Информативна служба
Српске Православне Цркве

28. јул 2004. године

ОРДЕН СВЕТОГ САВЕ ИТАЛИЈАНСКИМ ВОЈНИЦИМА

Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве одлучио је да награди италијанску падобранску бригаду Фолгоре орденом Светог Саве II реда за њен нарочити допринос у спасавању српских манастира и цркава на Косову и Метохији. Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије, Његово Преосвештенство Епископ липљански Г. Теодосије и јероманах Јован (Ћулибрк) отишли су 28. јула 2004. године, у Италију.

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије ће 29. јула 2004. године, у Ливорну, у присуству генерала Гетана Ромеа, команданта Прве команде италијанских оружаних снага, уручити орден за посебне заслуге овој бригади.

КРАГУЈЕВАЧКА САБОРНА ЦРКВА У БОЈАМА МАНАСТИРА ЖИЧЕ

Трудом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована Саборна црква у Крагујевцу добија ново рухо. Под будним оком стручњака шумадијског Завода за заштиту споменика културе у Крагујевцу и др Љубивоја Драгићевића враћа се стари лик храму од пре 120 година, колико је протекло од изградње. То је посебно видљиво на спољашњем изгледу цркве. Окер боју је заменила комбинација бледе окер боје са црвеном. Овај саборни храм, крај којег се налази и седиште Епископа шумадијског Г. Јована, некада је споља био офарбан царском црвеном, која представља боју мученика.

Рестаурација фасаде Саборне цркве кренула је октобра 2001. године. Обијен је стари малтер, испрани су зидови. У току сурадови на кубету. Црвени кров је препокривен бакром из Севојна. Следи реконструкција звоника, која би требало да буде у истом стилу као и црква, а затим и увођење подног грејања. До сада је по речима, протојереја Радована Чанчаревића, старешине Саборне цркве, утрошено око осам милиона динара. Средства су највећим делом обезбеђена из републичких фондова државне заједнице, а око милион динара обезбедила је Скупштина града Крагујевца. Фабрика аутомобила Застава бесплатно је урадила 11 крстова од нерђајућег челика. Бројни су донатори, али је још потребно новчаних средстава. Изместиће се паљење свећа у унутрашњи део звоника. Биће такође, дозидана коса раван за инвалиде. Ово су најозбиљнији радови на Саборној цркви после четири деценије. Очекује се да ће бити окончани до краја године, али се могу завршити и раније, међутим све зависи од прилива средстава. Отуда се стално апелује на вернике као и све грађане Крагујевца и Шумадије, да колико могу и имају учествују у помоћи.

ДНЕВНИЦЕ ЗА ХИЛАНДАР

Запослени у Ветеринарском заводу из Земуна, тачније њих 365, одлучили су да се одрекну дела своје зараде за обнову у пожару пострадалог манастира Хиландар. На овај начин је прикупљено око 281.000 динара. Генерални директор Душан Петровић је рекао да су средства уплаћена крајем прошле недеље, а до краја године акција ће бити поновљена.

У НОВОЈ ПАЗОВИ ГРАДЕ ДВЕ ЦРКВЕ

У Новој Пазови, која је до пре 15 година имала само једну малу цркву, недовољну за град у коме живи 25.000 становника, почела је изградња храма Свете Петке, а у храму Свете Тројице у току је живописање. Радови на изградњи храма Свете Петке обављају се према утврђеном плану, рекао је протонамесник Миле Јокић, коме је Његово Преосвештенство Епископ сремски Г. Василије поверио руковођење градњом храма. Изградња се финансира из буџета месне заједнице, а за ту намену издвојено је милион динара, средствима донатора и добровољним прилозима верника. Висина звоника ове цркве биће 42,5 метра до крста и 2,5 метра крст, купола 29 метара, са крстом 31,5, а висина зидова биће 7,60 метара. Храм Свете Тројице започет је пре деценију и по, темеље је освештао Његово Преосвештенство Епископ сремски Г. Василије 1989. године. Редовна богослужења у овом храму се обављају од 1994. године.

Интернет презентација Српске православне цркве је доступна преко сервера у Калифорнији (донација Конгреса српског уједињења) www.spc.org.yu и www.serbian-church.net и сервера у Београду www.spc.yu (донација Беотел-а).

WAP Презентација wap.spc.yu


Copyright © 1999-2004 by
The Information Service of the Serbian Orthodox Church
11000 Belgrade
Kralja Petra I no.5
+381 11 3282 596
e-mail