100. рођендан схи-архимандрита Јеремије из манастира Св. Пантелејмона прослављен на Светој Гори

  Свеноћно бденије и Божанску Литургију служили су 21. и 22. октобра у Ходатајственој цркви при руском манастиру Св. Пантелејмона на Светој Гори Митрополит владимиро-суздалски Eвлогије, Митрополит тернопољско-кременецки Сергије, Митрополит ставропољско-невиномиски Кирил и Епископ муромско-вјазникијски Нил.

Братство манастира Св. Пантелејмон од 100 монаха, међу којима су и они који живе у испосничким ћелијама, окупило се на молитви за свога игумана.

Митрополит Евлогије прочитао је поздравно писмо Његове Светости Патријарх московског и све Русије Кирила схи-архимандриту Јеремији (Аљекину) и братству.

После Литургије служен је молебан захвалности Господу поводом 100. рођендана игумана манастира Светог Пантелејмона.

После читања многих поздрава и честитка о. Јеремији, г. Александар Беглов, председнички изасланик у Централној савезној области, доделио је схи-архимандриту Јеремији орден Св. Александра Невског у име Председника Руске Федерације Владимира Путина.

Митрополит Сергије је доделио о. Јеремији орден Св. Антонија и Теодосија Кијевске Лавре у име Његовог Блаженства Митрополита кијевског и све Украјине Онуфрија.

О. Јеремија, који је примио пуно одликовања и поклона, захвалио је свима присутним рекавши „да нема спасења без љубави, док је љубав немогућа без самопожртвовања и крста, који је недостижан без понизности и стрпљења. Стрпљење, љубав и понизност – ово троје су пут једног хришћанина ка Царству небеском. Никад не заборавите прву заповест Христову. Желим вам помоћ Божију у свим вашим подухватима.“

Извор: Православие.ру