Информативна служба
Српске Православне Цркве

29. јул 2004. године

ДЕЛЕГАЦИЈА РУСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ У ПОСЕТИ
СРПСКОЈ ПРАВОСЛАВНОЈ ЦРКВИ

Руска Православна Црква је у пријатељску посету, од 25. јула до 10. августа 2004. године послала високу делагцију, коју чине поред Његовог Високопреосвештенства Архиепископа краснојарског и јенисејског Г. Антонија и јеромонах Нектарије, игуман Светог-Троицког сабора и лични секретар Архиепикопа; Генадиј Викторович Малашин, главни и одговорни уредник Информативне службе краснојарско-јенисејске Епархије; г. Сергеј Иванович Шчеглов, управник издавачке куће Епархије; и г. Алексеј Сергевич Чурилов, уредник издавачке делатности Епархије. Његово Високопреосвештенство Архиепископ краснојарски и јенисејски Г. Антоније је Архиепископ у Сибиру, на територији која се пружа од Северног пола, па све до Монголије. Његова Епархија је по површини већа од Европе и има око три милиона верника. Када је дошао 1989. године на трон обновљене архиепископије, од 528 цркава нашао је само 7 активних, да би данас после пуних петнаест година било активно 170 храмова и 5 манастира.

На почетку своје посете Српској Православној Цркви, Руска делегација посетила је Саборну цркву св. Архангела Михаила, архиепископ је началствовао на Св. Литургији у храму св. Архангела Гаврила у Земуну, а затим делегација је посетила храм св. Александра Невског, руску цркву Св. Тројице, као и храм св. Марка на Ташмајдану.

Дана 27. јула 2004. године представнике високе делегације Руске Православне Цркве, на челу са Његовим Високопреосвештенством примио је Његова Светост Патријарх српски Г. Павле. У веома пријатном разговору Патријарх српски је упознао представнике Руске Православне Цркве са тренутним тешким стањем у коме се налази Српска Православна Црква, посебно на Косову и Метохији. У даљем разговору, Архиепископ Антоније нагласио је чланови Информативне службе његове епархије извештавали са лица места одмах после мартовског погрома са Косова и Метохије. После разговора са Свјатејшим, гости из Русије су обишли музеј Српске Православне Цркве. У наставку упознавања са светињама српске престонице, обишли су манастир Ваведење, у коме су прве монахиње биле Рускиње, на челу са тадашњом игуманијом Ангелином; затим манастир Раковицу, где су се поклонили гробу блажене памјати Патријарха српског Димитрија. Гости су, затим, обишли Спомен Храм Светог Саве, на Врачару, а затим су директору Народне библиотеке уручили књиге о руским емигрантима у Србији. На крају дана, руску делегацију је примио Министар вера у Влади Републике Србије др Милан Радуловић.

У оквиру посете Српској Православној Цркви, Његово Високопреосвештенство Архиепископ краснојарски и јенисејски Г. Антоније боравио је 28. јула 2004. године, у Сремским Карловцима и Новом Саду. На празник Светог кнеза Владимира у саборном храму Светог Николаја служена је Доксологија, после које су домаћин, Његово Преосвештенство Епископ сремски Г. Василије и гост, Архиепископ краснојарски и јенисејски Г. Антоније, одржали поздравне говоре. Владика Василије пожелео је добродошлицу Архиепископу Антонију у Сремске Карловце, Српски Сион, који су великом броју Руса и руском свештенству у време револуције пружили уточиште. Том приликом су у древну Епархију, која ове године обележава 1.700 година од страдања сирмијских мученика, дошли многи Руси прогнани доласком нове власти у држави. Његово Високопреосвештенство Архиепископ Антоније је рекао: “Са Србима нас везују исти духовни корени, исти историјски догађаји, исти људски бол, али и многе радости.” У склопу посете руске делегације Сремским Карловцима, јеромонах Иринеј (Добријевић) је у Омладински музички летњи камп у Сремским Карловцима одржао је предавање на тему: “Православна духовна музика као носилац преображења,” а после предавања, млади су активно учествовали у дискусији. Потом су обишли фрушкогорске манастире: Крушедол, Гргетег и Хопово, у Епархији сремској.

Затим је висока делегација Руске Православне Цркве посетила Епархију бачку. Његово Преосвештенство Епископ бачки Г. Иринеј је заједно са Архиепископом Антонијем присуствовао вечерњем богослужењу у саборном храму Светог Великомученика Георгија, у Новом Саду. Преосвећени Епископ бачки поздравио је свог госта, а овај му је узвратио поздраве надахнутом беседом. После вечерњег богослужења, Архиепископ Антоније је, са својом делегацијом, посетио је Ковиљ, где их је примио Његово Преосвештенство Епископ јегарски Г. Порфирије.

Данас је руска делегација у посети Његовом Преосвештенству Епископу шабачко-ваљевском Г. Лаврентију и Епархији шабачко-ваљевској. После посете Шапцу и Ваљеву, манастирима Ћелије и Каона, од 1. до 8. августа 2004. године, Његово Високопреосвештенство Архиепископ Антоније са својим сапутницима путује у Црну Гору, где ће му домаћин бити Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорске-приморски Г. Амфилохије. У повратку из Црне Горе, на путу за Београд, ова руска делегација ће посетити Епархије милешевску и жичку, и манастире Милешеву, Студеницу и Жичу.

Интернет презентација Српске православне цркве је доступна преко сервера у Калифорнији (донација Конгреса српског уједињења) www.spc.org.yu и www.serbian-church.net и сервера у Београду www.spc.yu (донација Беотел-а).

WAP Презентација wap.spc.yu


Copyright © 1999-2004 by
The Information Service of the Serbian Orthodox Church
11000 Belgrade
Kralja Petra I no.5
+381 11 3282 596
e-mail