Информативна служба
Српске Православне Цркве

2. јануар 2006. године

ЧИТАЊЕ БОЖИЋНЕ ПОСЛАНИЦЕ

У среду, 4. јануара 2006. године, у 09:30 часова, у Патријаршијском двору у Београду, Његова Светост Патријарх српски Господин Павле прочитаће Божићну посланицу за потребе електронских медија.

 

 

ПЕТАНЕСТ ГОДИНА ОД УСТОЛИЧЕЊА МИТРОПОЛИТА АМФИЛОХИЈА НА ТРОН ЦРНОГОРСКИХ МИТРОПОЛИТА

Светом Архијерејском Литургијом коју је у Цетињском манастиру служио Његово Вископреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије са свештенством у петак, 30. децембра 2005. године, је обиљежено петнаест година од његовог устоличења на трон црногорско-приморских митрополита.

Свети апостол Павле каже да треба да искупљујемо вријеме живота које нам је Господ подарио, а Господ каже да ћемо дати одговор на страшном суду за сваку празну ријеч, за сваки тренутак нашег живота који нијесмо испунили правим садржајем. Сваки човјек и сваки народ на оном мјесту на коме их је Господ поставио треба да испуни своје вријеме и у том времену донесе правог и истинског плода, рекао је у бесједи Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије.

«Прави, истински плод сваког времена па и нашег људског, сваке године и сваког љета Господњег јесте прослављање живог и вјечнога Бога. Ако наше вријеме, вријеме космичко у коме се искрцавају сва створења на овој земљи не буде прослављено именом Божјим, озарено Његовом свјетлошћу и испуњено Божанским, вјечним, непролазним садржајем онда то вријеме није благослов, него проклетство Божије, онда је и људски живот испразан и нема истинског и правог смисла. Када људски живот и вријеме у коме се рађамо и свијет подложан времену у коме живимо нема истинског, вјечног смисла онда он губи сваки други смисао“ рекао је Високопреосвећени Митрополит Амфилохије.

Митрополит Амфилохије је подсјетио да живот треба градити на живој вјери у Бога, Богу служећи, а не жртвујући своје вријеме ономе што је ништавно. «Обличје овог свијета пролази, вријеме долази и пролази и остаје само оно чиме га ми испунимо. Нашим добрим и благословеним дјелима, нашим Светим врлинама ми искупљујемо вријеме, дајемо му смисао а вријеме зато и постоји, и године зато постоје», рекао је Високопреосвећени Владика.

Митрополит је подсјетио да сваку Нову годину доброте Христове истински прослављамо само ако је испунимо правим садржајем, јер све одлази у ништавило ако га сила Божанска не испуни, ако се те Божанске силе не причестимо на Светој тајни Тијела и Крви Христове.

«Прослављање нових година, као што је то у наше вријеме уобичајено, кроз отуђивање од Бога, од Светиње Божије, од Светог причешћа, од истинског приступа Христовом рождеству и Његовој Новој години Господњој нема свог правог, истинског смисла. Чекајући Нову годину треба увијек да знамо да је она Нова година Господња управо зато што је једино ново под сунцем Христос Господ освештао својим уласком у матицу живота“ подсјетио је Високопреосвћени Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије.

Извор: Светигора прес, С.К.

ИГУМАН МАНАСТИРА ДЕЧАНИ У ЂУРЂЕВИМ СТУПОВИМА

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије и Његово Преосвештенство Викарни Епископ Липљански Г. Теодосије служили су данас Свету Архијерејску литургију у манастиру Ђурђеви Ступови код Берана.

Епископ Теодосије обратио сe вјерницима архипастирском бесједом, говорећи о Божићним празницима када прослављамо дјецу, мајке и очеве, мирећи се међусобно и спремно очекујући рођење Богомладенца. «Много прије рођења Исусовог у витлејемској пећини старозавјетни мудраци кренули су из далеких земаља да се поклоне Богомладенцу Христу. Они дарови које су понијели са собом, злато, тамјан и смирну, највредније што су могли рукама својим принијети вјечном Цару, символизују наш Божићни пост. Ми који живимо овдје на земљи, у овом трошном тијелу гдје обитава наша душа, који смо кренули Витлејемској пећини да се поклонимо Богомладенцу,највећи дар који му можемо принијети је уздржање у посту, своје молитве и врлине, љубав, смиреност, кроткост, милосрђе и све оно што чини пост. Ријечи Господа нашег Исуса Христа да је Он са нама испуне се на Светом причешћу, када примамо у себе самога Бога који нас освећује кроз пречисто Тијело и Свету Крв Своју», рекао је у бесједи Преосвећени Епископ Теодосије.

После Свете службе Божије Преосвећени епископи Јоаникије и Теодосије са свештенством су присутној дјеци подијелили поклон-пакетиће.

Извор: Светигора прес, Б.Ц./ С.К.

ЦЕТИЊАНИ ПРИКУПИЛИ ПРЕКО 5000 ЕВРА
ЗА САБОРНИ ХРАМ У ПОДГОРИЦИ

Православни вјерници са Цетиња су до сада прикупили преко 5000 евра за изградњу Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици.

''Без обзира на антицрквену хистерију која на Цетињу влада 15 година, народ је остао вјеран завјету предака и манифестовао своју вјерност Митрополији црногорско-приморској. Да су се и у другим црквеним општинама одлучили за једну овакву акцију, до сада би се дошло до износа који би на годишњем нивоу био преко 26000 евра.

Цетињски примјер говори да је могуће да се систематским и континуираним прикупљањем прилога може значајно допринијети изградњи Саборног храма у Подгорици'', рекао је кородинатор акције прикупљања Предраг Вукић.

Извор: Светигора прес, Ж.В.

Интернет презентација Српске православне цркве је доступна преко сервера у Калифорнији (донација Конгреса српског уједињења) www.spc.org.yu и www.serbian-church.net и сервера у Београду www.spc.yu (донација Беотел-а).

WAP Презентација wap.spc.yu


Copyright © 1999-2005 by
The Information Service of the Serbian Orthodox Church
11000 Belgrade
Kralja Petra I no.5
+381 11 3282 596
e-mail