Информативна служба
Српске Православне Цркве

15. август 2005. године

С А О П Ш Т Е Њ Е

Са братског састанка Епископа са терена Црне Горе, одржаног у Манастиру Св. Луке у Жупи Никшићкој, о празнику изношења Часнога Крста и почетка Светогоспојинског поста (1/14. августа), љета Господњега 2005.

У Име Господа и Бога и Спаса свих људи, Исуса Христа Богочовјека, састасмо се данас око Часнога Крста у овој древној Светињи, ми Епископи са простора Црне Горе, и то:

Високопреосвештени Митрополит Црногорско-Приморски г. Амфилохије, Епископ Милешевски г. Филарет, Епископ Захумско-Херцеговачки и Приморски г. Григорије (чијa Епархијa захвата и дио Црне Горе и Приморја), Епископ Будимљанско-Никшићки г. Јоаникије, Епископ Диоклијски г. Јован, и умировљени Епископ Херцеговачки г. Атанасије.

Са братског састанка, на којем смо разматрали текуће заједничке нам теме и послове, одлучисмо најприје да се захвалимо Господу и Спасу свију људи и народа, за братску љубав и људску хришћанску слогу, за мир и заједништво, у које позивамо и сав наш Богом повјерени нам народ. Као што такође истом миру и заједништву у сваком Божјем и честитом људском добру позивамо и све људе добре воље.

У нашем хришћанском раду и подвигу борења за боголико достојанство сваког људског бића и сваког народа, сваког Божјег створења и читаве творевине, нама као хришћанима и Христовим ученицима и сљедбеницима такође је својствено и спасоносно, показивати и разборитост и смјерност, искрено познање своје људске Адамовске природе, која често и гријеши али има и богодану способност и благодат да зна и за покајање, које је почетак сваког правог човјека достојног препорођења и обновљења.

Благодаримо Богу за обнову Живе Цркве и светиња у Црној Гори, позивајући притом вјерни народ да непримјереним и неоснованим оптужбама на рачун Цркве и приписивању тој обнови политичког или било којег другог карактера који Цркви није својствен, не придаје никаквога значаја. Зато у ове дане почетка Великогоспојинског поста, са Крстом Христовим пред нама и у нашим срцима, ту истинску обнову желимо свима вјернима у нашој Цркви на просторима славне, али и многострадалне Црне Горе, свему богоповјереном нам народу и свима људима добре воље, нашим сусједима, свима који нас воле и онима који нас, можда из незнања, или предубјеђења, и не воле. Да бремена која су на нама, као људима или друштву, наложена једни с другима дијелимо и међусобно олакшавамо. То је оно што је и велики Владика Његош у пјесми изразио ријечима: «Крст носити нама је суђено!»

У име Христа Спаса, у знаку његовог и нашег Крста, крста љубави и састрадавања, крста смирења и покајања, крста устајања и васкрсавања, поздрављамо вас све и молитвено остајемо у нади на Божју вјеру и човјекољубље и наше међусобно братољубље, Ваши молитвеници пред Господoм.

Служба за саопштења Епархије будимљанско-никшићке

Интернет презентација Српске православне цркве је доступна преко сервера у Калифорнији (донација Конгреса српског уједињења) www.spc.org.yu и www.serbian-church.net и сервера у Београду www.spc.yu (донација Беотел-а).

WAP Презентација wap.spc.yu


Copyright © 1999-2005 by
The Information Service of the Serbian Orthodox Church
11000 Belgrade
Kralja Petra I no.5
+381 11 3282 596
e-mail