Информативна служба
Српске Православне Цркве

26. јул 2004. године

ХИРОТОНИСАН НОВОИЗАБРАНИ ЕПИСКОП
ГОРЊОКАРЛОВАЧКИ Г. ГЕРАСИМ

У суботу 24. јула 2004. године у Српском Православном манастиру Гомирију у Републици Хрватској, по древном хришћанском обичају обављено је наречење новоизабраног Епископа горњокарловачког Г. Герасима, а затим је одслужено празнично вечерње на коме је началствовао Његова Светост Патријарх српски Г. Павле са митрополитима: Загребачко-љубљански Г. Јованом, Црногорско-приморским Г. Амфилохијем, Дабробосанским Г. Николајем, Велеско-повадарским и егзархом охридским Г. Јованом, епископима: Сремским Г. Василијем, Бачким Г. Иринејем, Осечко-пољским и барањским Г. Лукијаном, Врањским Г. Пахомијем, Бихаћко-петровачким Г. Хризостомом, Шумадијским Г. Јованом, Славонским Г. Савом, Далматинским г. Фотијем, Јегарским Г. Порфиријем, викарним епископом Његове Светости Патријарха бугарског Г. Максима, Знепољским Г. Николајем, и умировљени Епископом Г. Атанасијем уз учешће свештенства и монаштва Епархије Горњо-карловачке. Овом приликом обратио се присутним верницима Епископ далматински Г. Фотије речима да је Епархија горњо-карловачка мученичка Епархија, јер је дала велики број мученика и да је њен сам Архијереј Сава страдао сведочећи своју веру са својим верним народом.

У недељу 25. јула 2004. године после одслуженог јутрења окупило се више хиљада верника и отпочела је Света Архијерејска Литургија на којој је началствовао Његова Светост Патријарх српски Г. Павле уз учешће горе поменутих архијереја којима су се придружили епископи: Средњо-европски Г. Константин, Западно-европски Г. Лука и Хумски Г. Максим. После изложеног епископског исповедања вере за време Трисвјате песме, обављен је чин Епископске хиротоније.

При крају Свете Литургије, предајући жезал новом Епископу горњо-карловачком Г. Герасиму, Његова Светост је рекао: “Тако да се свети светлост ваша пред људима да виде ваша добра дела и прославе Оца вашега који је на небесима. То је програм за све нас и до краја света да будемо заиста светлост свету. По чему? По знању вере православне еванђелске, по проповедима те вере и по устима и речима и писму, али и животом својим. Да ту веру посведочимо и да на тај начин проповедамо и кад ћутимо. Као што Свети Игњатије Богоностац вели за једнога младог Епископа да он проповеда и када ћути, тј. Својим делима. То нека буде драги у Христу наш нови брате, програм и ваше вере и живота. Поставши у овај дан Епископ Православне Цркве желимо свако истинско добро и у то име примите овај жезал да напасате поверено вам стадо Христово. Послушнима нека буде за ослонац и укрепљење, а непослушне и непокорне упућујте карањем и кротким васпитавањем у Исусу Христу Господу нашем. Достојан!”.

Новохиротонисани Епископ Герасим у својој беседи казао је: “Служба епископа цркве Божије није лака, поготову у овим нашим временима где смо увек позвани да будемо Светлост свету. Светлости живог Бога и да у молитвама призивамо највеће име. Име највећега пастира Господа нашег Исуса Христа... Захваљујем Вама Ваша Светости и Светом архијерејском Сабору што сте ме изабрали на овакву високу дужност Епископа горњокарловачког. Хвала вам свим Архијерејима што сте дошли овде, је је долазак подршка вернима горњо-карловачке епархије.”

На Светој Архијерејској Литургији били су прусутни високи црквени великодостојници и државни представници: Надбискуп и Митрополит ријечки монсињор др Иван Девчић, монсињор Владо Кошић изасланик кардинала Јосипа Бозанића и помоћни бискуп загребачки, велечасни Динко Поповић, повереник за екуменизам, генерални викар гостињско-сењски Томислав Шпорчић, жупник врбовски Мате Вуковић, баптистички пастор из Ријеке Ђорђе Грље, г. Фрањо Дубровић, секретар за верске заједнице, г. Александар Толнауер, председник савета за националне мањине, саборски заступник др Милорад Поповац, заменик жупана приморско-горанског Лука Денона, министар вера Републике Српске г. Душан Антељ, министар за дијаспору Републике Србије г. Војислав Вукчевић, помоћник министра културе Републике Хрватске г. Чедомир Вишњић, представници амбасада Србије и Црне Горе, Грчке, Русије, Сједињених Америчких Држава и друге културне и јавне личности из Републике Хрватске, Србије и Црне Горе, Републике Српске и других крајева.

