Информативна служба
Српске Православне Цркве

10. јануар 2006. године

ПАТРИЈАРХ СРПСКИ ЗАХВАЉУЈЕ НА БОЖИЋНИМ ЧЕСТИТКАМА

Његова Светост Патријарх српски Г. Павле разменио је Божићне честитке са свим поглаварима Православних аутокефалних и аутономних Цркава, бројним Архиепископима, Митрополитима и Епископима.

Светејши Патријарх Павле примио је бројне честитке од високошколских и средњошколских установа Српске Православне Цркве, управа манастира и многих верника, како из земље, тако из дијаспоре. У немогућности да појединачно свима захвали, то чини овим путем, уз најбоље жеље за свако добро свих верника Српске Православне Цркве, шаљући им свој очински поздрав и патријаршки благослов!

ХРИСТОС СЕ РОДИ!

ПАТРИЈАРХ СРПСКИ Г. ПАВЛЕ УПУТИО ПИСМО Г. БОЈАНУ ПАЈТИЋУ

Његова Светост Патријарх српски Г. Павле упутио је данас писмо г. Бојану Пајтићу, председнику Извршног већа Аутономне покрајине Војводине, у коме, између осталог, стоји:

“Његово Преосвештенство Епископ сремски Г. Василије известио је Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве о једном, за време мира, рекли бисмо, невероватном догађају.

Наиме, 4. децембра 2005. године, на празник Ваведења Пресвете Богородице, у 22 часа и 45 минута, организована група од три лица, коју Преосвећени Епископ Г. Василије, с пуним правом, назива терористима, дошла је у село Грабово из правца Беочина, обила врата цркве Светог архангела Гаврила и, уз помоћ мердевинa, попела се на кров. Затим су почели систематски да руше кров и, са висине од око тридесет метара, бацају даске и бакарни лим којим је кров био опшивен. Православни парохијани из Грабова су, чувши буку, у великом броју изишли из својих кућа, опколили храм и позвали починиоце да престану да га руше и да се предају. У исто време су телефоном позвали станицу полиције у Беочину, како би патрола одмах дошла на лице места и учинила оно што им је законска обавеза. Рушитељи храма Божјег су, у међувремену, одбили да се предају и сакрили су се у крову цркве. Негде пред зору, када су видели да полиција није дошла, а у нади да су безбедни, рушитељи су сишли у црквену порту, где су их парохијани похватали. Пошто су пружали физички отпор, дошло је до међусобног наношења лакших физичких повреда. Патрола полиције се појавила тек око два часа ујутро, када је све било завршено, преузела рушитеље од парохијана и одвела их у станицу полиције у Беочину.

Преосвећени Епископ Г. Василије, када је сутрадан дошао у Грабово, затекао је призор који је више личио на оне са ратом угрожених подручја, са којих је српски народ прогнан, него на мирно фрушкогорско село. Улазна врата цркве изваљена, бачена на под и оштећена; по порти разбацане даске и бакарни лим; у самом храму недостају ђаконске двери и три иконе, ишчупане из доње зоне иконостаса. Штета коју је Преосвећени Владика Василије, са сарадницима, утврдио износи око 2.600.000,оо динара и односи се само на грађевински део, док је Покрајински завод за заштиту споменикa културе позван да процени штету на иконостасу.

Намера људи који су на велики црквени празник починили овај прави терористички акт била је, према речима Преосвећеног Епископа Г. Василија, да се код грађана изазове осећање несигурности и страха, као и да се изазове напетост у пограничном подручју, надомак суседне Хрватске.

Хватање ове организоване групе нису, нажалост, извели надлежни државни органи него верници. Они су одбранили своју лепу барокну цркву, која се у историјским документима први пут помиње још давне 1758. године.

Морамо да напоменемо да је ово, у последњих годину дана, други тежак напад на српске православне храмове у Епархији сремској. Наиме, 17. марта 2005. године, на годишњицу последњег великог погрома српског народа, паљења и рушења српских светиња на Косову и Метохији, изазван је пожар у манастиру Раковцу, чији починитељи нису, зачудо, ни до данас откривени.

