110 година Црквене општине Угљевик

Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Фотије служио је 8. августа 2020. године свету Литургију у угљевичком храму Свете Петке Параскеве.

-Наши преци су своју веру изражавали кроз подизање храмова, манастира и парохијских домова да би њихови наследници имали где да се Богу моге, крштавају децу, венчавају и да испраћају у вечни живот оне који су се упокојили. Историја овог краја је крстоносна и крстоваскрсана, јер смо кроз ове храмове васкрсавали као народ и сачували се до данас. Сећамо се кроз молитве свих оних који су допринели да светиње буду изграђене. Наш манастир Тавна је био духовни центар Срба овог краја прије него што су никле цркве у Угљевику, беседио је владика Фотије поводом 110-годишњице оснивања Црквене општине Угљевик.

Храм Свете Петке Параскве је обележио 30 година од почетка градње и 20 година од освештања. Епископ Фотије је освештао темеље Светосавског дома у порти храма. У току свете Литургије владика Фотије је рукоположио је ђакона Велислава Мишуру у чин свештеника.

Кум свечаности био је начелник Општине Угљевик г. Василије Перић коме је додељена архијерејска похвалница за активно учешће у животу угљевичких парохија. Архијерејском похвалницом су одликовани Рудник и термолектрана Угљевик и бројна удружења и појединци.

Извор: Епархија зворничко-тузчакнска