Информативна служба
Српске Православне Цркве

24. октобар 2006. године

ОТВАРАЊЕ БЕОГРАДСКОГ САЈМА КЊИГА

Данас се отвара педесети и први по реду Београдски сајам књига. На штанду Српске Православне Цркве од 19 часова Црква Календар Српске Патријаршије за 2006. биће предстваљен Шематизам Српске Православне Цркве, у издању Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве. На представљању ће говорити: уредник издања Преосвећени Епископ жички Г.  Хризостом, г. Градимир Станић, управник Штампарије Српске Православне Цркве и протођакон Радомир Ракић.

Црква Календар Српске Патријаршије за 2006. биће кандидован за издавачки подухват године!

ПРИСТУПНА БЕСЕДА НОВОУСТОЛИЧЕНОГ ЕПИСКОПА АУСТРАЛИЈСКО-НОВОЗЕЛАНДСКОГ Г. ИРИНЕЈА

У ИМЕ ОЦА И СИНА И СВЕТОГА ДУХА!
ВАША ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА,
ВИСОКОУВАЖЕНИ ПРЕДСТАВНИЦИ НАШИХ
СЕСТРИНСКИХ ЦРКАВА,
ВАША ПРЕОСВЕШТЕНСТВА,
ВАШЕ КРАЉЕВСКО ВИСОЧАНСТВО,
ВИСОКОУВАЖЕНИ ПРЕДСТАВНИЦИ
ДИПЛОМАТСКОГ КОРА,
ВИСОКОПРЕПОДОБНИ И ВИСОКОПРЕЧАСНИ ОЦИ,
ВЕОМА ЉУБЉЕНА БРАЋО И СЕСТРЕ У ХРИСТУ СПАСИТЕЉУ:


Велики пророк Исаија, одазивајући се позиву Господњем, ходећи кроз долину и сагледавајући око себе Његову свету паству, народ Божји, радосно је ускликнуо препуног срца: Ево ја и деца коју ми је дао Господ! (Ис. 8,18). И ја данас понављам те речи: Ево мене слуге Твога, Господе! Јер си Ти одредио у Духу Светоме и, на исти начин, поверио и мојој смерности на старaтељство овај свети виноград – Српску православну цркву у Аустралији и Новом Зеланду – коју засади Десница Твоја. И овде, Господе, молитвено ћу радити: орати, садити и залевати, да бисмо заједно, ја и поверена ми деца, жњели и уживали у Твом преслатком плоду и у делу Твоје свете Деснице и наших смирених руку. Јер си Ти, Христе, међу нама окупљеним у Твоје Име, и бићеш, и остаћеш са нама сада и до века!

Љубљени у Господу!

Тога ради и ја, данас, са неизмерном захвалношћу свим својим Преосвећеним претходницима, стојећи у вашој средини као први међу вама, у трону епископа аустралијско-новозеландских – а и сам, будући дете српских емиграната, у своме ходу ка Југу, са Запада на Исток – видим вас, верне пастире и стадо Христове свете Цркве, сабране око свог архијереја, управо по учењу светог Игњатија Богоносца, који кажe: Црква се сабира у заједници верних око свога епископа! Тако и ја у свом срцу налазим одјек речи великог Божјег Пророка, а у исто време видљиво ми се отвара пред очима она дирљива икона Светих отаца наших, првојерарха Саве и родоначалника Симеона, на којој је свети Сава дочекао свога оца пред светогорским манастиром Ватопедом и прихватио га у вечни загрљај, јер у том вечном тренутку, син је постао отац своме оцу, а отац син своме сину.

Многољубљена чеда моја, радујте се са мном, јер и ја сам вас свесрдно примио у свој очински загрљај, а молим се Господу да сте и ви мене, млађег и сада првог међу вама, прихватили у топлини вашег срдачног загрљаја!
Браћо архијереји и свештена братијо, верни народе Божји, христољубиви саборе!

Његова Светост Патријарх наш Павле увек нам је говорио и учио да није до нас у које ћемо се време родити, нити у коме народу ћемо се родити, али како ћемо се понашати, то је до нас. Пошто је сваки народ благословен од Господа, истински се радујем, поносим се, и Богу сам благодаран за овај свети и добри народ Божји, за овај наш род српски, у коме сам се родио и у коме сам васпитан и у чијој сам светој вери православној крштен. И то као син српске Дијаспоре, стојим данас пред вама, као свој међу својима, уједињени у чистом исповедању православног хришћанства израженом у помесној Цркви, Српској православној. Преко нашег светитеља и просветитеља, архипастира и миротворца, Светог оца Саве, заједно сачињавамо и обогаћујемо једни друге као живи и непрестани израз оваплоћења православља у једној и јединственој Српској цркви, а у савршеној заједници Једне, Свете, Саборне и Апостолске Цркве.

Тога ради, историјски се приписује Светоме Сави да је оставио нама у завештање, преко једног свог епископа Иринеја, да смо ми Исток на Западу и Запад на Истоку, а ми нити смо припадници Истока нити Запада, већ само небеског Јерусалима. Овим наведеним речима описује се пуноћа појма Светосавља као апостолско службовање од Истока до Запада, од Севера до Југа, и све до овог нашег Петог Континета; од Србије и свих српских земаља и расејања, све до Аустралије и Новог Зеланда!