Користимо прилику, господине Председниче, да Вас подсетимо да наведени случајеви, нажалост, нису изузетак него се издвајају само по висини учињене штете. Последњих година, напади на српске православне храмове и црквене објекте у Аутономној Покрајини Војводини су честа појава. Непријатељи Бога, Цркве и српског народа показују не само нетрпељивост него и отворену мржњу: по храмовима, зградама црквених општина и парохијским домовима исписују пароле антисрпског, нацистичког и сатанистичког садржаја; флашама и каменицама разбијају прозоре на црквеним објектима; руше споменике и скрнаве православна гробља…

У исто време, са највиших места и у појединим медијима, бесрамно и потпуно некажњено шири се говор мржње против Српске Православне Цркве, њеног Поглавара, епископата, свештенства и верних. Недопустиво је то што су протагонисти овог говора мржње – а то значи духовни покровитељи и несумњиви инспиратори наведених недела – не само функционери појединих политичких странака и невладиних организација са седиштем на подручју Аутономне Покрајине Војводине већ, штавише, и поједини функционери покрајинске самоуправе, међу којима, нажалост, предњачи доскорашњи председник Скупштине АП Војводине, Ненад Чанак.

Стога Вас, Ваше Превасходство, позивамо да, користећи могућности које Вам пружа функција коју обављате и углед који имате, предузмете мере које ће онемогућити физичке нападе на Српску Православну Цркву, њене храмове, свештенство и верне на подручју АП Војводине и да искажете јасан и недвосмислен демократски и политички став да је говор мржње против Цркве недопустив и да га треба законским путем гонити. То је поуздан начин да се не понове напади попут наведеног у Грабову и у многим другим местима широм северне српске покрајине.

У том очекивању желимо Вам благословене божићне празнике и успех у раду на корист свих грађана у новој години благости Господње.”

ГРУЗИЈСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА РАЗОБЛИЧИЛА ДЕДЕЈИЋЕВОГ ПОДРЖАВАОЦА САМОЗВАНЦА ЈОТАМА

После прославе Божића у Црној Гори и писања неких медија у Србији и Црној Гори, да су поједине Православне Цркве оптужиле Српску Православну Цркву за притисак на православне у Црној Гори Светигора прес је објавила да је Грузијска Православна Црква 8. јануара 2006. године разобличила бившег свештеника Шио Зедгининдзеа, који се ових дана на скуповима проклетог распопа Мираша Дедејића лажно представља као грузијски митрополит Јотам.

Преосвећени Епископ Цагерија и Лентехија Г. Стефан, члан Светог Синода Грузијске Православне Цркве на питање да прокоментарише писање црногорских медија да је Грузијска Црква у лику митрополита Јотама подржала такозвану ЦПЦ, изјавио је да у Грузијској Цркви такав митрополит не постоји.

“Ја могу да кажем да у Грузијској Цркви такав митрополит не постоји, а колико знам то је рашчињени свештеник Шио Зедгининдзе који је служио у Ахалцихијској Епархији. Он је због неморалног живота, тачније због тога што је оставио закониту супругу због љубавнице са којом је водио распусни живот неко вријеме био под забраном свештенодејства”, казао је Преосвећени Г. Стефан.

Он је казао да је Зедгининдзе потом отишао у Русију, «у лажну, расколничку цркву и од њих примио лажно рукоположење. Вратио се у Грузију и код града Гори у једном селу се представља као “митрополит Јотам”».

“Он нема никакво право да свештенодејствује јер је рашчињен, нити може представљати Грузијску Православну Цркву”, закључио је Владика Стефан.

Извор: Светигора прес (Р.В)

МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕ: НЕ ГРАДЕ СЕ НА ЛАЖИ НИТИ НА ДУХОВНОМ СМРАДУ ДРЖАВА И ДУША НАРОДНА

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије служио је, 9. јануара 2006. године, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Дуљево, у Паштровићима код Будве.

“Гледате ових дана како ова наша несрећна држава пропагира некакву секту, лажне првосвештенике доводи у Црну Гору, и покушава да на проклето дрво проклетог распопа, као на стуб срама прикује Црну Гору, по први пут у њеној историји”, казао је у архипастирској бесједи Митрополит Амфилохије.

