12 година хора Света Анастасија Српска

12 година хора Света Анастасија Српска
12 година хора Света Анастасија Српска
12 година хора Света Анастасија Српска
12 година хора Света Анастасија Српска

Сабравши четрдесет појаца хор је, у недељу 21.октобра 2012. године, у требињском Саборном храму одржао свој први самостални концерт, прославивши 12 година постојања и рада у Славу Божију и корист Цркве Христове

Уз присуство Епископа захумско-херцеговачког г. Григорија, свештенства и монаштва и бројне публике, имали смо прилику да уживамо у разноврсном програму, као  и да стекнемо увид у дуготрајни, предани и богоугодни рад чланова и руководитеља хора.

Више генерација је, у току ових 12 година, кроз хор пошло путем православног-литургијског живота, којим требињска црквена заједница иде и за који се бори. Чланице хора су ученице основних и средњих школа у Требињу, а оне које су у хору од његовог оснивања сада су студенти разних факултета: Теолошког, Филолошког, Медицинског и др. Посебна радост је што наша Анђелка Радуловић завршава у Атини појачку школу „Симона Караса“, у класи професора Игора Зиројевића , гдjе ће савладати теорију византијског појања и стећи практично појачко искуство.

Појање на богослужењу јесте управо умножавање јеванђелског таланта и дара. Уз учење црквеног и народног појања чланови нашег хора се уче заједничком животу и служењу, смирењу и трпљењу једних према другима, а то значи да се сви заједно учимо љубави. Љубав у заједници јесте и почетак и крај сваког служења у Цркви.

Присутне је поздравио и о раду хора говорио старешина храма Свете Тројице у Гацку протојереј-ставрофор Велимир Ковач. Хор се под водством и руковођењем презвитере Бранке Јанковић представио појањем богослужбених пjесама византиjског напjева и по Мокрањцу, затим црквено-народним пјесмама уз музичку пратњу, као и народним пjесмама.

Посебну благодарност хор дугује и професору музичке школе у Требињу Милисаву Сукоњици, као и ученику Милошу Ковачевићу који су својим учешћем у програму уљепшали овај концерт.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка