Информативна служба
Српске Православне Цркве

10. октобар 2006. године

ИКОНОПИС – САВРЕМЕНО СЛИКАРСТВО

Данас је у Галерији Факултета Ликовних уметности г. Тодор Митровић, предавач на Академији Српске Православне Цркве за уметности и консервацију, одбранио магистарски рад на тему Иконопис – савремено сликарство. У оквиру одбране магистарског рада, у истом простору, уприличена је изложба која прати теоријски део истраживања на пољу иконописа.

Комисија у саставу Зоран Вуковић, ментор; Преосвећени Епископ браничевски Г. Игнатије, коментор, и Милета Продановић оценила је теоријски рад као одличан, а изложбу као врло успешну. Ментор проф. Вуковић, нагласио је да је овај магистарски рад доказ врло добре сарадње Факултета Ликовних уметности са Православним богословским факултетом Универзитета у Београду и Академијом Српске Православне Цркве за уметности и консервацији.

На почетку одбране, г. Тодор Митровић је изнео краћи експозе свог истраживања и упознао присутне са својим идејама. Циљ рада је био да се докаже како у иконопису има места за уметност и да у уметности има места за иконопис. Рад има пет поглавља, а најбитније је оно које се односи на канон. У експозеу је наглашено да је савремено оживљавање неовизантијске уметности наишло на многе проблеме, али да је неопходно наћи место иконописа у савременој уметности.

Преосвећени Владика Игнатије је на почетку истакао да му је веома драго што је отворено питање односа иконописа и савремене уметности, јер живимо у свет који комуницира преко слика, тако да се отвара могућност да икона комуницира са савременим светом. Из разговора Преосвећеног Владике и г. Митровића закључено је да језик иконе треба да се бави проблемима живота и смрти; и да је слобода у Цркви афирмативна и позитивна и да се схвата као Љубав, док је световно схватање слободе сасвим другачије. Било је разговора о савременим техникама копирања у иконопису, што је окарактерисано као “такмичење са машинама”.

На крају је ментор Зоран Вуковић нагласио да је изложба, сасвим случајно, организована у време Октобарског салона, али да јој је баш ту и место. Дакле, закључено је да иконопис јесте савремено сликарство.

Тодор Митровић (1972, Београд) после дипломирања на Факултету ликовних уметности у Београду, у класи проф. Радомира Рељића уписао је 2003. године последипломске студије на истом факултету у класи проф. Зорана Вуковића. Уприличио је, до сада, четири самосталне изложбе и учествовао у више групних изложби. Ради као предавач на Академији Српске Православне Цркве за уметности и консервацију.

ЧУДОТВОРНА ИКОНА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МАНАСТИРУ МАРЧА, ИСТОЧНОАМЕРИЧКА ЕПАРХИЈА

Отац Илија Марзев, старешина кливлендског храма Светог Сергија, који припада Руској Православној Цркви, јуче је посетио манастир Марчу, у Источноамеричкој Епархији Српске Православне Цркве и том приликом донео чудотворну икону Пресвете Богородице. У манастирској цркви о. Илија је служио акатист Пресветој Богородици у присуству верника.

Извор: www.easterndiocese.org

ХОР СВЕТИ КНЕЗ ЛАЗАР У ПРАГУ

Крушевачки хор „Св. Кнез Лазар“, цркве Лазарице, гостовао је, по благослову Архиепископа прашког  и Митрополита чешких земаља и Словачке Г.  Христофора и Преосвећеног Владике нишког Г. Иринеја, у Прагу и Чешкој од 2. до 6.октобра ове године.

Хор, који ове године слави јубилеј 15-тогодишњице постојања, наступио је пред пуном двораном позоришта у Карловој улици, у центру Прага. У присуству амбасадора Србије у Чешкој г. Владимира Вереса, те чланова српске заједнице, али и Чеха, Руса и Украјинаца, хор је појао духовне и старе српске песме српских композитора Мокрањца и Тајчевића, те руских и бугарских композитора и напева.

Хор је наступио и у цркви Св.апостола Петра и Павла у Карловим Варима, а појао је и на Светој Литургији у цркви Успења Пресвете Богородице у Прагу. Свештеници Драги Весковац и Будимир Којић из Крушевца и Срђан Јаблановић из Прага, заједно са члановима хора одслужили су и парастос на спомен-костурници у Јинздриховицама, код Карлових Вари, у којој почивају кости 7100 Срба и 180 Руса из Првог светског рата.

Чланове хора, које од оснивања предводи диригент Ружица Весковац, примио је на благослов Митрополит Христофор, а били су гости и амбасаде Србије у Прагу.

Интернет презентација Српске православне цркве је доступна преко сервера у Калифорнији (донација Конгреса српског уједињења) www.spc.org.yu и www.serbian-church.net и сервера у Београду www.spc.yu (донација Беотел-а).

WAP Презентација wap.spc.yu


Copyright © 1999-2006 by
The Information Service of the Serbian Orthodox Church
11000 Belgrade
Kralja Petra I no.5
+381 11 3282 596
e-mail