По владичиним ријечима то није ништа ново. “То је ново за нас, јер никада овдје није било таквих варалица какви су се данас појавили и никада државна власт није била толико безумна као што је данас. Власт на лажним темељима и варалицама гради своју будућност. Будућност једне државе и једног народа не може се градити на лажи, не може се на смраду градити земља, нити на духовном смраду душа народна. Духовни смрад је гори од сваког другог смрада. Смрад који се раширио по свијету скупљају и доводе га овдје код нас. Код нас има доста људи који су отуђени од Цркве, који не знају шта је то Црква јер су деценијама били одвојени од ње а многи су и некрштени. Зато је природно да такве незналице прихватају такве лажи и обмањују и себе и друге”.

Дојучерашњи марксисти који и данас исповиједају свој атеизам, са таквим духовним отпадом покушавају да граде државу на лажи, рекао је Владика. “Бадњак није балван, није символ многобожачки и пагански, у шта би хтјели данас да га претворе они који не знају шта је закон Божији и не познају истину Божију. Понавља се историја: лажни првосвештеници каменују архиђакона Стефана. Ево и данас ту лажних свештеника који својим лажима и обманама трују Црну Гору, обмањују лаковјерне и скрнаве ћивоте Светих Отаца наших, Светог Василија Острошког, Светог Петра Цетињског, Светог Арсенија Архиепископа и просветитеља српског, преподобног Стефана Пиперског, новомученика Станка, Светог свештеномученика бокељског Митрополита Црногорског и Приморског Јоаникија и са њим пострадале свештеномученике и мученике који су попут Архиђакона Стефана своју вјернст Христу Богу и Цркви Божијој посвједочили својом мученичком крвљу. У наше вријеме, није то давно било, та Црква запечаћена је крвљу Христовом голготском, крвљу Његових мученика старих, нових и најновијих. Зато наша Црква остаје непоколебива и вјечна”, рекао је Високопреосвећени Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије.

У току Богослужења Владика је у првину ангелског образа обукао послушницу Зорицу, вјероучитеља из Београда, а пошто је данашњи празник Светог првомученика и архиђакона Стефана манастирска слава, на крају Богослужења он је благословио и пререзао славски колач.

Данашњем сабрању у манастиру Дуљеву присуствовао је велики број православних вјерника.

Извор: Светигора прес (Р.В./ С.К)

СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН БОЖИЋ
У МИТРОПОЛИЈИ ЗАГРЕБАЧКО- ЉУБЉАНСКОЈ

У свим храмовима Митрополије загребачко-љубљанске у Републици Хрватској, Словенији и Италији свечано је прослављен празник Рождества Христовог – Божић.

Посебно радосно било је у Саборном храму Светог Преображења Господњег у Загребу. Божићно славље отпочело је Светом Литургијом на Бадњидан, када се по устаљеној традицији причешћује велики број загребачких Срба. Празнично вечерње са освећењем Бадњака, служио је Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански и цијеле Италије Господин Г. Јован, уз саслужење загребачких свештеника. Сваке године у овај дан велики број вјерних, походи своју цркву на «Цвјетном».

Ове године у славу Богомладенца окупило се неколико хиљада српско-православних душа, да молитвом прославе Бадњидан и надолазеће Богорођење. Било је прелијепо, а уједно и дирљиво видјети све оне који нису успјели ући у Саборни храм, како молитвено збијени, једни уз друге дуж Преображењске улице и Цвјетног трга, прате вечерње богослужење. На крају богослужења Митрополит Јован освештао је Бадњак и кратко поучавао народ говорећи им о значају празновања Божића те објашњавајући им символику наших лијепих обичаја који красе недјеље и дане о Божићу.

У току своје проповиједи Високопрепсвећени Митрополит Јован, рекао је:

"Вечерас прослављамо Бадње вече и Божић, празник Рођења Господа нашег Исуса Христа, Спаситеља нашег. Данас се Христос родио у Витлејему од Пресвете Дјеве Богородице. Данас друго лице Свете Тројице постаје Богочовек, беспочетни добија почетак и Реч Божја постаје тело. Небеске силе кличу, земља с људима радује се, мудраци са истока Господару дарове приносе: злато ливан и измирну означавајући Спаситељеву тројаку службу: царску, учитељско - пророчку и првосвештеничку. Пастири чудо разглашују, а ми непрестано узвикујемо: »Слава на висини Богу и на земљи мир, међу људима добра воља.

Велика је тајна побожности, Бог се јави у телу, каже свети Апостол. Што смо видели и чули, каже Апостол љубави, објављујемо вама да и ви с нама имате заједницу, а наша заједница је са Оцем и са Сином његовим Исусом Христом. Овим чином прослављена је људска природа у Христу и уздигнута на такву почаст да седи с десне стране Богу.

Рече Господ Господу моме: «Седи Мени с десне стране, док положим непријатеље Твоје за подножје ногама Твојим» , кличе Псалмописац. Људска природа је у највећој мери уздигнута Христовим вазнесењем на небо, у људском телу коме је некад на Адамовом паду било речено, прах си и у прах ћеш се вратити. У тренутку Христовог Вазнесења упућене су му Очеве речи, седи мени с десне стране. То је највећа слава којом је људско тело прослављено у Христу Господу. Оваплотио се нас ради, да би нам даровао усиновљење.

Својим Богочовечанским подвигом оваплотивши се од Духа Светог и Марије Дјеве извојевао је победу за нас својом голготском жртвом и васкрсењем из мртвих. Победа Месије за нас и ради нашег спасења, победа коју ће Он извојевати на крају историје, као што је сам потврдио: «Ја сам победио свет».

Честитајући Вам Божић, нашим епархиотима и свима православнима који прослављају Рождество Христово и свим људима добре воље , желимо да и Нова 2006. година буде испуњена сваким благословом Божјим срдачно све поздрављамо Божићним поздравом.

МИР БОЖЈИ - ХРИСТОС СЕ РОДИ!

Послије вечерње службе Његово Високопреосвештенство у својој резиденцији примио је многе представнике политичког, културног и јавног живота града Загреба, који су честитали Божић Високопреосвећеном Митрополиту Јовану и његовим епархиотима.

Божићно јутрење и Свету Архијерејску Литургју на сам дан празика Рођења Христовог, служио је Високопреосвећени Митрополит Јован са загребачким свештеницима. На божићној Литургијуи били су присутну многи представници дипломатског кора акредитованох у Хрватској.

Послије Свете Архијерејске Литургије Високопреосвећени Митрополит Јован примио је његову екселенцију амбасадора Руске федерације у Р. Хрватској Г. Михаила Конаровског.

Овогодишње божићно славље у Загребу и поред видно појачаних мјера безбиједности на жалост није протекло без инцидената. На улазу своје зграде нападнут је и брутално претучен старији загребачки Србин при повратку са вечерњег богослужења.

Извор: www.mitropolija-zagrebacka.org

СРБИН У ЗАГРЕБУ ПРЕТУЧЕН НАКОН ПАЉЕЊА БАДЊАКА

Док су ме тукли, чуо сам да вичу 'убиј четника', а мислим да су ме ударали пендреком, каже Светозар Ђорђевић и додаје да је то већ трећи напад на њега

Светозар Ђорђевић, 75-годишњи умировљеник, претучен је испред своје зграде након повратка с прославе православног Бадњака у цркви Преображења Господњег на Цвјетном тргу у Загребу. Двојица починитеља су му пришла с леђа, и пендреком га тукла док се није срушио на под. Ова двојица изгредника, како сам каже, нападала су га и раније, и то два пута.

На поду је, каже, лежао сат и по и потом се упутио у стан. Према речима дежурног лекара у болници Меркур, где је Ђорђевић запримљен и задржан на лечењу, установљен је хематом на глави и плућима те се сумња на потрес мозга.

Полиција сумња на његове суседе иначе један од њих је умировљени официр хрватске војске.

Извор: Јутарњи лист и други...

ПРОСЛАВА РОЖДЕСТВА ХРИСТОВОГ У ВИНКОВЦИМА

Празник Рождества Христовог врло свечано је прослављен и у Винковцима. Рођење витлејемског Богомладенца рађа у свакој хришћанској души нову снагу и достојанство да отвори врата ризнице свих добара. Почетак слављења Божића отпочео је освећењем и палења Бадњака у Парохијском центру Српске Православне Цркве.

На сам дан Божића, Свету Литургију у православној капелици која се налази у саставу Парохијског дома у присуству верника винковачке парохије служио је протојереј Предраг Азап, парох винковачки.

Парох Предраг Азап прочитао је верницима Божићну посланицу Патријарха српског Г. Павла и посебно позвао Србе који живе у овом граду да се врате у окриље своје Цркве, јер евидентно је да су многи из страха и последица рата отишли у неке друге верске заједнице.

