Информативна служба
Српске Православне Цркве

3. јануар 2006. године

МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕ: ИСКУПЉУЈТЕ ВРИЈЕМЕ СВОЈЕ
И ТАКО ИСПУНИТЕ ЗАКОН ХРИСТОВ

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г.Амфилохије одржао је недељу, 1. јануара 2005. године, у подгоричком Духовном центру предавање на тему «Искупљујте вријеме своје и тако испуните закон Христов».

Свети апостол Павле каже «Искупљујте вријеме своје и тако испуните закон Христов» а Високпреосвећени Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије објаснио је синоћ на какву пуноћу времена је мислио Свети апостол. Он је окупљенима покушао да објасни шта значи вријеме, да све у животу зависи од тога како употребљавамо њега и оне дарове које нам је Бог дао, посебно у овим празничним данима који су пред нама.

«Колико празних ријечи изговоримо, и не само изговоримо, већ колико празних ријечи има у нашим срцима. Ако само један дан посматрамо себе, видјећемо колико празних ријечи има у нашем уму, како каже наш народ колико има пресипања из шупљег у празно», рекао је Високопреосвећени Владика.

Митрополит Амфилохије говорио је о прослави календарске нове године и рекао како није ни чудо што је називају најлуђом ноћи, јер то је ноћ када се људи потпуно избезуме. « Када би требало да су ноћи најсвјетлије, најумније, најчудесније, оне се претаварају у најлуђе, а људи се се нађу у неком стање колективне бесловесности. А шта је у ствари Нова година и шта је то ново чему се радујемо и шта прослављамо, ако то ново није освијетљено јединим новим под сунцем, доласком Бога у овај свијет? Ако наше радовање новој години, није радовање Њему као вјечном живом Богу, зашто се онда радујемо и прослављамо», запитао се Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски.

«Вријеме није бесмислена ствар. Наше вријеме, наши дарови којима нас је Бог обдарио то је оно мјесто и оно вријеме у којима се рађамо и на којима смо призвани да уродимо плодом, сагласно даровима којима нас је Бог обдарио. Ако то не чинимо, онда су наше ризнице - ризнице зла, наше су ријечи- празне ријечи за које се даје одговор на страшном суду, а живот престаје да буде истински, онакав каквим га је Бог замислио» рекао је Митрополит Амфилохије и подсјетио окупљене на ријечи Светог апостола којим нас упозорава у све дане нашег живота а посебно у ове благословене дане «Пазите добро како живите, не као немудри него као мудри».

Извор: Светигора прес, С.К.

ЖИВЕ ЦРКВЕ, НЕ МУЗЕЈИ

Господин Душан Батаковић, саветник Председника Републике Србије, г. Бориса Тадића, и члан српског преговарачког тима за будући статус Косова и Метохије је изјавио за Вечерње новости: “Нећемо пристати на сепаратно решавање заштите црквене баштине на Косову и Метохији, јер би смо дошли на позицију да сутра Дечани или Пећка Патријаршија имају онај тужни статус Свете Софије у Цариграду. Да буду музеји пред којим ће, без монаха и људи, без живе Цркве, стајати албанско-косовски полицајац, наплаћивати улаз 10 евра и показивати то као део `косовске баштине`. Тај концепт свакако нећемо прихватити. Ради се о власништву Српске Православне Цркве и мислимо да стварање живих заједница око манастира, са монасима, монахињама и свим њиховим имањима, треба да буде део укупне децентрализације на нивоу Покрајине.”

Извор: Вечерње новости, 3. јануар 2006. године

ПОГРЕБЕН АРХИЈЕРЕЈСКИ НАМЕСНИК ЗА АУСТРИЈУ
ПРОТОЈЕРЕЈ-СТАВРОФОР ДРАГО В. ГОВЕДАРИЦА

У четвртак, 29. децембра 2005. године, на српској парцели на Централном гробљу у Бечу сахрањен је прота Драго Говедарица. Свештени чин сахране почео је кратким поменом који је одржао грчки Митрополит Михаило са свештеницима помесних Православних Цркава у Аустрији.

Заупокојену Литургију пред препуним храмом у другом бечком кварту служили су епископи - Средњоевропски Константин и Рашко-призренски Артемије уз саслужење око четрдесет свештеника из Аустрије и Немачке.

У слову Његовог Преосвештенства Епископа средњевропског Г. Константина и Високопреосвећеног Господина Митрополита Михаила, изречене су речи какве доликују величини и заслузи почившег. Речи саосећања пренели су и представници највиших државних и црквених власти државе Аустрије и града Беча.

У име Бискупске конференције Римокатоличке Цркве у Аустрији, поред двојице присутних бискупа, од оца Драге опростио се Преузвишени Кардинал бечки Шенборн, који је истакао значај и заслуге почившег проте на унапређењу међуверског дијалога и сарадње.

У име представника хришћанских Цркава у Аустрији, говорила је председница Екуменског савета г-ђа Кристина Глајкснер. Савезно Министарство за образовање, науку и културу, заступао је др Антон Штифтер, министарски саветник за верско-правна питања.

Преносећи саучешће министарке за образовање, г-ђе Елисабет Герер, др Штифтер је истакао бројне заслуге о. Драге на којим ће се Аустрија посебно захвалити посмртним орденом за заслужне грађане.

После завршног помена и погреба, од проте Драге се опростио Епископ рашко-призренски Г. Артемије.

Протојереј-ставрофор Драго В. Говедарица је рођен 5. јануара 1938. године у Дубљевићима у Херцеговини. По завршеној средњој богословској школи студирао је на Богословском факултету у Београду, од 1960. до 1964. године. Као стипендиста Католичке Цркве у Аустрији борави на постдипломским студијама на Католичком теолошком факултету у Бечу, све до 1967. године. Исте године враћа се у отаџбину где 1969. прима свештенички чин. Убрзо потом поново долази у Аустрију, где као свештенослужитељ Српске Православне Цркве остаје све до своје изненадне смрти, 18. децембра 2005. године.

Пуних 30 година, од 1974. до 2004. године, био је парохијски свештеник у 17-ом кварту у Бечу, а од 1991. и архијерејски намесник за Аустрију. Тридесетогодишњицу пастирског рада у парохијском храму Успења Пресвете Богородице недавно је прославио као заједничку славу свога службовања и јубилеја храма. Иза себе је оставио је своју супругу, ћерку и унука.

Заслуге почившег проте Драге у мисионарском, црквено-просветном, културном раду, као и унапређењу међуверске сарадње су велике. Помагао је у оснивању и организовњу нових парохијских центара, ангажовао се у увођењу верског образовања у школама, организовао низ културних манифестација и догађаја, учествовао и сарађивао у многобројним међуверским покретима.

Интернет презентација Српске православне цркве је доступна преко сервера у Калифорнији (донација Конгреса српског уједињења) www.spc.org.yu и www.serbian-church.net и сервера у Београду www.spc.yu (донација Беотел-а).

WAP Презентација wap.spc.yu


Copyright © 1999-2005 by
The Information Service of the Serbian Orthodox Church
11000 Belgrade
Kralja Petra I no.5
+381 11 3282 596
e-mail