Информативна служба
Српске Православне Цркве

20. октобар 2006. године

У ЕПАРХИЈУ СРЕМСКУ ВРАЋЕНЕ ИКОНЕ УКРАДЕНЕ 1971. ГОДИНЕ СА ИКОНОСТАСА ЦРКВЕ У СИБАЧУ

Јуче, 19. октобра 2006. године, после пуних 35 година, престоне иконе: Пресвета Богородица са Христом и Св. апостоли Петар и Павле, рад Георгија Стојановића (18. век) димензија 103х59 цм., темпера на дрвету, које су 1971. године биле украдене са иконостаса цркве у Сибачу, код Пећинаца, враћене су Епархији сремској.

Иконе је примио Његово Преосвештенство Епископ Сремски Г. Василије, а примопредаји је присуствовао и старешина црве Светог Петра и Павла у Сибачу, о. Радомир Клинцов.

Познато је да су наше цркве су одавно на мети пљачкаша. Некада су то били разни завојевачи, али су и многи страни путописци и истраживачи односили вредне рукописе и иконе из наших цркава и манастира. Један део нашег националног блага, непроцењиве уметничке и културне вредности, налази по многим светским музејима и библиотекама, али, нажалост, већи део је по приватним збирлама и колекцијама и скоро је немогуће открити га и вратити.

Необично путешествије иконе из цркве у Сибачи, као и срећан крај, веома су редак пример враћања духовног и културног блага.

Прича о страдању ових икона почиње 1971. године када је  један београдски колекционар организовао пљачку икона. Са прелепог иконостаса су однете четири иконе: Христос,  Богородица са Христом, Св. Апостоли Петар и Павле и икона Свети Апостоли која је била мањих димензија, а налазила се на горњем делу иконостаса.

Може само да се замисли туга и јад тадашњег свештеника када  је угледао иконостас без икона, који је изгладао као човек којем су извађене очи.

После две године, полиција је пронашла икону Свети Апостоли и она је враћена у цркву.

Према подацима које смо успели да добијемо из добро обавештених извора, изгледа да је наручилац крађе икона покушао да их прода у Немачкој, али нешто није било како треба, тако да су две иконе: Богородица са Христом и Св. апостоли Петар и Павле, враћене у Београд, где су 1974. године продате једном љубитељу старина, али му није откривено порекло икона.

Пролазиле су године, а породицу купца икона су сналазиле многе невоље.

После очеве смрти, син човека који је купио иконе, се обратио свештенику, који га је питао (знајући да је његов отац куповао многе старине), да ли је можда отац купио нешто што је украдено из цркве. Једино што је могло да потиче из цркве, биле су две велике иконе које су на почасном месту стајале у кући. Човек је одмах иконе однео у Одељење за борбу против организованог криминала МУП- Србије и испричао им све што је знао о куповини икона. Искусни оперативци из овог Одељења су се обратили стручњаку из Патријаршије, који је потврдио да су то иконе из цркве у Сибачу. О свему је обавештен  Епископ сремски Г. Василије и договорено је да се иконе донесу у владичански двор у Сремским Карловцима.

Јуче је човек који је желео да исправи, у незнању учињен, очев грех (куповину икона без провере порекла), заједно са представницима Одељења за Борбу против организованог криминала,  свечано предао иконе Његовом  Преосвештенству Епископу сремском Г. Василију, који се срдачно захвалио, најпре човеку који је иконе вратио, као и свима који су помогли у овом добром делу враћања духовног блага.

Иконе ће ускоро, чим буду испуњени прописи о заштити, и у потпуности буде реновиран иконостас, опет бити у цркву у којој су биле више од два века, па онда странствовале 35 година.

Нажалост, још увек се не зна где је Христова икона из ове цркве. Како је сликарски стил Георгија Стојановића (? – 1746), веома препознатљив, добро би било да посетиоци аукција у иностранству обрате пажњу, можда ће негде угледати ову икону, и помоћи да се и она врати своме дому, цркви у Сибачу.

Из овог догађаја треба извући поуку, да иконе о којима је реч, пре крађе нису биле фотографисане и описане, никада се неби сазнало одакле потичу.