Извор: www.vinkovci.ovde.com

ПРОСЛАВА ДЕВЕДЕСЕТОГОДИШЊИЦЕ ОД МОЈКОВАЧКЕ БИТКЕ

Поводом деведесет година од Мојковачке битке, на Божић 2006. године, у Центру за културу у Мојковцу, одржана је Свечана академија којој су присуствовали Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије и Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Поздрављајући Мојковчане, Високопреосвећени Митрополит Амфилохије је говорио о значају Мојковачке битке. “Мојковац спада у оне подвиге, у оне ране и свенародне подухвате, који се претачу у неизбрисиво саборно памћење, који дају знање, чувају чист образ и здрави разум једног народа. Развршје у своме имену и својој историјској стварности чува памћење на сукоб свјетова. Није случајно што је једино овдје у читавој Европи сачуван топоним Свевиђе. Одавде се све види, ко смо били и што јесмо. На данашњи дан прије 90 година огледнула се, у лику предвјечног Бога, крстоваскрсна судбина српског народа, али и судбина читаве Европе”, рекао је Митрополит Амфилохије.

Према његовим ријечима, и данас је Мојковац “развршје свјетова”.

“Овај Урошев град, заједно са Васојевићима, по ријечима краља Николе Петровића стожер Рашке земље и китна јој перјаницa, и данас нам, својим саборним памћењем, јединством и искуством, “обагрен” мученичком смрћу мојковачких витезова, вјеран Богу и Божићу чува образ и душу, вјеран бадњаку, оном јединственом Христовом бадњаку a не проклетом дрвету проклетог распопа. Не губећи памћење да је ово мјесто било и остало немањићка жила куцавица која сједињује наразоривим јединством двоимено отечество Србију и Црну Гору, Мојковац је био и остао мјесто гдје се рађало и рађа за вјечност”, казао је Митрополит Амфилохије.

Иако је претходне вечери налагао “проклето дрво проклетог распопа”, синоћњем скупу је присуствовао и новоизабрани градоначелник Мојковца г. Миладин Митровић.

О Мојковачкој бици је говорио члан ЦАНУ, историчар др Зоран Лакић, а у пригодном културно-умјетничком програму су учествовали глумци Црногорског Народног Позоришта Гојко Бурзановић и Лала Новаковић, вокални солиста Светлана Стевић и народни гуслари Бошко Вујачић и Рајо Војиновић. Скупу су присуствовали посланици-чланови опозиционих партија које се залажу за опстанак заједничке државе Србије и Црне Горе. Сала мојковачког Центра за културу била је претијесна да прими све Мојковчане који су жељели да присуствују академији.

Извор: Светигора (Р.В)

ПРЕОСВЕЋЕНОГ ВЛАДИКУ АРТЕМИЈА ПОСЕТИЛИ ШЕФ УНМИК ПОЛИЦИЈЕ И КОСОВСКЕ ПОЛИЦИЈСКЕ СЛУЖБЕ

На празник Христовог рођења у поподневним часовима, Епископ Артемије у просторијама епископског двора у Грачаници примио је г. Кај Витрупа, шефа УНМИК полиције; и г. Серемет Ахметија, шефа Косовске полицијске службе (КПС), са сарадницима. Двојица првих људи полиције на Косову и Метохији честитали су Његовом Преосвештенству овај велики хришћански празник.

У дужем разговору, незаобилазна тема била је положај и живот Срба на Косову и Метохији, као и напори које чине УНМИК полиција и КПС како би се поправила безбедоносна ситуација за Србе у Покрајини.

Гости су покушали да увере Његово Преосвештенство да је безбедоносна ситуација за Србе, сагласно статистичким подацима, побољшана, и да полиција улаже напоре да се стање и даље нормализује, те да сходно томе треба очекивати даљи напредак у овом правцу.

Г. Ахмети је честитајући празник изразио жељу да оваквих сусрета са Епископом Артемијем буде више, пожелевши му притом повратак у његово историјско седиште у Призрену.

Епископ Артемије је одговарајући на обраћање г. Ахметија рекао да ће његов повратак у Призрен бити могућ тек када се створе услови за повратак прогнаних Срба, и да без Срба у Призрену његов боравак тамо нема смисла. „Докле год је две трећине мога народа у прогонству, и док се не створе услови за њихов повратак, не може бити речи о напретку”.

