Информативна служба
Српске Православне Цркве

13. октобар 2006. године

УПОКОЈИО СЕ МИТРОПОЛИТ ЕФЕСКИ Г. ХРИЗОСТОМ (КОСТАНТИНИДИС)

Упокојио се у Господу Високопреосвећени Митрополит ефески Хризостом, некадашњи секретар и библиотекар Богословског факултета у Халки, Цариград. Рођен је 28. марта 1921. године, од оца Сократа и мајке Маријанте. Био је главни секретар канцеларије за односе са јавношћу Васељенске Патријаршије и уредник часописа Православље. Последипломске и докторске студије је завршио у Риму и Стразбуру, где је докторирао на систематском богословљу. Од 1951. године био је редовни професор на Богословском факултету у Халки, на катедри догматике и историје догмата, историје религија и хришћанске археологије, где је остао до јуна 1971. године. Изабран је за Митрополита Мира Ликијског 1961. године. Познавао је турски, енглески, француски, немачки, италијански и латински језик.

Учесник је бројних међуправославних, међухришћанских и међународних скупова, као представник Васељенске Патријаршије. Од 1961. године био је генерални секретар Свеправославне конференције Цркава, председник многих синодских комисија и повремени предавач богословских факултета у Солуну, Хелсинкију, Барију и др. од којих је одликован и титулама почасног доктора. Од академске 2000/2001. године предавао је догматско богословље на Православном институту за последипломске студије у Шанбезију, Женева.

Био је дописни члан Академије Наука у Атини и редовни члан Међународне академије богословских наука, Међународног удружења за византолошке студије и других грчких и међународних установа и организација. Исто тако обављао је и дужност и потпредседника многих комисија Светског Савеза Цркава, а посебно Комисије за ВЕРУ И ПОРЕДАК. Од 1998. године био је један од председника Светског Савеза Цркава. Године 1991. изабран је за Митрополита Ефеског.

Упокојио се у Господу 13. октобра 2006. године.

САГРАЂЕН ПАРАКЛИС ПОСВЕЋЕН СВЕТИМ ЦАРЕВИМА МУЧЕНИЦИМА, ЛАЗАРУ СРПСКОМ И НИКОЛАЈУ РУСКОГ У МАНАСТИРУ СВЕТОГ ЛУКЕ, КОД СЕЛА БОШЊАНА

Поред манастира Светог Луке код села Бошњана, близу престонице цара Лазара, града Крушевца, прошле године је подигнут велики звоник Кнежева кула. У приземљу звоника је параклис посвећен царевима-мученицима: Светом цару Лазару Српском и Новомученику цару Николају руском.

Народ овог краја никада није заборавио да су официри, добровољци из пукова царске руске војске, помагали Србима, браћи православној, да се ослободе турског ропства. Село Бошњане се налази на ободу Варваринског поља где се 1810. године водила одлучујућа битка са Турцима у којој су се на страни Срба борили и Руси.

Параклис је на дан Светог Прокопија (21. јула 2006.) освештао Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован. Тог дана је из Русије стигла икона Новомученика - царске породице Романових, дар наших људи из Швајцарске.

На дуборезном иконостасу, поред икона Христа и Пресвете Богородице су иконе Светог цара Лазара и Светог цара Николаја. У параклису све одише молитвеном топлином, миром и спокојем.

Много се људи окупи сваке суботе у рано јутро на Светој Литургији коју архимандрит Алексеј (Богићевић) служи  у параклису. Сједињени у молитви, заједно са именима својих најмилијих, помињу и цареве мученике; Лазара српског и Николаја руског као и чланове царске породице.

ОТВОРЕН САЈАМ КЊИГА ЗА ВЕРОНАУКУ У ЦЕНТРУ САВА

Сајам књига, дидактичког материјала и наставних средстава за предмет Веронаука отворен је 11. октобра 2006. године у централном холу Центра Сава. Књиге и насатавни материјал могу се купити по нижим ценама.

Сајам је отворен до 18. октобра и организован је под покровитељством Секретаријата за образовање и ЈП Центар Сава.

Извор: Глас јавности, 12. октобра 2006. године

ПРОСЛАВЉЕН МИХОЉДАН У ВЕЛИКОЈ ХОЧИ

У Великој Хочи, метохијском месту са 13 цркава, прослављен је јуче празник Светог Киријака Отшелника, у народу познатији као Михољдан и уједно симболично означен завршетак бербе грожђа у том, најпознатијем винарском крају, Метохије.
   
У Велику Хочу, одсечену од света, дошло је око 200 гостију, а Преосвећени Епископ липљански Г. Теодосије поручио је народу да остане у свом завичају, са својом црквом и светињама.

