Информативна служба
Српске Православне Цркве

26. октобар 2006. године

ПАТРИЈАРХ ПАВЛЕ ПРИМИО ПРЕДСЕДНИКА ВЛАДЕ

Његова Светост Патријарх Српски г. Павле, заједно са г. Епископима: канадским Георгијем, далматинским Фотијем и горњо-карловачким Герасимом, примио је данас, у 10 часова, у Патријаршијском двору у Београду, Председника Владе Републике Србије Господина Војислава Коштуницу у пратњи његових сарадника: проф. др Владете Јанковића, саветника за спољну политику, др Санде Рашковић-Ивић, председнице Координационог центра за Косово и Метохију, као и г. Александра Никитовића, шефа кабинета Председника Владе.

Главна тема разговора били су предстојећи референдум за усвајање Устава Републике Србије, који је Српска Православна Црква свесрдно подржала на свом последњем заседању Светог Архијерејског Сабора, као и, у овим временима, незаобилазно питање положаја и живота српског народа на Косову и Метохији.

Поздрављајући Господина Коштуницу, Његова Светост је, као и увек, поновио потребу јеванђелског етоса и доследности опредељењу предака, који ће нас по нашим делима препознати: «Ми смо сарадници Божји и велика је дужност и част издржати у томе до краја. Хвала вама, Господине Председниче, што сте ишли и идете тим захтевним путем и што сте нам, у том погледу, пример. Бог нас је послао у наше време, пред наше задатке, и ако смо учинили све што је у нашој моћи, и Бог ће помоћи».

Отпоздрављајући на Патријархову добродошлицу, Господин Коштуница је захвалио бираним речима: «Хвала Вам Ваша Светости на подршци, и речи Цркве, и помоћи у ономе „што”, како сте сами рекли, „можемо и морамо”, а то је да уредимо и усправимо нашу државу. Долази нови век, а с њим и нове потребе, те је, као и с променама с почетка деветнаестог века, доношењем Сретењског Устава, и у ово време потребна обнова и нови Устав. Око тога су се сви сложили. Тај толико важан Акт, усправља државу и представља њен идентитет, враћа држави снагу, самопоуздање и самосазнање».

Посебна пажња била је посвећена Косову и Метохији. Патријарх Павле и Председник Војислав Коштуница заједнички су истакли да Србија брани Косово најјачим оружјем, а то су право и правда, што је потврђено новим Уставом.

У разговору је заједнички оцењено да доношење новог Устава представља опште добро за Србију и све њене грађане. Посебно је истакнуто, у том погледу, јединство и подршка Цркве, свих верских и националних заједница, као и важних државних и културних установа, јер се заједничко добро може градити само слогом.

ПОСЕТА ДЕКАНА ПРАВОСЛАВНОГ БОГОСЛОВСКОГ ФАКУЛТЕТА У ПРЕШОВУ, СЛОВАЧКА АКАДЕМИЈИ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ ЗА УМЕТНОСТИ И КОНСЕРВАЦИЈУ

Данас је протојереј-ставрофор Петар Корманик, декан Православног богословског факултета у Прешову, заједно са јерејем Владимиром Коцваром, проф. црквенословенског језика, посетио Академију Српске Православне Цркве за уметности и консервацију.

Том приликом декан Академије протојереј-ставрофор др Радомир Поповић поздравио је угледне госте и захвалио на овој историјској посети. Декан прешовског факултета одржао је предавање о Православљу у Словачкој и Чешкој. У предавању је истакнуто да је Православна Црква Словачке и чешких земаља одувек била у добрим односима са Српском Православном Црквом. Наглашен је период између два светска рата када је Српска Црква оживела Православље на тим просторима, а затим и период после Другог светског рата када су велике невоље донели унијате и државна комунистичка власт. Декан о. Петар говорио је и о Православљу у савременом добу у Словачкој и Чешкој.

На крају предавања о. Радомир Поповић поклонио је икону Пресвете Богородице Прешовском богословском факултету и заблагодарио Господу за ову посету којом почиње сарадања између Академије Српске Православне Цркве и Прешовског богословског факултета.

ПРОСЛАВА ПРАЗНИКА СВЕТЕ ПЕТКЕ НА КАЛЕМЕГДАНУ

Данас поподне ће бити служено Бденије у капели Свете Петке на Калемегдану, а сутра ујутру у 6,30 Његова Светост Патријарх српски Г. Павле служиће Свету Литургију у капели. Протојереј-ставрофор др Радомир Поповић служиће Свету Литургију у 9 ујутру, на дан Свете Петке.

НА НАШЕМ ШТАНДУ

Другог дана Сајма књига у Београду, на штанду Српске православне цркве који ове године организује програм под називом „Васељенски оквири Православља“, представљено је неколико књижевних дела о којима су говорили аутори и истакнути гости.