Свакога дана многе драгоцености нестају из наших цркава и продају се на страним тржиштима уметнина.

Људи који се боре да спрече илегално изношење културног и духовног блага, могли би неупоредиво ефикасније да обављају посао, када би имали више каталога са фотографијама, пописа и описа вредних уметнина из наших цркава.

ВЛАДИКА АМФИЛОХИЈЕ СЛУЖИО ЛИТУРГИЈУ У РИСНУ

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије служио је, на дан празника Светог апостола Томе, Крсне славе рисанског Кола српских сестара, Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму Светих апостола Петра и Павла у Рисну.

„Није циљ људскога живота само да овдје на земљи устроји своје понашање и да себи обезбиједи дом и храну за своје тијело“, рекао је Владика у архипастирској проповиједи.

„Ако би само то био циљ људског живота, онда се ми људи не бисмо разликовали од црва, мрава и осталих животиња“.

Он је казао да човјек има нешто много више од тога, „зато што је духовно биће, што је душевно биће, што има душу која је слика и прилика Живога Бога и то што има више је призвано да превазиђе ову земљу, да премости пролазност овога живота, да премости несавршенство којим је његов живот оптерећен“.

„То несавршенство и границе човјек једино може премостити, поготово ону најстрашнију границу – смрт и пролазност, ако прими у себе Светињу Божју, ако се усели у њега зрак Божји, истина Божја... Вјечна Божја мудрост, вјечно Божје здање ако се усели у њега“, закључио је Владика Амфилохије.

По завршетку Литургије, Митрополит Амфилохије је служио помен преминулим чланицама и добротворима Кола српских сестара, а затим је у просторијама Црквене општине благословио и пререзао славски колач.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

ОСВЕЋЕЊЕ ЗВОНА У СУВАЈИ

Дана 14. октобра о.г. служена је после 69 година прва Света Литургија у сувајском храму. Дуго година је овај храм чекао на обнову и ове године Одбор за обнову, на челу са свештеником Марком Главашем, кренули су у обнову коју су за ову сезону успешно одрадили. Сам храм је обновљен споља, а обновљен је и звоник са којег ће се од сада оглашавати звона.

Обновљену цркву красиће ново звоно, које је у послеподневним часовима, осветио Епископ бихаћко-петровачки Г. Хризостом у присуству великог броја народа који су дошли на овај сабор.

Владика Хризостом поздравио је све присутне и похвалио рад Одбора за обнову храма, а у својој беседи позвао је све сувајчане да не заборављају свој крај, него да увек имају на уму да је њихово огњиште у Суваји, под Грмечом, а да њихово село красе како обновљене куће и црква, још више људи који у њему живе.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка

ПРОСЛАВЉЕН ПРАЗНИК СВЕТОГ ТОМЕ У СТАРИМ ЛЕДНИЦИМА

У Старим Лединцима, малом месту надомак Новог Сада, у срцу Свете Фрушке Горе, на дан Светог апостола Томе обележен заветни дан. Свету Литургију и помен парастос служили су игуман Пајсије и месни парох Благоје Катић.

Празник Светог Томе узет је као заветни дан села Стари Лединци у спомен 1943. године, када су на тај дан усташе запалиле цело село. У покољу тог дана су у месној цркви Преноса моштију Светог Николаја, усташе затвориле 156 мештана Лединаца, поклали их и заједно са црквом запалили. Прошле године Преосвећени Епископ сремски Г. Василије служивши у овом мученичком храму, који је у обнови, Свету Литургију прогласио је Светог Тому за забетни дан села Стари Лединци. После Свете Литургије обављен је парастос и прочитана имена свих побијених лединчана.

Свештеник Благоје Катић

Интернет презентација Српске православне цркве је доступна преко сервера у Калифорнији (донација Конгреса српског уједињења) www.spc.org.yu и www.serbian-church.net и сервера у Београду www.spc.yu (донација Беотел-а).

WAP Презентација wap.spc.yu


Copyright © 1999-2006 by
The Information Service of the Serbian Orthodox Church
11000 Belgrade
Kralja Petra I no.5
+381 11 3282 596
e-mail