Патријарх српски Иринеј стигао у Хиландар

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј стигао је у манастир Хиландар где ће вечерас начелствовати свеноћним бденијем а ујутру и светом архијерејском Литургијом поводом славе манастира, Ваведења Пресвете Богородице.

Патријарх је стигао у свету царску лавру манастир Хиландар у пратњи Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована, министра просвете у Влади Србије г. Младена Шарчевића, директора Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама др Милете Радојевића, председника Хиландарског лекарског друштва др Радисава Шћепановића и бившег министра правде г. Николе Селаковића.

Свеноћно празнично бденије у Светосавској цркви

Данас је преображење благовољења Божјег и проповед спасења човековог: У храм Божји јавно се узводи Дјева и Христа свима предоглашава. Зато и ми велегласно ускликнимо: Радуј се, испуњење Творчевог домостроја!

Бдети и бденисати значи бити будан над собом, бити присутан у тренутку кад су помирени време и вечност - то је тренутак истинске молитве. Тај тренутак благочестиви народ престонице провео је 3. децембра 2016. годинеу Светосавском храму, уочи свитања празника Ваведења Пресвете Богородице. Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Арсеније, викар Патријарха српског, началствовао је свеноћним бденијем у цркви Светог Саве на Врачару, које је почело у 21 час (фотогалерија).

Несвакидашњи концерт у крипти храма Светог Саве

Хор Исон чине деца и одрасли са - како то често неспретно кажемо - инвалидитетом или посебним потребама. Својевремено је патријарх Павле за њих рекао: -Немојте их тако звати. То су деца са посебним благословом и благо њима, јер они свој инвалидитет знају, а ми наш не знамо (фотогалерија).

Са благословом Преосвећеног Епископа топличког г. Арсенија, викара Патријарха српског, у крипти храма Светог Саве на Врчару 1. децембра 2016. године одржан је несвакидашњи концерт. Први мешовити инклузивни хор на овим просторима Исон под управом диригента и вероучитеља г. Миодрага Близанца наступио је у саставу: Хор деце ШОСО Милан Петровић из Новог Сада, Хор деце из Дечјег села у Сремској Каменици, Хор корисника Дома у Ветрнику, Хор октет просветних радника Новог Сада и Хор Вивак ОШ Душан Радовић из Новог Сада.

Распоред богослужења Епископа топличког Арсенија

Богослужења на празник Ваведења Преосвете Богородице. Слава храма Светог Александра Невског.

У суботу, 3. децембра 2016. године, свештеничко братство служиће свету Литургију са почетком у 7,30 часова и мало вечерње у 17 часова у цркви Светог Саве на Врачару. Свеноћно бденије са почетком у 21 час служиће Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Арсеније, викар Патријарха српског. У наставку бденија биће служена света Литургија. У недељу, 4. децембра 2016. године свету Литургију са почетком у 8 часова у крипти храма Светог Саве служиће братство храма.

Поводом манастирске славе, Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Арсеније, викар Патријарха српског, служиће 4. децембра 2016. године са почетком у 9 часова свету архијерејску Литургију у манастиру Ваведења Пресвете Богородице на Сењаку.

Поводом храмовне славе, Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Арсеније, викар Патријарха српског, служиће 6. децембра 2016. године са почетком у 9 часова свету архијерејску Литургију у храму Александра Невског на Дорћолу.