После одслужене Свете Архијерејске Литургије, Његова Светост Патријарх српски Г. Павле са Његовим Преосвештенством Епископом далматинских Г. Фотијем одржао је конференцију за новинаре поводом хиротоније Епископа Герасима одговарајући на бројна питања. За све присутне госте трпеза љубави приређена је у месту Врбовско, где су се присутним обратили Епископ горњокарловачки г. Герасим, Његово Преосвештенство Епископ бачки Г. Иринеј, надбискуп и Митрополит ријечки др Иван Девчић, Епископ знепољски г. Николај, секретар за верске заједнице Републике Хрватске Фрањо Дубровић, министар за дијаспору Републике Србије г. Војислав Вукчевић, помоћни бискуп Владо Кошић, министар вера Републике Српске г. Душан Антељ и Архијерејски намесник плашчански протојереј-ставрофор Мићо Костић.

После трпезе љубави Његово Преосвештенство Г. Герасим позвао је Патријарха и присутне Архијереје у посету Карловцу, где им је показао остатке уништеног катедралног храма Светог Оца Николаја и владичански двор који је у рушевинама од ратног разарања 1991/92. године.

ДРУГО ЗАСЕДАЊЕ МЕЂУПАРЛАМЕНТАРНЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА ЉУДСКА ПРАВА И ВЕРСКЕ СЛОБОДЕ У БРИСЕЛУ

Друго заседањe Међупарламенатарне конференције за људска права и верске слободе ће бити одржано од 5. до 7. августа 2004. године, у Бриселу, у Белгији, где се очекује присуство делегата из преко педесет држава. Године 2003. преко 100 делегата из око 20 држава разговарало је у седишту Европске Уније, о људским правима, верске слободама и антисемитизму. Овогодишња конференција садржи низ пленарних заседања, које се односе на следеће теме: међународи проблеми, као што су тероризам, национална безбедност, верске слободе, етика, религија, држављанство, регистрација закона који се односе на веру, антисемитизам, трговина људима, злостављање у породици, основна женска права и др. Ове године делегати из Саудијске Арабије, Италије, Турске, Јордана, Бангладеша, Марока, Србије и многих других земаља дискутоваће на поменуте теме. Конференција је настала како би се на њој разговарало о проблемима људских права и верских слобода кроз институције закона са вером да ови проблеми могу бити решени пре него што значајно нарасту. На овом значајном скупу Српску Православну Цркву ће представљати јеромонах Иринеј Добријевић, као изасланик Светог Архијерејског Синода.

САД МОРАЈУ ДА ЗАУСТАВЕ ЕТНИЧКО ЧИШЋЕЊЕ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

Након учешћа на годишњој конвенцији Српског народног савеза у Питсбургу, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски Г. Др. Артемије се вратио у Вашингтон, где је већ имао прве састанке са представницима америчког Конгреса и Сената. На састанцима са сенатором Џорџом Војиновићем, конгресменом Херијом Хајдом и другим званичницима на Капитол Хилу Епископ рашко-призренски Г. Артемије је истакао да стање људских права након мартовског погрома за српско становништво остаје једнако незадовољавајуће као и пре.

"Тешко можемо да видимо икакав напредак, чак напротив - косовски Срби и даље живе у својим гетима, немају слободан приступ институцијама (школама, болницима), лишени су слободе запослења и кретања, не могу слободно да користе свој језик и упражњавају своје верске обичаје (посета гробљима, ходочашча итд). Безбедносна ситуација је врло крхка и док су организатори мартовског погрома још на слободи (а неки и на високим положајима) потенцијал за ново насиље и те како постоји. Процес повратка је потпуно заустављен, иако је повратак један од кључних стандарда за стабилизацију ситуације и показатељ напретка. Институције косовских Албанаца, посебно на општинском нивоу, праве разне врсте опструкција, док косовска влада своје неуспехе правда недостатком новца за повратак. На овај начин инститрукције којима управљају косовски Албанци отворено учествују у етничком чишћењу, што је сасвим неприхватљиво и нипошто не сме да буде толерисано од стране Запада", нагласио је Владика.

