Информативна служба
Српске Православне Цркве

22. јул 2004. године

МИНИСТАР ВЕРА ДР МИЛАН РАДУЛОВИЋ О СВЕШТЕНИЧКИМ ПЛАТАМА

Пензијско инвалидско осигурање и плате свештеника у неразвијеним подручијима, уколико се усвоји нови преднацрт закона о вери, коштаће пореске обавезнике око 200 милиона динара годишње. Нацрт закона, који је недавно упућен у јавну оцену, предвиђа и имунитет свештенства, признавање црквеног брака као грађанског и обављање верских обреда у школама, предузећима и државним установама. Министар вера Милан Радуовић рекао је да заштита од прекршајне и кривичне одговорности свештеницима није потребна, јер они пазе да не долазе у сукоб са законом.

Министар вера наглашава да се 98 одсто становника у Србији изјаснило да припада црквама и верским заједницама и да због тога вера више није приватна ствар. Он је рекао: ”Било је нужно да држава донесе закон којим ће показати где је место вере у друштву, који је њен домен и да гарантује људима да држава поштује њихову верску припадност. Овим законом држава треба да гарантује сваком грађанину слободу, а садржај индивидуалне слободе верске заједнице којој грађанин припада и да признаје да је припадност верским заједницама нешто што је за друштво позитивно. Преднацрт закона прави радикалан заокрет утолико што веру као приватну ствар идентификује као социјални и културни покрет.”

СЕДНИЦА МИТРОПОЛИЈЕ ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКЕ

На седници одржаној 20. јула 2004. године на Цетињу, Епархијски Управни Одбор (ЕУО) Митрополије црногорско-приморске размотрио је више актуелних питања из живота и рада Митрополије. Највише пажње је посвећено Закону о повраћају имовинских права и обештећењу, који је право повратка имовине одузете у време комунизма ускратио Цркви, што представља својеврсно уплитање Државе у основна међународно призната права Цркве (право на својину).

С обзиром да се црногорски судови већ годинама оглушују о све представке које им подноси Митрополија црногорско-приморска, ЕУО је донео одлуку да се питање права Митрополије пренесу на међународне правне организације и судове, првенствено на суд у Штрасбургу. Констатовано је да као што црквена имовина није одузимана никаквим специјалним законом, тако је потпуно несхватљиво препуштање регулисања њеног враћања некаквом специјалном закону.

ЕУО је са жаљењем констатовао да црногорски државни органи све отвореније експонирају групу Мираша Дедејића као замену за Православну цркву у Црној Гори. Његово тобожње «освећење» новокомпонованованих символа Црне Горе, представља срамоту и за символе и за Црну Гору. Групу Мираша Дедејића, нажалост, све отвореније подржавају и неки од римокатоличких кругова у Црној Гори, што је у супротности са јавним позивима Свете Столице на сарадњу и дијалог са Православном црквом у духу Другог ватиканског концила.

На данашњој седници ЕУО установљена је Канцеларија Митрополије која ће да координара рад Правног, Економског и Савета за архитектуру и грађевинарство.
Такође, усвојена је стратегија економског развоја и правног наступа Митрополије црногорско-приморске и рада Савета за архитектуру и грађевинарство.

ЕУО Митрополије црногорско-приморске на данашњој седници размотрио је и нека питања мисије Цркве у Црној Гори, поздравивши избор и рукоположење игумана острошког Јована за Епископа диоклијског.

Извор: Светигора прес

ПОСТАВЉАЊЕ ЗВОНА НА ПРАЗНИК СВЕТОГ ИЛИЈЕ

Прва фаза изградње цркве Вазнесења Господњег на Клиси биће завршена постављањем звона на новом звонику на празник Светог Илиије 2. августа, када ће се и донатори окупити. Сви они који желе да помогну изградњу храма могу да уплате новац на жиро рачун код Војвођанске банке АД Нови Сад, број рачуна је 355-1046352-89, прималац је Православна Епархија бачка, а сврха дознаке је за храм на Клиси, Сланој бари и Видовданском насељу.

ОБНОВА ВЕРСКИХ ОБЈЕКАТА

Покрајински секретаријат за прописе, управу и национале мањине расписао је Конкурс за доделу финансијских средстава за пројекте обнове цркава на територији Војводине које су заштићени споменици културе. На конкурс могу да се пријаве искључиво епископије, бискупије, викаријати и егзархат који делују на територији покрајине, само са једним пројектом обнове једне цркве која је од стране надлежног органа, проглашена заштићеним спомеником културе. Укупна сума намењених средстава износи три милиона динара, а конфесије које се могу пријавити на Конкурс су Српска Правослвана Црква, Румунска Православна Црква, Римокатоличка црква, Исламска заједница, Јеврејска заједница, Словачка евангелистичка а.в. црква, Реформаторско-хришћанска црква, Грко-католичка црква. Пријаве на конкурс подносе се на српском језику и језику националне мањине у службеној употреби у Војводини. За конкурс нису предвиђене унапред припремљене типске пријаве, већ се оне формирају на основу самог захтева и карактеристика тог захтева. Рок за подношење пријаве истиче закључно са 20. августом.

Интернет презентација Српске православне цркве је доступна преко сервера у Калифорнији (донација Конгреса српског уједињења) www.spc.org.yu и www.serbian-church.net и сервера у Београду www.spc.yu (донација Беотел-а).

WAP Презентација wap.spc.yu


Copyright © 1999-2004 by
The Information Service of the Serbian Orthodox Church
11000 Belgrade
Kralja Petra I no.5
+381 11 3282 596
e-mail