Информативна служба
Српске Православне Цркве

23. јул 2004. године

ХИРОТОНИЈА ЕПИСКОПА ГЕРАСИМА (ПОПОВИЋА)

На редовном заседању Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве одржаном од 10. до 19. маја 2004. године, за епископа Епархије горњокарловачке изабран је игуман манастира Крке, високопреподобни архимандрит Герасим.

Архимандрит Герасим (мирско име: Зоран Поповић) рођен је 15. фебруара 1972. године у Горњем Липљу. Завршио је богословију Света Три Jерарха у манастиру Крки, а потом и Московску Духовну Академију. Као ученика трећег разреда Богословије замонашио га је садашњи Митрополит дабробосански Г. Николај. У чин ђакона рукоположен је на дан Светог Архангела Михаила 1991. године, а у чин јеромонаха рукоположио га је Митрополит загребачко-љубљански Г. Јован, 5. октобра 1998. године. Исте године постаје игуман манастира Крке.

На дан Светог Архангела, 2003. године Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Фотије одликује га чином архимандрита. Као старешина манастира залагао се за обнову манастира, Богословије у којој је и предавао од њеног обнављања 2001. године. Успео је да око себе окупи младо братство.

Његова Светост Патријарх српски Г. Павле ће 24. јула 2004. године у манастиру Гомирје са почетком у 18 часова служити чин Наречења новоизабраног Епископа горњокаловачког Г. Герасима, игумана манастира Крка.

Сутрадан, у недељу 25. јула 2004. године, са почетком у 9 часова Његова Светост Патријарх српски Г. Павле ће на Светој Архијерејској Литургији, уз саслужење великог броја Епископа извршити чин хиротоније и устоличења Епископа горњокарловачког Г. Герасима.

ДОДЕЉЕНА КЊИЖЕВНА НАГРАДА БОГОРОДИЦА ТРОЈЕРУЧИЦА

Фондација “Иванка Милошевић” из Чикага доделила је књижевну награду Богородица Тројеручица умировљеном Епископу захумско-херцеговачком Г. Атанасију, у атријуму Народног музеја у Београду, 23. јула 2004. године. На додели награде беседили су Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије, академик Матија Бећковић, Драгомир Ацовић, члан Крунског Савета, Александар Чотрић, испред Владе Републике Србије и Десанка Милошевић у име Фондације “Иванка Милошевић” из Чикага. Високопреосвећени Митрополит Амфилохије је подсетио све присутне на богословске дане Владике Атанасија и на његову значајну улогу историчара и патролога. Академик Матија Бећковић је надахнуто беседио о неумировљеном Владики Атанасију, док је Десанка Милошевић, мајка комунистичком руком убијене Иванке Милошевић, честитала Владики Атанасију на додељеној књижевној награди. Први добитник ове награде је академик Матија Бећковић, док је Владика Атанасије трећи.

ИЗГРАДЊА ХРАМА СВЕТА ПЕТКА У ИСАКОВУ КОД ЋУПРИЈЕ

Његово Преосвештенство Епископ браничевски Г. Игњатије благословио је изградњу храма посвећеног Светој Петки у селу Исакову. Владика браничевски је рекао: “Цркве неће никада нестати. И ове на Косову, које нам руше, и оне ће бити обновљене. Али, то да знамо: док се држимо Цркве, тада ћемо знати и ко смо и трајаћемо, зато што ће нас Господ држати. Ако то изгубимо, расејаћемо се по свету и – неће нас бити.” Исаково је, са око 5.500 становника, једно од највећих села у ћупријској општини и једно је од малобројних у Поморављу, које до сада није имало цркву.

ВЕЗИЉЕ ЗА ХИЛАНДАР

Стотинак везиља из Крагујевца и околних села у порти цркве у Грошници изложило је 600 радова, а сав приход од продаје биће уплаћен за обнову манастира Хиландар. Продајна изложба трајаће три дана. Одмах по отварању продато је 70 везених и ручних радова. Цене су у просеку ниже од цена у продавницама домаће радиности.

ЛИКОВНА КОЛОНИЈА У ВЕЛИКОЈ ХОЧИ

Ликовна колинија чији је покровитељ Министарство културе Републике Србије, Координациони центар за Косово и Метохију и УНЕСКО, одржаће се у Великој Хочи од 27. јула до 10. августа 2004. Педесет учесника Арт Форума из Србије и Црне Горе, Косова и Метохије, Бугарске, Мађарске, Данске , Пољске и Украјине учествоваће у Ликовној колонији. У оквиру програма Ликовне колоније биће одржан први стручни скуп историчара уметности и конзерватора, а у оквиру креативне радионице - луткарско позориште, моделарство, дечија ликовна колонија, дигитална фотографија и играонице. У исто време биће организована и Летња школа изворног појања и предања и етномузиколошког рада. У Радионици за медије 7. августа ове године биће представљени резултати рада креативних радионица намењених деци и младима. Током ових манифестација биће представљени резултати Ликовне колоније, а одржаће се аукцијска продаја у хуманитарне сврхе. Становници Велике Хоче и Ораховца ће изложити рукотворине.

Конвој саобраћаја од Звечана до Велике Хоче се одвија уторком и петком у 14. часова.

Интернет презентација Српске православне цркве је доступна преко сервера у Калифорнији (донација Конгреса српског уједињења) www.spc.org.yu и www.serbian-church.net и сервера у Београду www.spc.yu (донација Беотел-а).

WAP Презентација wap.spc.yu


Copyright © 1999-2004 by
The Information Service of the Serbian Orthodox Church
11000 Belgrade
Kralja Petra I no.5
+381 11 3282 596
e-mail