„Осим тога, статистички подаци су варљиви и непоуздани, јер иако показатељи које је изнео г. Витруп показују извесно побољшање, ми на терену то не осећамо“, одговорио је Владика Артемије. „Ситуација је и даље лоша, напади на Србе су чести, а починиоци злочина остају ван домашаја правде“.

Епископ Артемије посебно се осврнуо на више пута од г. Витрупа поновљену изјаву да су Срби мањина. „Срби на Косову и Метохији нису мањина и не могу бити мањина. Они не могу бити мањина у својој држави Србији. Косово и Метохија је део државе Србије, и зато је недопустиво говорити да су Срби мањина у својој држави. Молим Вас да из свог речника и из своје главе избришете појам да су Срби мањина на Косову и Метохији“, одговорио је одлучно Епископ Артемије.

На сличан став поновљен више пута од г. Ахметија, када је шеф КПС у свом излагању помињао „грађане Косова“, Његово Преосвештенство одговорио је следеће: „О каквим грађанима Косова Ви говорите? Не прејудицирате ли на тај начин статус Косова и Метохије, који тек треба да буде тема будућих преговора? Ми живимо у држави Србији, и на Косову и Метохији живе грађани Србије, као што и у Шумадији и у Војводини живе грађани Србије. Косово и Метохија су још увек део државе Србије, и на том делу територије живе грађани Србије. Појам „грађани Косова и Метохије“ је непостојећи појам“, јер „и Ви сте грађанин Србије“.

На примедбу његових саговорника да они нису политичари, и да се као професионалци у свом послу не мешају у политику, Епископ Артемије је приметио да је заузимање таквих ставова, као и на тај начин прејудицирање будућег статуса, већ политика и мешање у политику.

Говорећи о ефикасности рада УНМИК полиције и КПС-а, Епископ Артемије се критички осврнуо на њихов рад, износећи податке да већина етнички и верски мотивисаних злочина према Србима и њиховој имовини од 1999. године није расветљена, наводећи притом и пример крађе оловног крова са Богородице Љевишке, те да се починиоци слободно шетају Косовом и Метохијом, што самим тим представља опасност и препреку за безбедно кретање Срба.

Господин Витруп је одговорио да они поседују податке о особама које су пре отприлике два месеца украле оловни кров са цркве Богородице Љевишке, те да се ради о троје малолетне деце од 12 до 16 година старости, као и да је мотив овога дела економски, јер је олово препродато у Албанију, а да се никако не ради о верски или етнички мотивисаном злоделу.

Реакција Епископа Артемија на ову изјаву г. Витрупа била је одлучна и непосредна. „Немојте нам више причати да се ради искључиво о економском мотиву, а да нису присутни верски или етнички поводи. Та Ваша изјава много нас више боли од саме чињенице да је кров са једне од највреднијих српских цркава на Косову и Метохији украден, те да је она сада покривена најлоном, у овом зимском периоду. И немојте нам више причати да су то урадила деца, која не разумеју импликације својих поступака. Доста нам је таквих бајки. Ми очекујемо да Ви Богородицу Љевишку заштитите, као што је требало да то учините пре ове крађе и пре 17. марта 2004. године. То што Ви чините је покушај правдања злочина“.

На поновљен позив г. Ахметија да дође и посети припаднике КПС у Приштини, Његово Преосвештенство одговорио је да тај позив не може прихватити, јер не признаје Привремене Институције самоуправе које делују у Приштини, с обзиром да Срби нису учествовали на изборима 2004. године и да не партиципирају у овим институцијама.

Након дужег отвореног разговора, гости су се захвалили Његовом Преосвештенству на искрености, изразавајући притом задовољство што су имали прилике да га на овај велики Православни празник посете и чују његове ставове о актуелној ситуацији на Косову и Метохији.

Из канцеларије Епархије рашко-призренске
и косовско-метохијске

БОЖИЋНИ КВИЗ ЗНАЊА

По благослову Његовог Преосвештенства Eпископа бачког Г. Иринеја, 26. децембра 2005. године, у Основној школи Десанка Максимовић у Бачкој Паланци, одржан је Квиз знања на тему Божић и божићни обичаји.

