Информативна служба
Српске Православне Цркве

30. јул 2004. године

ОРДЕН СВЕТОГ САВЕ ИТАЛИЈАНСКИМ ВОЈНИЦИМА

Његово Висиокопреосвештенство Митрополит црногорско - приморски г. Амфилохије јуче је, 29. јула 2004. године, на свечаности у Ливорну уручио орден Светог Саве II степена италијанској падобранској бригади Фолгоре, којом ју је одликовао Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве за нарочити допринос у спасавању наших светиња на Косову и Метохији.

У делегацији Српске Православне Цркве поред Митрополита Амфилохија били су Епископ липљански Г. Теодосије, јеромонах Јован (Ђулибрк) и отац Ксенофонт из манастира Високи Дечани.

''По благослову Његове Светости Патријарха српског Г. Павла делегација је донијела одликовање овој бригади за њену пожртвовану бригу о светињама, посебно у марту мјесецу, када су се у опасности нашле Пећка патријаршија и манастир Високи Дечани. Данас смо на великој свечаности уприличеној поводом промјене на челу бригаде, односно доласка генерала Константина умјесто генерала Бертолинија који одлази на нову дужност, имали задовољство да у присуству министра одбране, високих војних лица, представника цивилног друштва и Римокатоличке Цркве, уручимо падобранској бригади Фолгоре орден Светог Саве другог степена,'' казао је Митрополит Амфилохије Радио - Светигори, који је уручујући одликовање у име Српске Православне Цркве поздравио присутне уз пригодно слово о Светом Сави, нагласивши шта представља овај орден и који су разлози да је Српска Православна Црква први пут у својој историји једној војној јединици доделила овако високо признање. После свечаности приређен је пријем у просторијама бригаде.

Делегација наше Цркве ће у оквиру ове посете Италији посетити Сијену, где ће се поклонити прсту Светог Јоаван Крститеља, који се у том граду чува од XV века.

''Прст је до доласка Турака на Балканско полуострво био чуван на двору Немањића, да би преко једне немањићке принцезе и византијског епископ-деспота Томе Палеолога, био предат Папи Сиксту Петом, који је у част тога саградио велику катедралу у Сијени. На том прсту колико нам је познато постоји запис ''Помилуј Господе Саву архиепископа'', што свједочи да је тај прст највјероватније Свети Сава донио из Јерусалима на двор Немањића, чији је био чувар све до доласка Турака. Сада ето имамо прилику да цјеливамо тај прст и утврдимо да ли он припада руци Светог Јована Крститеља, која се чува у Цетињском манастиру, на којој као што знамо недостају два прста. Један се, колико знамо, налази у музеју у Цариграду или евентуално на Светој Гори, а сви су изгледи да је други управо овај који се чува у Сијени. Он се показује само једном годишње, на Ивањдан, али ћемо ми током ове посјете имати прилику да га цјеливамо,'' рекао је Митрополит црногорског-приморског Г. Амфилохије.

ЊЕГОВА СВЕТОСТ ПАТРИЈАРХ СРПСКИ Г. ПАВЛЕ
БОРАВИО У ЗАГРЕБУ

У недељу 25. јула 2004. године, сви загребачки Срби обрадовали су се доласку Његове Светости Патријарха српског Г. Павла у њихов град. После хиротоније новог Епископа горњо-карловачког Г. Герасима у манастиру Гомирје, Свјатјејши Патријарх је на позиву Његовог Високопреосвештенства Митропоита загребачко-љубљанског и целе Италије Г. Јована, дошао у Загреб. У касним поподневним часовима Његовој Светости приређен је дочек у Митрополији загребачкој. У пратњи Свјатјејшег Патријарха били су Митрополит велески и повардарски Г. Јован и Епископ средњоевропски Г. Константин. После краћег предаха сви гости предвођени домаћином Митополитом Јованом пошли су на вечерње богослужење. После богослужења, Његова Светост је кратко беседио присутном народу да чувају веру своју и да пред браћом римокатолицима сведоче веру своју православну животима и делима својим.

Сутрадан, 26. јула 2004. године, Његова Светост Патријарх српски Г. Павле служио је Свету Архијереску Литургију, у манастру Свете Петке у Загребу. Света Литургија на којој је началствовао Свјатјеши Патријарх велико је духовно окрепљене за све загребачке Србе. У својој проповеди Његова Светост је рекао:

“Богу се помолисмо, браћо и сестре, у овом светом храму, молећи се Богу и Његовим светим из рода нашега, да нас подрже у свему оном што је свето и честито и милом Богу приступачно, као што каже наш народ. Да издржимо до краја на овом путу уском и тесном којим као хришћани треба да идемо не бојећи се никога и ничега, сем греха, који нас удаљује од Бога који је наш Створитељ, Промислитељ и Спаситељ онако као што су то чинили наши преци и у доба петстогодишњег ропства и у доба борбе за слободу и до дана дашњег.

Никада не заборавимо речи Христове: Да се светли светлост ваша пред људима и да виде ваша добра дела и прославе Оца нашега који је на небесима. На тај начин и кад ћутимо проповедамо науку Христову својим делима, својим владањем и поступањем водећи рачуна да ми данас престављамо свој народ своју свету веру православну. То је задатак свих нас, свагда и свуда.

Господе помози нам, да кад изађемо пред лице твоје, пред наше свете претке, да нас и они признају и познају као своје верне слуге и да нас и Ти признаш као своје верне слуге и слушкиње. То је смисао и циљ нашега живота да већ овде у овом свету стекнемо почетак блаженства које ћемо наставити у непролазном Царству Небеском.
Господе помози нам, да будемо добри ученици својих верних учитеља. Теби Господе слава и хвала, свагда, сада и у све векове векова. Амин.”

После Свете Литургије, Свјетејши Патријарх је обишао саборни храм Светог Преображења Господњег на којем су у току опсежни унутрашњи радови и реконструкција, нови епархијски музеј који је у потпуности завршен, нову библиотеку која је у фази каталогизације око 5000. наслова, нови епархијски архив, који је у фази уређења, ново адаптирано крило зграде у Илици 7, са магацинским простором и место за друге црвене потребе и одељење где се врши рестаурација икона и других црквених утвари. Видно задовољни Патријарх је благословио све радове и настојање да се црквени живот унапреди и побољша.

Милан Топић
парох загребачки

Интернет презентација Српске православне цркве је доступна преко сервера у Калифорнији (донација Конгреса српског уједињења) www.spc.org.yu и www.serbian-church.net и сервера у Београду www.spc.yu (донација Беотел-а).

WAP Презентација wap.spc.yu


Copyright © 1999-2004 by
The Information Service of the Serbian Orthodox Church
11000 Belgrade
Kralja Petra I no.5
+381 11 3282 596
e-mail