Поводом обележавања 200 година модерне српске државе, издавачка кућа Хришћанска мисао објавила је роман о Русији и Србији од Карађорђа до данас, Српска прича руска бајка, једног од најистакнутијих руских писаца Јурија Михајловича Лошчица. Поред аутора, о књизи су говорили мр Радмила Поповић, др Срето Танасић и др Влада Драговић.

У оквиру трибине Вера и слово, представљен је нови број часописа Двери српске посвећен истакнутом интелектуалцу који живи у Паризу, проф. др Марку С. Марковићу. Савременик Светог Владике Николаја, који се са њим и дописивао, освежио је своја сећања о прошлости, али истакао и изузетну сарадњу са младима којима су га, како је рекао, удостојили посебног темат броја. Главни и одговорни уредник часописа Двери српске, Бошко Обрадовић говорио је о српској православној интелектуалној мисли 20. века и о темама које обрађује овај часопис.

Значајни прошлогодишњи књижевни подухват Музеја СПЦ Епархије загребачко-љубљанске и Музеја СПЦ у Београду, фототипско издање Вараждинског апостола, прву познату српскословенску књигу написану на територији Хрватске односно Горње Славоније, представили су проф. др Момчило Спремић и проф.др Томислав Јовановић.

Витез и сведок истине-свештеномученик Јован Рапајић, књига коју је издала Хришћанска мисао, била је повод да о овом изузетном човеку и страдалнику говоре његов саборац проф. др Марко С. Марковић као и проф. др Љиљана Чолић, проф. др Љуба Протић, проф. др Коста Чавошки и јереј др Александар Средојевић, уредник ове издавачке куће.

Лидија Гишић

ПОСЕТА ЕПИСКОПА ДИОКЛИЈСКОГ Г. ЈОВАНА, ИГУМАНА МАНАСТИРА ОСТРОГА СРПСКОЈ ПРАВОСЛАВНОЈ ЦРКВЕНО-ШКОЛСКОЈ ОПШТИНИ СВЕТОГА САВЕ У ЈОХАНЕСБУРГУ

На братски и срдачан позив Српске Православне Црквене Општине у Јоханесбургу, а по благослову Његове Светости, патријарха српског г. Павла, поводом храмовне славе ове Црквене Општине (св. апостола Томе), Његово Преосвештенство Епископ диоклијски г. Јован у пратњи протођакона Стевана Рапајића, Секретара канцеларије Његове Светости Патријарха Павла, учинили су званичну посету Јоханесбургу у времену од 20. до 26. октобра 2006. године.

У петак, 20. октобра, у преподневним часовима, делегацију СПЦ после вишечасовног лета, лично је дочекао, на аеродрому у Јоханесбургу, Амбасадор Србије г. др Јован Марић са његовом породицом и старешина цркве св. апостола Томе, јеромонах Пантелејмон Јовановић. На улазу у порту храма, верници ове наше парохије, која се налази на крајњем југу афричког континента, срдачно су, по древном српском обичају, дочекали представнике СПЦ из Београда са погачом и сољу, а Његово Преосвестенство Епископ Јован узвратио им је благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Павла који се свакодневно моли и брине за спас и напредак свих, а посебно ове удаљене парохије.

У суботу, 21. октобра, одслужено је празнично вечерње са петохлебницом на којем је началствовао Његово Преосвестенство Епископ диоклијски г. Јован, уз саслужење православних свештеника митрополије Јоханесбурга И Преторије и то: отац Атинодорос из грчке парохије, отац Јован из руске парохије, отац Михаило из румунске парохије, отац Атанасије (православни свештеник из Уганде) и отац Стивен (ђакон) – мисионари Митрополије јоханесбурске, као и свештенослужитељи српске парохије, јеромонаси Пантелејмон и Наум, као и гост из Београда Протођакон Стеван Рапајић. Овом богослужењу је присуствовао велики број верника као и сви службеници наше Амбасаде у Преторији. Потом се прешло у црквену салу где је Епископ диоклијски г. Јован, у својству игумана острошког манастира одржао надахнуто предавање о св. Василију Острошком Чудотворцу и св. апостолу Томи. Овом приликом присутним верницима подељене су пригодне брошуре о манастиру Острогу и св. Василију Острошком.

У недељу, 22. октобра, на дан храмовне славе, такође се окупио велики број верника. На св. Литургији началствовао је Његово Преосвестенство Епископ диоклијски г. Јован уз саслужење оца Јована (из руске парохије) и свештенослужитеља српске парохије (оца Пантелејмона и оца Наума) као и Протођакона Стевана Рапајића и ђакона Стивена Хејса (Hayes) из митрополије јоханесбурске. На овој Литургији причестио се и већи број верника међу којима и неколико православних африканаца. Такође, један део Литургије певао је хор православних црнаца. Након св. Литургије обављена је литија око светог храма са читањем јеванђеља, а потом у храму и чин резања славског колача. Домаћин славе, ове године, био је Лазар Саровић, а за идућу су се пријавили Петар и Мирјана Михаљевић.

