Информативна служба
Српске Православне Цркве

27. јун 2006. године

ПАТРИЈАРХ СРПСКИ Г. ПАВЛЕ НА ВИДОВДАН
СЛУЖИ СВЕТУ АРХИЈЕРЕЈСКУ ЛИТУРГИЈУ У ГРАЧАНИЦИ

Његова Светост Патријарх српски Г. Павле ће сутра, на Видовдан, служити Свету Архијерејску Литругију у манастиру Грачаница, на Косову и Метохији.

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ПОВОДОМ ЗВАНИЧНЕ ПОСЕТЕ ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ БОРИСА ТАДИЋА ЦРНОЈ ГОРИ

У склопу званичне посјете предсједника Србије Бориса Тадића Црној Гори, данас је Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Господин Амфилохије у Цетињском манастиру примио предсједнике Србије и Црне Горе господу Бориса Тадића и Филипа Вујановића.

Претходно су се предсједници поклонили Ћивоту Светог Петра Цетињског, а потом у Митрополитовој резиденцији са Владиком разговарали о постреферендумским односима између Црне Горе и Србије и улози Митрополије Црногорско-приморске као битног чиниоца заједништва Црне Горе и Србије.

Извор: Светигора прес

САОПШТЕЊЕ МИТРОПОЛИЈЕ ДАБРОБОСАНСКЕ ПОВОДОМ НАЈАВЉЕНИХ ИЗМЈЕНА ЗАКОНА О ОТКУПУ НАЦИОНАЛИЗОВАНИХ СТАНОВА У ФЕДЕРАЦИЈИ БиХ

Поводом најављеног изјашњавања о измјени Закона о продаји станова на којима постоји станарско право у Федерацији БиХ, те апелације корисника национализованих станова пред Уставним судом Федерације БиХ, Митрополит дабробосански Г. Николај са свештенством Митрополије дабробосанске, упутио је слиједеће саопштење:

У Парламенту Федерације БиХ, ових дана ће се говорити о измјени Закона о продаји станова на којима постоји станарско право, чиме би се дозволио откуп национализованих станова садашњим корисницима. Скоро истовремено, Уставни суд Федерације БиХ треба да се изјасни о апелацији корисника национализованих станова, у циљу утврђивања уставности члана 47 истог Закона.

Упозоравамо да национализована имовина, у било ком облику, не може бити предмет откупа, јер то није воља изворних власника. С друге стране, продајом национализоване имовине неовлашћено би се прејудицирало доношење Закона о реституцији на нивоу Босне и Херцеговине.

Доношење рјешења, којима се дозвољава откуп национализованих станова, није у складу са дејтонским Уставом Босне и Херцеговине, а било би прекршено и право посједовања и кориштења индивидуалног власништва, наглашено у низу значајних докумената, међу којима су Општа декларација Уједињених нација о правима човјека, Европска конвенција о заштити права и основних слобода, Резолуција Савјета Европе о мјерама за разградњу наслијеђа бивших комунистичких тоталитарних система и други. Начело неприкосновене приватне својине је испред многих начела и представља једно од темељних права на којима почивају системи у земљама западне цивилизације.

Оваква једнострана рјешења доводе у дискриминирајући положај све изворне власнике одузете имовине. Данас се нико не сјећа људи и породица, који су безочно протјерани са своје имовине, стицане и грађене деценијама, и тиме духовно, морално и материјално осакаћени, да би тадашњи пљачкаши могли без ограничења проглашавати својим – туђе власништво. На основу чега – којег моралног принципа – данас неко може тражити оно што није његово? Која власт, и на основу чега, може штитити и легализовати безумну отимачину комунистичког режима и на томе градити европску будућност Босне и Херцеговине?

Евентуалном продајом национализованих станова покренуо би се низ негативних и непријатних посљедица и, између осталог, дефинитивно заокружила слика националних и етничких подјела у Босни и Херцеговини. Након оваквог чина, и процес приватизације би, такође, био доведен у питање.

Наша Црква неће пристати на било каква нелегална и једнострана рјешења. Стога позивамо све поштене и конструктивне грађане Босне и Херцеговине да се легалним путем одупру доношењу и спровођењу, оваквих и сличних, нелегалних и неправедних рјешења. Истовремено, радује нас чињеница да данас у нашој земљи, више од 80% грађана сматра да одузету имовину треба вратити изворним власницима.

Извор: Митрополија дабробосанска

СУСРЕТ ЕПИСКОПА ФОТИЈА СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ОСЦЕ-а И РИМОКАТОЛИЧКЕ ЦРКВЕ

Његово Преосвештенство Епископ далматински Г.Г. Фотије сусрео се са Надбискупом задарским мсгр. Иваном Пренђом и господином Jorge Fuentes, амбасадором ОСЦЕ-а у Хрватској.

На иницијативу господина Фуентеса дошло је до овог састанка а домаћин је био Надбискуп задарски мсгр. Пренђа. Тема састанка је била суживот и помирење између припадника српског и хрватског народа. На састанку су учествовали и представници Срба у Хрватском Сабору г. Милорад Пуповац и г. Ратко Гајица. На крају састанка одржана је прес конференција. Следећи састанак би се требао одржати на јесен у манастиру Крки.

Извор: Епархија далматинска

Интернет презентација Српске православне цркве је доступна преко сервера у Калифорнији (донација Конгреса српског уједињења) www.spc.org.yu и www.serbian-church.net и сервера у Београду www.spc.yu (донација Беотел-а).

WAP Презентација wap.spc.yu


Copyright © 1999-2006 by
The Information Service of the Serbian Orthodox Church
11000 Belgrade
Kralja Petra I no.5
+381 11 3282 596
e-mail