Информативна служба
Српске Православне Цркве

16. јануар 2006. године

У ЗЕНИЦИ ЗАПАЉЕНА ЗАСТАВА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

У ноћи, 12. јануара 2005. године, непозната лица су запалила црквену заставу постављену на храм Рођења Пресвете Богородице у Зеници.

Застава је на храм постављена на Бадњи дан, с намером да се и на тај начин обележе Божићни празници и Нова година по јулијанском календару.

Капија на улазу у црквену порту била је закључана, тако да починиоци нису могли случајно запалити заставу, него су смишљено, у касним ноћним сатима, прешли преко црквене ограде са очигледном намером да изврше ово недело, иако је храм споља добро осветљен.

О овом немилом догађају обавештена је локална полиција, чији су припадници извршили увиђај.

Извор: http://www.mitropolijadabrobosanska.org

ТРОЈИЦА ХРВАТА ЗАПАЛИЛА СРПСКУ ЗАСТАВУ

Против тројице Хрвата из Ернестинова, Ђакова и Семељаца, полиција ће поднети казнене пријаве јер су за зграде општине Шодоловци у којој живи већинско српско становништво скинули и запалили српску заставу.

Полиција је утврдила да су три лица, 11. јануара 2006. године, око 23,45 сати, скинули заставу српске националне заједнице са зграде општине Шодоловци.

Заставу су однели у Старе Микановце и спалили је. Против осумњичених биће поднете казнене пријаве због основане сумње да су починили кажњива дела повреде угледа Републике Хрватске и уништења и оштећења туђе ствари.

Извор: www.index.hr

НЕДОПУСТИВО МЕЊАЊЕ ТОПОНИМА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

Паралелно са потирањем најелементарнијих права припадника српске и других неалбанских заједница на Косову и Метохији, са којег су у највећем делу протерани, данас се јавно, пред лицем међународне заједнице и јавности, одвија завршна фаза темељног етничког чишћења ових простора.

Буквално преко ноћи, промењени су топоними многих насеља широм јужне Српске покрајине. Реч је о досад најгрубљем кршењу резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених Нација, јер се тим поступком затире, не само физичко присуство и постојање српског народа на тим просторима, већ и његова историја и култура. Називи градова, устаљени историјским процесима који датирају још из 16. и 17. века промењени су у албанске новокованице. Тако је, између осталог, Подујево постало "Бесијана", Исток – "Бурим", Косовска Каменица- "Дардан", Глоговац – "Дренас", а чак је и средњевековни назив варошице Ново Брдо промењен у "Артан". Без обзира што тако нешто нема упоришта у историји, географији, демографији...

Упозоравамо да су међународне норме које регулишу ову материју потпуно јасне и дозвољавају превођење, али никако не и промену назива, јер онда то представља посебан облик насиља над једном етничком заједницом.

Одговорност за ту врсту насиља лежи на представницима међународне администрације на Косову и Метохији.

према: www.kosovo.com

ЕПИСКОП БУДИМСКИ ЛУКИЈАН СЛУЖИО У ПОМАЗУ

Његово Преосвештенство Епископ будимски Г. Лукијан, у суботу 14. јануара 2006. године, на празник Светог Василија Великог, посетио је најбројнији српски градић Помаз, северно од Будимпеште и служио Свету Архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Георгија, који је саграђен давне 1722. године.

На улазу у порту Преосвећеног Епископа Лукијана дочекао је парох Љубо Милисавић, са верницима.

У беседи, Епископ Лукијан, је похвалио рад црквеног одбора и пароха у обнови храма и уређењу порте и црквено-народне куће. На крају Литургије одржан је молебан за почетак Новог лета Господњег.

Верницима из Помаза у живом сећању још увек је посета блаженопочившег Патријарха српског Германа, Митрополита загребачко-љубљанског др Дамаскина и црногорско-приморског Данила, 9. октобра 1961. године.

Верници су Преосвећеног Епископа Г. Лукијана замолили да Његовој Светости Патријарху српском Г. Павлу пренесе њихове жеље за добро здравље.

