11. новембар – сто година од ослобођења и уједињења

Поводом 100-годишњице од ослобођења и уједињења, Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори организује дводневни научни скуп у којем ће учесвовати четрдесет еминентних научника из Црне Горе и региона.

Научни скуп под називом „11. новембар – сто година од ослобођења и уједињења“ одржаће се у суботу и недељу, 10. и 11. новембра 2018. године у хотелу „Војводина“ у Херцег Новом. Скуп ће се након званичног отварања и поздравних ријечи почети излагањима Богољуба Шијаковића (Београд) Питање уједињења у написима листа Уједињење (1917 – 1919.) и Воја Павловић (Београд) Француска источна армија и стварање Југославије. За два дана кроз 6 секција биће представљено 40 научних радова. Своје радове ће презентовати и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије Митрополит Митрофан Бан и митрополит Гаврило Дожић – учешће у ослобођењу и уједињењу, Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије Косовски мит и 1918. година, Епископ диоклијски Методије Дјеца у Великом рату.

Другог дана скупа, 11. новембра 2018. године у 8 часова у манастиру Савина служиће се света архијерејска Литургија са парастосом погинулима у Великом рату.

Извор: Митрополија црногроско-приморска