1000-годишњица Манастира на литици обележена у Украјини

Празник Светих отаца Антонија и Теодосија Кијевско-печерске лавре и 1000-годишњица Манастира на литици Усековање главе Светог Јована Крститеља у Љадови обележен је 15. септембра 2013. године, како извештава званични сајт Украјинске Православне Цркве.

Тога дана Митрополит виницко-барски Симеон одслужио је Свету Литургију уз саслужење Архиепископâ: љубљинско-хелмског Авеља (Пољска Црква), могилевско-подолског и шархородског Агапита, уманског и звенигородског Пантелејмона, Епископâ: единетског и бриценског Никодима (Црква у Молдавији), туравско-мазирског Леонида (Белоруски Егзархат), конотопског и хлукивског Романа.

Литургија је служена у подножју планине где се налази овај манастир. Митрополит Симеон је лично честитао игуману манастира архимандриту Антонију (Нетребину) и свим присутним 1000-годишњицу овог древног манастира, који је познат и као „Подолска Света Гора“.

Представници власти изјавили су том приликом да Манастир у Љадови један од „седам чуда“ Винице и сматрају да рад на његовој обнови је веома битан за државу јер „Подолска Света Гора“ је попут „визит-карте“ за Виницки крај. Локална власт и локално веће одликовале су архимандрита Антонија.

Поводом 1000-годишњице манастира Усековања главе Светог Јована Крститеља у Љадови, Украјинска пошта је издала низ пригодних поштанских марки у знак обележавања овог догађаја. Ово је била једиствена прилика с обзиром на то да су се ове поштанске марке могле користити само један дан – 15. септембра.

Награђени су сви који су учествовали у обнови овог манастира, као и у организацији прославе 1000-годишњице.

На крају прославе одржан је пригодан културно-уметнички програм.

Извор: Pravoslavie.ru