Председник Путин у Кареји и Пантелејмону

Председник Путин у Кареји и Пантелејмону
Председник Путин у Кареји и Пантелејмону
Председник Путин у Кареји и Пантелејмону
Председник Путин у Кареји и Пантелејмону

Председник Руске Федерације Владимир Путин посетио је 28. маја 2016. године Свету Гору. 1000-годишњица присуства руског монаштва на Атосу. Сусрет са патријархом Кирилом у манастиру Светог Пантелејмона.

По доласку у Свету Гору председник Путин је посетио Кареју, административно седиште Атоса, где се налази Свештена управа (Протат). Овде је присутвовао молебну у саборној цркви; између осталих, ту се налазио и прот Свете Горе старац Павле уз многе монахе светогорских обитељи. По окончању молебна председник Руске Федерације се обратио присутнима поздравним речима и казао: -Овде се налазим други пут и осећам нарочиту топлоту, благост, најлепше односе не само према мени као председнику руске државе, него и према руском народу у целини. На Светој Гори се данас одвија за православни народ најважније и најпотребније дело. А то дело је везано за очување моралних стубова нашега друштва. У значајној мери ви сте овде источници те побожности и благодати, изјавио је председник Путин.

Путин у Музеју византијске и хришћанске уметности

Руски председник Владимир Путин који је допутовао у Грчку, заједно с грчким премијером Алексисом Ципрасом посетио је 28. маја 2016. године Музеј византијске и хришћанске уметности у Атини и присуствовао је церемонији отварања изложбе иконе Андреја Рубљова Вазнесење.

Византијски музеј у Атини у којем ће бити изложена икона представља једну од најпознатијих колекција византијске уметности. Његова експозиција броји преко 25 хиљада икона и богослужбених предмета, јувелирских производа, скулптура, мозаика, фресака, керамичких производа и рукописа који обухватају период од III до ХХ века. Прву колекцију музеја, која је званично отворена 1914. године, сакупио је саветник грчке граљице Олге (у девојаштву - велика кнегиња Олга Константиновна Романова), оснивач Хришћанског архелошког друштва Георгије Ламбакис. Икона Вазнесење коју је Андреј Рубљов насликао 1408. године чува се Третјаковској галерији.

Владимир Путин на Светој Гори

Председник Руске Федерације дочекан је 28. мaja 2016. године на Светој Гори са нарочитим почастима. Прот Свете Горе старац Павле Лавриот, игумани и представници светогорских манастира поздравили су Владимира Владимировича у Свештеној општини у Кареји.   

У саборном храму Свете Горе - Протату Владимир Путин се поклонио чудотворној икони Пресвете Богоридице „Достојно јест“, после чега је одслужен молебан. Поздравним говором Председнику Русије обратио се протоепистат Свете Горе Атонске. У свом отпоздраву председник Руске Федерације се осврнуо на тесне историјске везе Русије и Свете Горе и истакао да је поклоњење светогорским светињама посебан благослов.

Саопштење за јавност Светог Архијерејског Сабора

Саопштење за јавност Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве са редовног заседања одржаног у Пећкој Патријаршији, Призрену и Београду од 14. до 25. маја 2016. године

Редовно заседање Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве започето је у манастиру Пећкој Патријаршији саборним служењем свете архијерејске Литургије и призивом Светога Духа, а настављено у Призрену чином освећења обновљене призренске Богословије. Потом су, у Патријаршији српској у Београду, под председништвом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја одржаване редовне саборске седнице. У раду Сабора учествовали су сви епархијски архијереји Српске Православне Цркве осим епископа шабачког Лаврентија, који није дошао на Сабор из оправданих разлога.

Најважнија тема овогодишњег заседања Сабора била је припрема за учествовање Српске Православне Цркве на Светом и Великом Сабору Православне Цркве, сазваном за јун ове године на острву Криту. У вези са тим предстојећим свеправославним Сабором Сабор архијерејâ Српске Православне Цркве је усвојио текст који изражава његов начелни став по свим кључним питањима о којима ће се расправљати и одлучивати на Великом Сабору.

"Теслин времеплов" одушевио Новосађане

Тачно у 21 сат 28. маја 2016. године у центру Новог Сада намерним и случајним пролазницима обратио се лично Никола Тесла, а све више људи окупљало се испред Владичанског двора, чија фасада је послужила као платно за пројекцију несвакидашње мултимедијалне представе о лику и делу славног научника.

У питању је пројекат компаније "Телеком Србија" која је на тај начин обележава 160 година од рођења револуционарног научника. На фасади Владичанског двора у Змај Јовиној улици на иновативан и креативан начин, путем спектакуларне 4Д пројекције, приказана су најзначајнија дела и слике из живота Николе Тесле.

Јерусалимски Патријарх у посети Епархији будимској

Јерусалимски Патријарх у посети Епархији будимској
Јерусалимски Патријарх у посети Епархији будимској
Јерусалимски Патријарх у посети Епархији будимској
Јерусалимски Патријарх у посети Епархији будимској

Поглавар Јерусалимске Патријаршије Његова Светост Патријарх Теофил III у оквиру званичне посете Мађарској, на дан прослављања Светих равноапостолних Кирила и Методија, 24. маја 2016. године, посетио је Епархију будимску са седиштем у Сентандреји.

Његову Светост у пратњи Архиепископа константинског г. Аристарха, главног секретара Светог Синода Јерусалимске Патријаршије, и представнике Владе Мађарске дочекао је Епископ будимски г. Лукијан са свештенством и монаштвом. Овом приликом Епископ будимски угостио је и Митрополита бечког г. Арсенија (Цариградска Патријаршија) и Епископа Ђуле г. Силуана (Румунска Патријаршија).