То је наше заједничко и актуелно живо православно хришћанско наслеђе, а никако запечаћени и изоловани беживотни завет. Ово је наш српски и православни етос, наша стваралачка моћ општења са светом и јединствени допринос савременом свету, а нарочито на овом Петом Континенту који није ни Исток ни Запад, а који мора објединити у себи узвишена осећања, интелект и снагу воље, по речима Светог Владике Николаја жичког – чији сам благослов примио још у утроби мајке своје, и чије свето присуство осећам стално уз себе – који је то давно изрекао описујући Америку: Светлост Истока и светлост Запада заустављаће се у зениту над континентом који лежи између Истока и Запада . . . (5. јун 1921. г.).

Зато и ми, као народ, у нашим свесрдним покушајима да одредимо себи место под овим Новим Сунцем, поред наше славне прошлости, морамо сагледати пред собом светлу будућност Новог Дана у Христу, ослобађајућим начелима Онога који је рекао за себе: види, чиним све ново! (Откр. 21, 5). А свака хришћанска душа се позива у Христу да се вечно обнавља и да открива у себи новину христоликог живота, јер се не сипа вино ново у мехове старе; иначе се продру мехови а вино се пролије, и мехови пропадну. Него се сипа вино ново у мехове нове, па се обоје сачува (Мт. 9,17). Дакле, ништа по свом бићу не сме да стагнира и да тиме застари, и да пређе у оптерећење старим навикама, а тиме у беживотни заборав. А управо данас, при почетку свог новог живота, архијерејског служења Ономе који је победио смрт и увео нас у Први Дан новог стварања речима светог апостола Павла, кличем: Према томе ако је ко у Христу—ново је створење; старо је прошло, види постало је ново (2 Кор. 5, 17). И заиста, нека овај данашњи дан, молитвама Пресвете Богородице и Светог оца нашег Саве, који нас је родио у Христу, буде ново и благословено начело почетка Новог Живота!

И данас, славећи овај свети дан који је у народу познат као Мали Покров, својим устоличењем проглашавамо ову историјску прву српску парохију у Аустралији, и овај њен храм, посвећен светом Сави, про-катедрални подручне нам Богоспасаване епархије аустралијско-новозеландске. И свесрдно се молим: подари нам, Мајко Божја, Мајко нашег свеукупног спасења – ти која си нас обасјала својим светим омофором ширим од небеса – снагу да могу предводити благочестиво стадо Твога Сина и Бога нашега у овој далекој, а сада блиској и све ближој по срцу, Аустралији и на Новом Зеланду, на нашем заједничком путовању ка Царсту небеском!

Амин. Боже, дај!

Извор: Епархија аустралијско-новозеландска

БРАТСКА СРБИЈА – ИСТОРИЈА И САВРЕМЕНОСТ

Црквено-друштвени форум посвећен Србији, под називом «Братска Србија-историја и савременост, одржаће се од 10. до 12. новембра у руском граду Калуга, јавила је Агенција «Интерфакс Религија».

На форуму ће, како саопштава ова  руска агенција, учествовати свештенослужитељи, политичари, дипломате, научни радници и друштвени делатници из Русије и Србије. Српску делегацију предводиће Његово Преосвештенство Епископ Рашко-призренски Г. Артемије.

Иницијатор одржавања овог форума је Калушки православни омладински покрет при садејству администрације Калушког региона. Основна тема разматрања биће савремена ситуација на Косову и Метохији, положај Православне Цркве и српског живља на Космету, као и перспективе изласка из политичког ћорсокака, повезаног са захтевом албанске мањине у Србији и неких међународних центара моћи за давање независности овом делу Републике Србије.

На дан отварања форума, пред његовим учесницима иступаће управник послова Московске Патријаршије Његово Високопреосвештенство Митрополит Калушки и Боровски Г. Климент и Његово Преосвештенство Епископ Рашко-призренски Г. Артемије. Очекују се и излагања заменика председника Државне Думе за међународне послове Наталије Нарочницке, вицеспикера доњег дома Руске Државне Думе Сергија Бабурина и председника фонда «Андрејевски барјак»  Александра Мељника.

У оквиру форума одржаће се изложба фотографија «Косово-српска Голгота» и презентација истоимене књиге. Такође ће бити одржан и добротворни концерт руске и српске духовне и народне музике као и разна секциона заседања. Рад форума завршиће се у манастиру Оптина Пустиња, гдје ће се учесници руско-српског дијалога сусрести с духовницима те православне монашке обитељи.

На форуму ће, на позив организатора и по Благослову Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског и Митрополита Црногорско-приморског Г. Амфилохија, говорити и сабрат Цетињског манастира, јеромонах Петар Драгојловић. Тема изладања оца Петра биће «Међусобни односи руског и српског народа кроз историју».

Извор: Светигора прес - П.Д./Р.В.

Интернет презентација Српске православне цркве је доступна преко сервера у Калифорнији (донација Конгреса српског уједињења) www.spc.org.yu и www.serbian-church.net и сервера у Београду www.spc.yu (донација Беотел-а).

WAP Презентација wap.spc.yu


Copyright © 1999-2006 by
The Information Service of the Serbian Orthodox Church
11000 Belgrade
Kralja Petra I no.5
+381 11 3282 596
e-mail