У квизу су учествовале екипе из тринаест основних школа из Архијерејског намесништва бачкопаланачког. Екипе су бројале по четири ученика трећег разреда, а такмичење је организовано у пет игара: Питалица (питање и три понуђена одговора), Детектив (исправљање грешака у јеванђелском тексту), Пантомима (погађање термина везаних за Божић), Осмосмерка (имена манастира) и Преметаљка (исправљање погрешно написаних речи које се односе на Божић и божићне обичаје).

Квиз је отворио домаћин, директор школе г. Бора Чабрило. Такмичењу је претходила представа коју су извели ученици Основне школе за децу са посебним потребама Херој Пинки из Бачке Паланке. Учесници квиза су кроз игру и такмичење показали висок ниво знања о овом предивном празнику, тако да је и број освојених бодова био уједначен. Прво место су поделиле екипе Основне школе Браћа Новаков из Парага и Основне школе Свети Сава из Бачке Паланке. Друго место је освојила Основна школа Вук Караџић из Бачке Паланке, а треће место је припало Основној школи Ратко Павловић – Ћићко из Раткова.

Сви учесници су по завршетку Квиза добили на дар Дечји молитвеник, а екипе најуспешнијих школа су добиле и иконе које им је уручио архијерејски намесник бачкопаланачки јереј Остоја Нијемчевић.

Квиз је завршен послужењем за све присутне у школској трпезарији.

Катихета Стеван Јурић

ЕПИСКОП БУДИМСКИ Г. ЛУКИЈАН
СЛУЖИО СВЕТУ ЛИТУРГИЈУ У ЛОВРИ

У недељу, 08. јануара 2006. године, на други дан Божића, Његово Преосвештенство Епископ будимски Г. Лукијан служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Преноса моштију Светог оца Николаја, у селу Ловри, недалеко од Будимпеште.

У овом већинском српском селу, у црквеној порти окупило се више стотина верника у дочеку Архијереја.

Преосвећни Епископ Лукијан је, у празничном слову, истакао заслуге надлежног пароха јереја Павла Каплана у обнови храма и уређењу порте, оснивању парохијског центра, као и преданом парохијском раду и успешном дугогодишњем вођењу кампа за децу полазнике Веронауке.

У току Свете Литургије, Преосвећени Епископ Лукијан је свештеника Павла Каплана унапредио у чин протонамесника, што је, како је нагласио награда не само њему лично, него и његовој породици и парохијској заједници.

На крају Литургије приређен је уметнички програм малишана из Ловре под називом «Вертеп».

По завршетку посете Ловри, Преосвећени Епископ Лукијан посетио је манастир Успења Пресвете Богородице, из 1448. године, у Српском Ковину, који се налази на острву Чепел на Дунаву.

ПАТРИЈАРХ КОНСТАНТИНОПОЉСКИ Г. ВАРТОЛОМЕЈ У ПОСЕТИ СЈЕДИЊЕНИМ АМЕРИЧКИМ ДРЖАВАМА

Његова Свесветост Патријарх константиопољски и васељенски Г. Вартоломеј допутовао је, 4. јануара 2006. године, у посету православним Јелинима у Сједињеним Америчким Државама. На Међународном аеродрому Санкт Петерсбург у Клирвотеру, Свесветејшег Патријарха је дочекало мноштво православних верника на челу са Блажењејшим Архиепископом Грчке Православне Цркве у Америци Димитријем, који је пожелео добродошлицу Патријарху Вартоломеју и његовој делегацији. Свесветејши је узвратио поздраве и захвалио се на лепим речима добродошлице.

Свесветејши Патријарх је служио Свету Архијерејску Литругију на празник Богојављења, 6. јануара 2006. године (пошто се православни Грци и у Америци придржавају грегоријанског календара), у цркви Светог Николе, у Тарпон Спрингсу, Флорида. После Свете Литургије Патријарх Вартоломеј је освештао богојављенску воду, а затим повео Литију до Спринг Беја, где су се православни верници такмичили ко ће први да изрони Крст из воде.

Извор: www.goarch.org

Интернет презентација Српске православне цркве је доступна преко сервера у Калифорнији (донација Конгреса српског уједињења) www.spc.org.yu и www.serbian-church.net и сервера у Београду www.spc.yu (донација Беотел-а).

WAP Презентација wap.spc.yu


Copyright © 1999-2005 by
The Information Service of the Serbian Orthodox Church
11000 Belgrade
Kralja Petra I no.5
+381 11 3282 596
e-mail