СВЕТИ БОЖИЈИ ЉУДИ СУ ИЗ СЕБЕ ИСТИСКИВАЛИ СВАКУ ЗЛУ И ОПАКУ РЕЧ И МИСАО

Његово Високопреосвештенство Митрополит Црногорско-приморски г. Амфилохије служио је, 15. јануара 2006. године, Свету Архијерејску Литургију у цркви Светог Петра Цетињског у Спужу.

Почињући литургијску проповијед ријечима Светог апостола Павла ''Ријеч Божија да обитава у вама обилато'', Митрополит Амфилохије је подсјeтио да је Ријеч Божија живот и извор живота, вјечна мудрост и сила и снага која ствара, преображава и оживотворава. Он је нагласио да Ријеч Божија обитава у светитељима какви су били Свети Василије Острошки и Свети Петар Цетињски, али и Свети Серафим, чудотворац који се данас прославља.

''Прошле године смо били у Сарову, заједно са свим православним патријарсима и предсједником Русије Путином. Као што је и руски цар 1903. године присуствовао канонизацији Светог Серафима, тако је и прошле године предсједник Русије дошао у Саров да цјелива мошти тога пустињака, сиротог Серафима, како је он сам себе звао, али и човјека испуњеног Ријечју Божијом, која обилато кроз њега зрачи ево већ вјековима. Такви су били Свети Божији људи који су из себе истискивали сваку злу и опаку ријеч и мисао. Кроз њих је Бог говорио и све што су они говорили била је Божија ријеч, јер они у себи нијесу имали друге ријечи, мисли или жеље него да угоде и служе Господу, свим срцем својим и свом душом и мишљу својом. Зато запамтимо ове ријечи Светога апостола Павла ''Ријеч Божија да обилато обитава у вама'', јер је то наш призив и наше хришћанско звање. Нека би нас Господ, молитвама Светог Серафима и других светих људи, удостојио тога звања и тога призвања'', рекао је Митрополит Амфилохије.

Извор: Светигора прес (С.Ж)

ДОЧЕК ПРАВОСЛАВНЕ НОВЕ ГОДИНЕ У ПОДГОРИЦИ

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије и Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије 13. јануара 2006. године, испред цркве Светог Ђорђа у Подгорици, су служили молебан поводом нове 2006. године Господње, пред неколико хиљада вјерника окупљених на прослави коју је организовала Црквена Општина Подгоричка.

Митрополит Амфилохије је у свом обрaћању позвао на мир, слогу, узајамно праштање и јединство народа у Отаџбини. ''Благословена Нова година и нека би нам Господ, благодаћу свога човјекољубља, подарио времена мирна, благо растворење ваздуха, предвјечан живот у здрaвљу и изобиљу, душевном и тјелесном. Нека би Господ од нас одагнао све душегубне страсти и утврдио нас у свом царству небеском, усадио у наша срца сваку врлину и навршење заповијести његових. Нека би се у нашим срцима обновио дух братољубља и утврдио нас у православној вјери. Нека би Господ избавио све нас, наш народ и Своју свету Цркву од сваке невоље, опасности, гњева и тегобе, као и од свих видљивих и невидљивих непријатеља. Нека би Господ сачувао јединство наше отаџбине и нека би сила васкрслога Богомладенца објединила све нас и ослободила нас од гријеха духовног и тјелесног да би једним срцем и једном душом могли да прослављамо Бога љубави, да би могли да живимо у љубави и у братској слози'', поручио је Митрополит Амфилохије.

У вишечасовном програму учествовали су пјевачи Веско Матановић, Руди Љумовић и Неша Жупац, док су специјални гости били Мирослав Илић, оркестар Мише Мијатовића и трубачи Милована Бојића.

Извор: Светигора прес

Интернет презентација Српске православне цркве је доступна преко сервера у Калифорнији (донација Конгреса српског уједињења) www.spc.org.yu и www.serbian-church.net и сервера у Београду www.spc.yu (донација Беотел-а).

WAP Презентација wap.spc.yu


Copyright © 1999-2005 by
The Information Service of the Serbian Orthodox Church
11000 Belgrade
Kralja Petra I no.5
+381 11 3282 596
e-mail