у својој беседи нагласио да постоје два мира: божански и земаљски, који су једнако потребни за целисходни мир. А пошто мир на земљи може бити и вештачки мир, исконско осећање мира може једино да се задобије преко Господа у Цркви, у којој се на сваком богослужењу молимо за мир и чује се Мир вама.

Госпођица Лиза Шерон Харпер и Том Шарп са Јејл Универзитета предводи групу од тридесетак студената свих вера и раса, са Јејл, Веслијан, UCLA Универзитета и Клермон колеџа. Њихово ходочашће Балканом ће обухватати поред Србије и Црне Горе, Босну и Хрватску.

ПОКЛОН ПРИНЦЕЗЕ КАТАРИНЕ КАРАЂОРЂЕВИЋ

Принцеза Катарина посетила је Клиничко-болнички Центар «Др Драгиша Мишовић» у Београду, чији је високи покровитељ, поводом болничке славе «Свети Мученици Козма и Дамјан». Том приликом она је тој установи уручила неонатални инкубатор и аспиратор, укупне вредности преко 15 000 евра. Овај поклон је део акције Удахнимо живот Србији под покровитељством Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве. Фондација Принцезе Катарине већ трећу годину учествује у тој акцији и до сада је породилиштима у Србији поклонила више од 60 инкубатора.

Опрема која је уручена намењена је Одељењу неонатологије у новој згради Клиничко-болнички центар «Др Драгиша Мишовић» за гинекологију и акушерство, које је оштећено током НАТО бомбардоавања 1999. године.

Извор: Борба 16. 07. 2004.

У МАНАСТИРУ СОКО ГРАД ПОЧИЊЕ ЧЕТВРТА «МОБА»

У манастир Соко Град, код Љубовије, јуче су почели да пристижу први учесници овогодишње четврте манифестације Моба, која окупља српску децу из расејања. Између осталих у Соко Граду од јуче бораве и пет младића и девојака из Белорусије, којима ће се данас придружити петнаест младих из Москве и других делова Русије, са неколико професора који у школама уче наш језик. «Гости из Белорусије и Русије само ће улепшати састав учесника овогодишње «Мобе» и помагати археолозима приликом откопавања зидина древног Соко Града», рекао је Епископ шабачко-ваљевски Г. Лаврентије. Сматра се да ће од понедељка бити присутно око 200 учесника који ће посетити и друге светиње и културно-историјска места у отаџбини. Они ће обићи и Вуков Тршић. Планирано је да им програме припреме разна културно-уметничка друштва из Србије, уз незаобилазно дружење са вршњацима.

Извор:Вечерње Новости 16.07. 2004.

Интернет презентација Српске православне цркве је доступна преко сервера у Калифорнији (донација Конгреса српског уједињења) www.spc.org.yu и www.serbian-church.net и сервера у Београду www.spc.yu (донација Беотел-а).

WAP Презентација wap.spc.yu

ФоНет фотографије дар Новинске агенције ФОНЕТ


Copyright © 1999-2004 by
The Information Service of the Serbian Orthodox Church
11000 Belgrade
Kralja Petra I no.5
+381 11 3282 596
e-mail