Круна данашње прославе била је поново надахнута и лепа проповед владике Јована који нам је указао да је једино јеванђелски пут, прави и истинити пут који нас води у живот вечни. У знак подршке оцу Пантелејмону, Науму и вернима ове српске парохије, а на молитвено сећање на ову посету, Епископ Јован је поклонио овоме храму живописану икону св. Василија Острошког Чудотворца, пред којом је истога дана после подне одслужен акатист св. Василију Острошком. Овом приликом Епископ Јован је замолио верне ове парохије да подрже и помогну своје духовнике у њиховом нимало лаком пастирском раду на овим просторима, далеко од њиховог родног краја, а у крајње секуларизованом свету.

Његово Преосвештенство Епископ Јован био је видно задовољан садашњим стањем ове парохије која је до скора пролазила кроз многе проблеме и о којој се знало само кроз негативне извештаје. То је свакако и заслуга садашњег старешине храма оца Пантелејмона, али и плод непрестане молитве и бриге нашег Свјатјејшег Патријарха за ову мисијску парохију на југу Африке. Стога и Његово Блаженство Патријарх и Папа Александријски г. Теодор, као и Митрополит Јоханесбурга г. Серафим, сада са симпатијама гледају на ову српску парохију и спремни су да јој на сваки начин помогну.

Делегација СПЦ из Београда наредних дана треба да учини посету Митрополиту Јоханесбурга г. Серафиму, Амбасади Србије у Преторији, руској парохији као и да посети и види карактеристичне знаменитости овог континента.

Протођакон Стеван Рапајић
Секретар канцеларије Његове Светости Патријарха српског Г. Павла

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ ЕПИСКОПА КАНАДСКОГ Г. ГЕОРГИЈА „ПЕЧАТ МОЈЕГА ВЛАДИЧАНСТВА“ У БИЈЕЉИНИ

У препуној сали Народне библиотеке Филип Вишњић у Бијељини, у уторак је одржана промоција књиге Епископа канадског Г. Георгија „Печат мојега владичанства“.

Ову књигу беседа издао је „Источник“, издавачка кућа Епархије канадске, као седму у едицији „Свештеници својој пастви“.

Књигу су представили: Епископ хвостански Г. Атанасије, др Давор Миличевић, уредник „Источника“, мр Радован Калабић, председник Матице исељеника Србије и књижевник Драгомир Брајковић.

Текстове из беседа Владике Георгија читала је позната глумица Рада Ђуричин.
Завршну реч о књизи дао је сам аутор, Владика Георгије, а скупу се, на крају, обратио Епископ зворничко-тузлански Г. Василије изражавајући захвалност што је био домаћин овог несвакидашњег и значајног окупљања.

У уводној речи, Владика Атанасије је истакао изузетан значај ове књиге и „Источникове“ едиције „Свештеници својој пастви“ у мисији целокупне Српске цркве. Дајући високу оцену овом делу, истакао је да овом књигом Владика Георгије враћа дуг својим коренима и крају у којем је, у манастиру Тавни, започео своју службу Господу.

Др Давор Миличевић говорио је о природи језичког израза у овој збирци беседа. Указао је на то да се реч, сходно изворној православној традицији, овде увек допуњава призивањем невербалног контекста којим се потврђује, и тако израста у убедљиво историјско сведочанство.

Значај овог дела у сложеном духовном односу Матице и расејања размотрио је мр Радова Калабић нагласивши да је служба Владике Георгија у Канади била међу најзначајнијим и најакативнијим у целом расејању.

Драгомир Брајковић је излагање о „Печату мојега владичанства“ допунио освртом на однос говорне и писане речи и њихово испреплитање у духу традиције најбољег црквеног беседништва.

Изузетном успеху промоције и пријатној атмосфери допринела је Рада Ђуричин умешним избором текстова и њиховом ефектном интерпретацијом.

Наредна промоција књиге „Печат мојега владичанства“ биће на овогодишњем Сајму књига у Београду, у четвртак, 26. октобра у 18 часова на штанду Српске православне цркве.

Интернет презентација Српске православне цркве је доступна преко сервера у Калифорнији (донација Конгреса српског уједињења) www.spc.org.yu и www.serbian-church.net и сервера у Београду www.spc.yu (донација Беотел-а).

WAP Презентација wap.spc.yu


Copyright © 1999-2006 by
The Information Service of the Serbian Orthodox Church
11000 Belgrade
Kralja Petra I no.5
+381 11 3282 596
e-mail