Информативна служба
Српске Православне Цркве

4. јул 2005. године

ВАРАЖДИНСКИ АПОСТОЛ

У уторак, 5. јула 2005. године, у 12,30 часова, Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански Г. Јован ће у Патријаршијском двору у Београду, Његовој Светости Патријарху српском Г. Павлу, у присуству чланова Светог Архијерејског Синода, предати први примерак фототипског издања Вараждинског апостола.

Вараждински апостол се чува у Музеју Српске Православне Цркве у Београду, а фототипско издање се објављује поводом 550 година од сотворенија ове веома важне књиге. Издавачи су Музеј Српске Православне Цркве у Београду, и Музеј Епархије загребачко-љубљанске у Загребу.

Важно је нагласити да је ово прва српско-словенска књига написана на територији данашње Републике Хрватске. Настао је 1454. године у Вараждину, по наруџбини грофице Катарине Кантакузине, супруге грофа Урлиха II Цељског, и кћерке Деспота Ђурађа Бранковића. Први део рукописа овог важног српског писаног споменика одликује ресавски правопис, са примесама рашке ортографије, док други део има карактеристике светогорске редакције. Највероватније су плод рада тројице преписивача.

Посебне заслуге за издање ове вредне богослужбене књиге припадају проф. др Слободану Милеуснићу, академику Момчилу Спремићу, проф. др Томиславу Јовановићу, др Димитрију Стефановићу и Радоману Станковићу, чији су научни прилози допринели бољем сагледавању личности грофице Катарине Кантакузине Бранковић, као и тумачењу кодиколошких, палеографских и лексичких особина поменутог Апостола.

Ово веома важно издање за српски род штампала је Штампарија Српске Патријаршије у Београду, у тиражу од 300 примерака.

Позивамо све представнике медија да присуствују овом историјском тренутку за српску културу, јер је ово дело својеврсан дуг према нашим прецима, али и камен темељац за грађење заједничког живота на новим просторима. Ова рукописна књига представља чврст доказ о уделу Срба у историјској, културној и духовној прошлости Хрватске, односно некадашњег Вараждинског генералата.

ВИДОВДАНСКА АКАДЕМИЈА У БЕЧУ

Његово Преосвештенство Епископ средњоевропски Г. Константин служио је, на Видовдан, Свету Архијерејску Литургију и парастос свим пострадалим за веру и Отачаство, у цркви Светог Саве у Бечу.

На Видовданској академији, коју је организовала Црквена општина Српске Православне Цркве у Бечу, наступала је етно група Теодулија. Видовданску беседу је изговорио академик Драган Недељковић, члан Европске Академије наука и уметности у Паризу. Као и сваке године, Видовданској академији је присуствовао велики број православних верника, званица, представника Амбасаде Србије и Црне Горе у Аустрији и други.

ВИДОВДАН У ЧЕШКОЈ

Прослава једног од највећих српских празника Видовдана, у Републици Чешкој одржана је, у уторак је 28. јуна 2005. године, у месту Јинздриховице у близини Карлових Вари. У овом месту, на северозападу Чешке, налази се спомен-костурница у којој је сахрањено 7100 Срба и 189 Руса, пострадалих заробљеника у Првом светском рату од стране Аустро-Угарске.

Свету Архијерејску Литургију и парастос служио је Његово Високопреосвештенство Архиепископ прашки и чешких земаља Г. Христофор. Владика Христофор је у беседи нагласио значај Видовдана и Светог Благовернога Кнеза Лазара за српски и православни хришћански род. Делегације амбасада Србије и Црне Горе и Русије полозиле су венце на спомен обележје. Свечаности је присуствовало неколико десетина Срба, Чеха, Руса и Украјинаца који живе у Чешкој. Спомен-костурницу у Јинздриховицама подигао је блаженопочивши Краљ Александар I Карађорђевић, 1931. године.

ВИТЕШКО ОДМЕРАВАЊЕ ЧАСОПИСА - СВЕВИЂЕ ЗА МЛАДЕ

Чујте и почујте! Отварамо велико наградно одмеравање у три дечије витешке дисциплине, и за витезове и за витезине: дечије цртање, писање дечијих стихова и још нешто, ал се не могу сетити.

Шта ви оно још волите да радите? Теме су: „ПОРОДИЦА ЈЕ МАЛА ЦРКВА“ и „ХРИСТОС У МОЈОЈ ПОРОДИЦИ“. Да је породица светиња говори нам Свето Писмо. Како породица може да буде исто што и Црква? Да ли Христос често посећује ваш дом? Како изгледа та Божанска посета твојој породици? Да ли и твоја браћа и сестре воле да иду у цркву? Како изгледа заједничка молитва са твојим родитељима? Да ли у слободно време са браћом и сестрама певаш црквене песме? Јеси ли некад ишла заједно с баком на Врбицу? А ти, јеси ли ишао са дедом на Литургију? Шта ради свештеник кад дође у ваш дом?

Рок за слање радова је 30. јул 2005. године Света великомученица Марина - ОГЊЕНА МАРИЈА.

АДРЕСА ЗА СЛАЊЕ РАДОВА: „Свевиђе за младе“, Манастир Ђурђеви Ступови, 84300 Беране, Србија и Црна Гора.

Награде су: 3 најбоља рада ће бити награђена, а остале ћемо да тешимо.

Ево овако, у сваком броју Свевиђа даћемо вам питања из веронауке и опште културе која можете да постављате својим укућанима и родбини. Добијене одговоре можете да нам пошаљете у редакцију, а прва три тачна одговора која примимо, биће награђена лепим наградама.
За загревање, у овом броју поставићемо вам само једно, али тешко питање: ГДЕ СЕ НАЛАЗЕ МОШТИ СВЕТОГ ЦАРА ЛАЗАРА?

Одговор можете послати и на некој лепој разгледници. Када будете слали одговор, обавезно читко напишите своје име, тачну адресу и број телефона.

Опширније можете прочитати на Интернет страни: www.teofil.cg.yu

Интернет презентација Српске православне цркве је доступна преко сервера у Калифорнији (донација Конгреса српског уједињења) www.spc.org.yu и www.serbian-church.net и сервера у Београду www.spc.yu (донација Беотел-а).

WAP Презентација wap.spc.yu


Copyright © 1999-2005 by
The Information Service of the Serbian Orthodox Church
11000 Belgrade
Kralja Petra I no.5
+381 11 3282 596
e-mail