120. година руске цркве у Јафи

У Руском културном центру је 15. јануара отворена фото-изложба посвећена 120-годишњици освећења цркве Светог апостола Петра и Свете Тавите на филијалном земљишту Руске црквене мисије у Абу-Кабиру у Јафи, јужном предграђу Тел Авива.

У прошлости би руски поклоници долазили у Свету земљу преко морске луке Јафе. Цркву је 20. јануара 1896. осветио Патријарх јерусалимски Герасим у част Светог апостола Павла, који се посебно поштује у Јафи.

Представници Руске амбасаде у Израелу  и Руске црквене мисије у Јерусалиму, парохијски свештеници, грађани Израела и гости из Москве били су присутни на отварању ове изложбе.

Организатори изложбе су свештеник који руководи мисијом при цркви Свете Тавите у Јафи протојереј Игор Пчелинцев, и директор Културног центра Наталија Јакимчук.

Изложба обухвата историјске и савремене фотографије које се односе на историју, изградњу и украшавање цркве на парцели у Јафи где се налази гроб Тавите коју је васкрсао апостол Петар (Дела 9,36). Ова парцелу је 1896. купио архимандрит Антонин (Капустин, 1865-1894).

Такође су изложене савремене фотографије руске филијалне цркве и њене унутрашњости, које је снимио професионални фотограф Рувен Бренер. Такође се могу видети и неке старе фотографије које приказују Велике Војводе Сергија и Павла Александровича, као и Велику Војвоткињу Јелисавету Теодоровну, који су приказани како 1888. полажу камен темељац будуће цркве, заједно са портретима архимандрита Антонина (Капустина) и других личности које се везују за историју руске цркве у Јафи.

Ту су и  фотографије које показују фазе изградње саме цркве и куће за поклонике.

Ова збирка садржи и фотографије које казују о посети Патријарха московског и све Русије Алексија II 1997. године, о позлаћивању звона, као и о садашњем стању цркве и филијале.

Данас се руски филијални плац у Јафи сматра једном од најлепших места у Тел Авиву.

Извор: Pravoslavie.ru