Владика је потврдио да је 25. јуна 2004. године постигнут споразум између Српске Православне Цркве и косовских привремених власти у циљу стварања једне независне комисије под покровитељством Савета Европе, која ће се бавити процесом обнове културног наслеђа и подстицати све стране да овај процес иде напред, али је исто тако нагласио да од тада није направљен никакав напредак на овом пољу.

"Док свуда у региону можемо да видимо да међународна заједница не награђује насиље и охрабрује умереност и поштовање људских и верских права, покрајина Косово и Метохија остаје у овом смислу сраман изузетак. Не само да Мисија УН, КФОР и албанске институције већ пет година толеришу етничко насиље против Срба већ су се такође показале неефикасне у заштити српских цивила и цркава пред албанском руљом и екстремистима. До сада нико није преузео одговорност за ове неуспехе и поднео оставку", рекао је владика Артемије додавши да "УНМИК сноси одговорност због многих пропушта али не смемо заборавити да би живот за не-Албанце на Косову био много тежи без УНМИК-а и КФОР-а. У ствари, сасвим искрено могу да потврдим да ниједан Србин не би остао да живи у друштву које би било скројено само за етничке Албанце".

"На Косову и Метохији многи албански екстремисти мисле да ће САД толерисати етничко чишћење и стварање нове етнички чисте албанске државе. Америчка администрација зато коначно мора да пошаље јасну поруку да САД неће дозволити стварање друштва које је засновано на етничком злочину и бруталном кршењу основних људских и верских права. У противном политика САД на Балкану наћи ће се у озбиљном раскораку са политиком у осталим деловима света", закључио је владика своју изјаву пред представницима медија након састанка са америчким званичницима на Капитол Хилу. Ово је трећа посета владике Артемија Вашингтону ове године. У намери да посведочи катастрофално стање људских и верских права на Косову и Метохији, посебно након мартовског погрома, владика Артемије ће посетити америчку престоницу још једном пре истека 2004. године.

ОБНОВА ПОРУШЕНИХ ЦРКАВА И МАНАСТИРА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ ЈОШ НИЈЕ НИ ПОЧЕЛА

Вршилац дужности специјалног представника генералног секретара УН за Косово и Метохију Чарлс Брејсо изјавио је у четвртак, 23. јула 2004. године за медије да је УНМИК за обнову цркава и манастира порушених у току мартовских немира издвојио додатних пола милиона евра поред већ раније обезбеђеног једног милиона евра.

Истина је, међутим, да до сада нису почели радови ни на једној јединој од 30 православних богомоља, које су оштећене или уништене у мартовском погрому, не помињући преосталих 110 светиња које су уништене у претходних пет година међународног "мира". Стога се сасвим разумно поставља питање шта је било са тим једним милионом евра који је већ раније обезбеђен за обнову када радови нигде нису ни започели, а и да јесу Епархија рашко-призренска би била прва обавештена о томе. Уосталом, све да је тај новац стварно издвојен за оно што је намењен, реч је о крајње неадекватним сумама које ни приближно не могу да покрију штету, која само за штету почињену у марту износи неупоредиво више.

У сваком случају, са жаљењем се може закључити да се у јавности настоји створити лажни утисак да се ради на обнови цркава и манастира што није случај. Иако су највиши представници међународне заједнице поставили као услов косовским институцијама обнову порушених цркава овај задатак није испуњен и УНМИК га је вешто избегао тако што је предложено формирање комисије која би се наводно бавила питањем обнове. Већ је прошло више од месец дана од потписивања овог споразума између Епархије и представника УНМИК-а, а на пољу обнове цркава није ништа учињено.

Вредни српски културно-историјски споменици пропадају из дана у дан, а да нису чак ни привремено заштићени од кише и временских непогода. Богородица Љевишка и остале призренске цркве нису чак ни почишћене и заударају на урин док је КФОР само оградио локације жицом и заштитним селотејпом. Немар и незаинтересованост према овим светињама од стране надлежних институција је више него шокантан.

Интернет презентација Српске православне цркве је доступна преко сервера у Калифорнији (донација Конгреса српског уједињења) www.spc.org.yu и www.serbian-church.net и сервера у Београду www.spc.yu (донација Беотел-а).

WAP Презентација wap.spc.yu


Copyright © 1999-2004 by
The Information Service of the Serbian Orthodox Church
11000 Belgrade
Kralja Petra I no.5
+381 11 3282 596
e-mail