125 година Српског певачког друштва „Јединство“

125 година Српског певачког друштва „Јединство“
125 година Српског певачког друштва „Јединство“
125 година Српског певачког друштва „Јединство“
125 година Српског певачког друштва „Јединство“

15. Међународни хорски фестивал и велики јубилеј - 125 година Српског певачког друштва „Јединство“

Тродневна свечаност започела је 6. децембра 2018. године у Саборном храму Христа Спаситеља наступом СПД „Јединство“. Диригент Немања Савић поздравио је све присутне и изложио дугогодишњу историју и традицију тог певачког друштва. Уследиле су дивне композиције које су обрадовале многобројну публику. Наступио је и подмладак „Јединства“ под диригентском палицом Јасне Антонић. Исте вечери запажен наступ имао је и Женски ансамбл „Дар“. Свечани концерт је закључио Хор свештеника Епархије бањалучке.

Други дан прославе великог јубилеја настављен је у концертној дворани Банског двора у Бањој Луци. После уводне композиције „Кто Бог велиј“, и „Ој, Србијо“ Хор свештеника Епархије бањалучке извео је и композицију „Тамо далеко“ подсећајући на велики јубилеј - стогодишњицу завршетка Великог рата. На сцену су затим изашли гости из Добоја. Окупљена публика уживала је у разноврсним композицијама Мешовитог хора „Богољубље“. Уз њих, запажен наступ забележили су и Мешовити хор „Уна“ из Новог Града, Женски ансамбл „Дар“ из Бања Луке и Српско певачко друштво „Свети Георгије“ из Прњавора. Свечани концерт крају је привео, уз дивну мелодију Големе ч`чкалице, Вокални ансамбл „Сингидунум“  из Београда.

На почетку трећег, финалног дана и тренутка званичне прославе јубилеја многобројну публику и све присутне поздравио је архијерејски намесник бањалучки протојереј-ставрофор Ратко Радујковић, који је рекао да је СПД Јединство велики неимар српске духовности и културе. -Створено под окриљем Српске Православне Цркве, СПД Јединство је уградило свој рад  у значајне догађаје српског народа посебно Бање Луке, Крајине и Републике Српске, подсетио је протојереј-ставрофор Ратко Радујковић.

Од оснивања далеке 1893. године, Друштво је реализовало више од пет хиљада концерата и учешћа на богослужењима на простору бивше Југославије, већине европских земаља али и далеке Русије, Аустралије, Кине, Северне Америке... СПД Јединство је кроз своје вишеструке, многобројне активности и  високоуметничке домете, постало много више од успешног певачког друштва. Због улоге коју је имало и има у историји и животу српског народа са правом се каже да је Јединство је институција културе. СПД Јединство из Бања Луке носилац је више одликовања: ордена Светог Саве, ордена Његоша, ордена Светог Андреја, Повеље Града Бања Лука као и многих других високих признања.

После поздравних речи на сцену су изашли чланови Друштва који су под диригентском палицом проф. Немање Савића, уз огромно одушевљење публике, свечано прославили велики јубилеј постојања. Њима су се касније придружили и Дечији хор „Јединство“ још једном потврђујући да се љубав према хорском певању и озбиљној музици налази и његује у срцима подмлатка. Под диригентском палицом гђе Олге Милићевић, као посебни гости вечери, наступили су и гости из Београда - Вокални ансамбл „Сингидунум“. На крају су сви окупљени на сцени потпомогнути публиком заједнички отевали композицију коју потписује  музичар, композитор и текстописац Никола Грбић - „Ово је Србија“.

Извор: hhsbl.org