100 година Прве српскe ескадрилe

100 година Прве српскe ескадрилe
100 година Прве српскe ескадрилe
100 година Прве српскe ескадрилe
100 година Прве српскe ескадрилe

 

Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије освештао је 17. јануара 2018. године, уз саслужење архијерејског намесника протојереја-ставрофора Мила Јокића, војног свештеника 1. бригаде Копнене војске капетана Ђорђа Стојисављевића и војног свештеника 204. ваздухопловне бригаде капетана Предрага Докића, просторије у којима живе и раде припадници Прве српске ескадриле.

Том приликом ескадрила је прославила изузетан јубилеј - 100 година постојања. Преосвећени Владика обратио се присутнима, првенствено команданту 204. ваздухопловне бригаде пуковнику Жељку Билићу и команданту 252. школско тренажне авијацијске ескадриле потпуковнику Бошку Шербеџији, пригодном беседом и поуком да увек и у свакој прилици теба да се угледамо на светле примере из прошлости, јер јубилеј од 100 година није мали. Првенствено углед треба да буду светитељи Божји, а нарочито Свети пророк Илија који је и први путник небески и заштитник вазухопловаца.

Прва српска ескадрила формирана је 1918. године у грчком месту Скидра од мешовите српско-француске ескадриле. За њеног команданта постављен је француски поручник српског порекла Михајло Мишел Маринковић. Ескадрила се ставља на располагање Другој српској армији ради бољег командовања. Као таква учествовала је у пробоју Солунског фронта. Подсећамо, 16. јануара 2018. године припадници 252. школско тренажне авијацијске ескадриле организовали су парастос свим погинулим и умрлим ваздухопловцима који је служен у цркви Ружици на Клемегдану. Парастос су служили протојереј -ставрофор Владимир Вукашиновић, старешина цркве, и јереј капетан Предраг Докић, војни свештеник 204. ваздухопловне бригаде аеродрома Батајница, и ђакон Сава Милин. 

Благодаримо војном свештенику Предрагу Докићу на тексту и фотографијама које можете погледати на следећем линку http://www.slovoljubve.com/slovoljubve/cir/Piclist.asp?showmaster=1&IDAl=43.

Извор: Радио Слово љубве