Хиротонија Епископа средњоевропског Сергија

Велика литургијска свечаност и хиротонија Епископа средњоевропског г. Сергија, сабрала је расејани српски народ са свих страна у престоницу Србије.

Мноштво народа Божјег дошло је у Саборни храм, да својим молитвама саучествује у овом за читаву Цркву Христову великом и значајном догађају. Владика Сергије, очигледно је сејао семе љубави где год га је промисао Божија водила у животу, од Бачке Паланке где је као младић стасавао, до намучене и страдалне Босанске Крајине, где је обучен у ангелски образ, и где је заиста био онај еванђелски „град који на гори стоји“, преко сестринске Грчке, где се усавршавао у науци Господњој и убирао нектар побожности у тамошњим светињама. Овај дан је прави празник Педесетнице, како због саме Службе која се у цркви служи, тако и због  чина хиротоније новога Епископа, који се полагањем руку Предстојатеља Цркве и свештеног Сабора Архијереја, узводи у највиши степен служења у Цркви и постаје прејемник апостолске благодати.

Наречење Епископa средњоевропског Сергија

У навечерје празника Светога благовесника Божјег архангела Гаврила, под сводове Катедралног Светоархангелског храма у првопрестоном Београду, предвођена свештеноначалником Свјатјешим Патријархом српским г. Иринејем, сабрала се пуноћа свете Српске Православне Цркве.

Повод за ово свечано сабрање било је наречење новоизабраног Епископа Богољубезњејшег архимандрита Сергија. Свештени Сабор Српске Правослевне Цркве, маја месеца ове године, изабрао је високопреподобног Сергија, архимандрита Светоникалајевског манстира Рмња, за Епископа богоспасаване Епископије средњоевропске. Чином наречења началствовао је Свјатјејши Патријарх Иринеј са Преосвећеним Епископима: сафитским Димитријем (Антиохијска Црква), сремским Василијем, банатским Никанором, зворничко-тузланским Хризостомом, врањским Пахомијем, бихаћко-петровачким Атанасијем, ваљевским Милутином, рашко-призренским Теодосијем, брегалничким Марком, умировљеним зворничко-тузланским Василијем и умировљеним средњоевропским Константином.

Слава манастира Богорoдице Тројеручице

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј, уз саслужење Преосвећеног Епископа полошко-кумановског г. Јоакима, служио је данас свету архијерејску Литургију у манастиру посвећеном Чудотоворној икони Пресвете Богородице Тројеручице у засеоку Дробњаци, на Трешњи подно Авале.