"Нема тог задовољства које може надокнадити оно што је огњиште, оно што је кућни праг и оно што је родно место", рекао је Преосвећени Владика Теодосије.

Неки од мештана се на овај дан радују и у празничном расположењу испијају тек пристигло вино, други кажу да им Михољдан буди болне успомене.

Награда "Лазар Кујунџић", посвећена промоцији овог краја и његових вредности, постхумно је додељена глумцу Данилу Лазовићу.

Извор: www.kosovo.net

ПАТРИЈАРХ МОСКОВСКИ И СВЕ РУСИЈЕ АЛЕКСИЈЕ II: ВАЖНА ЈЕ САРАДЊА ИЗМЕЂУ ПРАВОСЛАВНИХ И РИМОКАТОЛИКА НА УНАПРЕЂЕЊУ МОРАЛНИХ ВРЕДНОСТИ

Његова Светост Патријарх московски и све Русије Г. Алексије II је, у свом разговору са Кардиналом Кормак Марфи Оконором, предстојатељем британске католичке заједнице, истакао важност сарадње између православних и католика у Европи, како би се унапредиле моралне хришћанске вредности, али никако на начин који би потиснуо верску и нагласио социјалну димензију. У том контексту, Светјејши Патријарх је рекао да је Руска Православна Црква поздравила тежње Папе Бенедикта XVI на унапређењу дијалога са Православном Црквом, јер данас, православни и католици заједнички раде на многим пољима.

Извор: www.ecclesia.gr

НА ЊУЈОРШКОМ КОЛУМБИЈА УНИВЕРЗИТЕТУ ПРВИ ПУТ СЛУЖЕНА СВЕТА ЛИТУРГИЈА НА ЦРКВЕНОСЛОВЕНСКОМ ЈЕЗИКУ

У храму Светог апостола Павла, на Колумбија Универзитету у Њујорку, 7. октобра 2006. године, свештеник Александар Абрамов, служио је Свету Литургију на црквенословенском језику по први пут, од изградње храма (1907. године). Отац Александар је у пригодној беседи, између осталог, рекао: “Јасна је дубока веза образованости и научних достигнућа са узрастањем у духовном животу. ”

Колумбија универзитет је основан 1754. године, а храм Светог апостола Павла 1907. године, првобитно као англикански храм, да данас не припада ниједној од конфесија.

Извор: www.mospat.ru

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ПО СРПСКИМ СВЕТИЊАМА

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа средњоевропског Г. Константина, у организацији парохија Филинген-Швенинген, Фрајбург и Фридрисхафен у периоду од 28.09. до 03.10. одржано је поклоничко путовање по српским манастирима и црквама у Хрватској , Босни и Херцеговини (Републици Српској) и Црној гори.

Група од 90 верника  са својим парохијским свештеницима у поменутом периоду обишла је неколико манастира и поклонила се мостима светитеља и чудотворним иконама које се у њима налазе. Првог дана путовања посећен је манастир Лепавина (Хрватска) у којем се налази чудотворна икона Богородице лепавинске. У вечерњим часовима истог дана посећен је манастир Липље у близини Теслића (Р. Српска). Следећег дана путовање је настављено према Херцеговини, у послеподневним часовима стигло се до манастира Тврдош који се налази у близини Требиња. Трећег дана ујутро служена је Света Литургија у манастиру Бијела код Шавника (Црна Гора) истог дана у вечерњим часовима стигло се у манастир Острог. Већина верника провела је ноћ у горњем манастиру, неки под ведрим небом, на тај начин дајући своју жртву , и молитвено се припремајући за Свету Литургију и поклоњење моштима Св. Василија острошког. После манастира Острога пут се наставља према манастиру  Ждребаонику у близини Даниловграда, где се налазе мошти Св. Арсенија, потом се стигло на Цетиње. У Цетињском манастиру ходочасници су се поклонили моштима Св. Петра цетињског и целивали руку Св. Јована Крститеља, после поклоњења моштима обишли су Музеј који се налази у манастиру, и на крају тога дана стигли у манастир Даибабе где се налазе мошти Св. Симеона даибабског. У свим манастирима верници су срдачно дочекани уз послужење ,лепе речи и молитвену радост.

о. Алексадар Шкорић

Интернет презентација Српске православне цркве је доступна преко сервера у Калифорнији (донација Конгреса српског уједињења) www.spc.org.yu и www.serbian-church.net и сервера у Београду www.spc.yu (донација Беотел-а).

WAP Презентација wap.spc.yu


Copyright © 1999-2006 by
The Information Service of the Serbian Orthodox Church
11000 Belgrade
Kralja Petra I no.5
+381 11 3282 596
e-mail