Информативна служба
Српске Православне Цркве

28. јануар 2006. године

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У ХЕРЦЕГ-НОВОМ

ХЕРЦЕГ-НОВИ/ЦЕТИЊЕ, 28.јануар (Светигора прес) – Светосавска академија је синоћ одржана у херцег-новској дворани ''Парк'', у присуству Његовог Високопреосвештенства Митрополита Црногорско-приморског г. Амфилохија, бококоторског свештенства, руководства општине и бројних личности из културног и политичког живота Боке.

Светосавско вече у Херцег-Новом је ове године помијешало радост празника са великом тугом због трагичних посљедица жељезничке несреће код Подгорице, о чему је у својој бесједи указао и Митрополит Амфилохије, говорећи о радости и тузи као симбиози страшне истине људског постојања.

''Управо ових дана ми доживљавамо велику тугу. Суочавање са смрћу јесте   најдубља туга, поготово када се са њом суоче невина дјеца. Није ли и Достојевски рекао страшну истину да се одриче Царства небеског ако се оно стиче једном невино проливеном дјечјом сузом. Нико тако дубоко није изразио људски бунт против страдања оних најневинијих, против тог апсурда и страшне антиномије људског живота. Туга се саборно дотакла свих нас, али је та несрећа у исто вријеме изазвала у нама наду. Гледајући како те страшне ноћи изнад Мораче људе који у најтежим условима брину једни о другима, видимо да та туга, несрећа и суочавање са егзистенцијалним димензијама људског живота буде у људима наду, човјечност и љубав. Понекад се чини да смо постали сувише себични, али наједанпут избије као вулкан из   људских срдаца љубав, спремност на жртву и нада да за човјека ипак има спаса'', рекао је у својој бесједи Митрополит Амфилохије.     

Помен душама погинули у жељезничкој несрећи је служио херцегновски парох протојереј Ђорђе Оровић.

У оквиру академије додијељене су награде   најуспјешнијим радовима пристиглим на литерарни конкурс о житију и дјелу Светог Саве, који је организовало Српско културно-просвјетно друштво ''Просвјета'' из Херцег-Новог.

У културно-умјетничком дијелу програма чланови црквених хорова из Херцег-Новог, Бијеле и Кумбора су извели представу са појањем ''Житије Светог Саве'', коју је на основу одабраног текстуалног предлошка Ранка Жутковића на сцену поставио Шпиро Живковић.

Ж.К./Ж.В.

МЕСИЋ ОБИШАО ГИМНАЗИЈУ И МУЗЕЈ СПЦ У ЗАГРЕБУ

  Хрватски председник Стјепан Месић обишао је просторије Загребачко-љубљанске митрополије Српске православне цркве у Заг р ебу и просторије Српске православне гимназије.

Месића је уз ученике, професоре и свештенство примио митрополит загребачко-љубљански и целе Италије Јован. Хрватски председник је након обиласка епархијског музеја СПЦ изразио забринутост због случајева напада на српске повратнике, оценивши да ти напади осим жртвама штете и Хрватској.

Он је изразио очекивање да ће судски и полицијски органи бити ефикаснији у откривању нападача. Према речима Месића, повратак Срба својим кућама у што већем броју је у интересу Хрватске као демократске земље.

Нагласивши да није мржња довела до рата, већ да је она његов продукт, он је указао на потребу да се што пре индивидуализује кривица, јер ће тада веома брзо престати и колективна оптуживања читавих заједница.

Извор: www.rts.co.yu

У ЕПАРХИЈИ ШУМАДИЈСКОЈ СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН ДАН ПРВОГ СРПСКОГ ПРОСВЕТИТЕЉА И АРХИЕПИСКОПА СВЕТОГ САВЕ

Поводом празника првог српског Архиепископа и Просветитеља Светог Саве Њихова Преосвештенства Епископ шумадијски Господин ЈОВАН   и Епископ кливлендски, Руске Заграничне Цркве, Господин ПЕТАР служили су Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму у Крагујевцу. У току литургије Владика Јован је рукоположио у презвитерски чин ђакона Петра Бранковића.

У Својој Светосавској посланици Епископ ЈОВАН је истакао да: „Свети Сава није ни митско ни „магијско“ биће, нити светац који стоји насупрот нама „профаним“ и светским људима. Он је само целовита, остварена и довршена људска личност која је свој овоземаљски век проживела Црквом и црквеним животом. Христос и Црква Божија су учинили да буде то што јесте, света и непролазна личност, вечна „икона“ Христова. У њему се Христос оваплотио. Сабрала се у њему сва времена, повезали векови, проговорила сва наша покољења „језиком лепшим од језика у наречјем којим је Господ створио овај чудесни свет“. Зато већ толико векова сведочи да Бог „хода“ овом земљом и планетом, да је Бог са нама.“

На крају своје посланице Владика Јован је позвао све нас да имајући пред очима као пример Светог Саву   „Начинимо и ми у нашој души и нашем срцу, у нашој породици и нашој деци олтар Богу Вечноме, како бисмо се и ми могли наћи на Олтару и у Литургији Светога Саве у Царству Небеском, а то ћемо постићи једино ако и ми са децом нашом , будемо увек на Светој Литургији у нашим храмовима. И баш зато је и Свети Сава: „подизао, цркве, манастире, школе и учио људе да се Богу моле“.

По завршетку Свете Литургије Владика Јован и Владика Петар су осветили и пресекли славски колач након чега је и одржан пригодан дечији светосавски програм.

Интернет презентација Српске православне цркве је доступна преко сервера у Калифорнији (донација Конгреса српског уједињења) www.spc.org.yu и www.serbian-church.net и сервера у Београду www.spc.yu (донација Беотел-а).

WAP Презентација wap.spc.yu


Copyright © 1999-2005 by
The Information Service of the Serbian Orthodox Church
11000 Belgrade
Kralja Petra I no.5
+381 11 3282 596
e-mail