130 година рада СПД „Слога“ у Сарајеву

130 година рада СПД „Слога“ у Сарајеву
130 година рада СПД „Слога“ у Сарајеву
130 година рада СПД „Слога“ у Сарајеву
130 година рада СПД „Слога“ у Сарајеву

Свечани концерт поводом 130 година рада и постојања Српског пјевачког друштва „Слога“ у Сарајеву

Ове године Српско пјевачко друштво Слога из Сарајева прославља 130 година постојања. Тим поводом, 11. децембра 2018. године приређен је свечани концерт у велелепној дворани Народног позоришта у Сарајеву, у којој Слога има дугу традицију наступања. У препуној сали концерту су присуствовали и представници политичког и културног живота земље, као и представници дипломатског кора.

У првом делу програма била је заступљена духовна музика православног културног простора. После извођења композиција Тијело Христово, Хвалите имја Господње и Достојно јест отпевано је и дело Дефте лаи, један од најстаријих сачуваних записа средњовековне црквене музике. На репертоару су се нашли и Мокрањчеви Фрагменти из Литургије Светог Јована Златоустог, као и његово Тебе појем – најизвођеније дјело српске православне црквене музике. Реч је о својеврсном омажу великом српском композитору који је долазио у Сарајево и коме је сарајевска Слога својевремено приређивала свечани дочек. Тај део програма завршен је композицијом Христос воскресе Корнелија Станковића. Уследила је пројекција изврсног документарног филма о Српском пјевачком друштву Слога, у продукцији Зорана Кубуре и БХРТ.

Други део програма обележила су дела световног карактера. Осим изведби фолклорног порекла (српске народне песме из Босне и Херцеговине, Мокрањчеве Српске обредне кајде, као и Оро се вије Јовице Гавриловића), на сцени је изведена и Јесенска ноћ Јосипа Славенског, уз клавирску пратњу Маје Будимир и балетску пратњу којом су се представили Јована Милосављевић и Михаил Матееску из Балета Народног позоришта у Сарајеву, показујући тако сјајно прожимање хорске и балетске уметности.  Тај део концерта обогатио је и наступ квинтета хармоника Акордеус из Источног Сарајева.

Посебно је важно истаћи да се сарајевска Слога, у години када обележава 130 година свога рада и постојања, с поносом и пијететом сетила жртве српске војске која је 1918. године ослободила и ујединила ове просторе. Тим поводом изведена је композиција Креће се лађа француска, у аранжману Марина Адамов Стојадиновић.

Премда је покушаја организовања српскоправославне хорске делатности било и раније, Слога је основана 1888. године с циљем да, како су оснивачи и истакли, „својим појањем украшава благољепије црквено, да код Срба православних развија жељу за похађањем цркве, да приређивањем чисто српских забава користи материјално српској школи, српској сиротињи, да шири у српском народу у нашој вароши пренебрегнуту слогу и љубав”. Слога је, у изузетно тешким временима за српски народ у Сарајеву и Босни и Херцеговини, успела да преживи све буре и олује 19. и нарочито 20. века, тако да данас, као једно од ретких активних српских друштава у Сарајеву сведочи о богатом и у великој мери забољављеном доприносу сарајевских Срба у очувању српског културног и националног идентитета.

Концерт је одржан са благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита дабробосанског г. Хризостома, као и средствима покровитеља - Секретаријата за вере Владе Републике Српске, Народне скупштине Републике Српске, Владе Кантона Сарајево, Града Сарајево, Општине Стари град Сарајево, Општине Источно Ново Сарајево, као и фирми Мибрал, Златно Зрно и Тимо систем. Генерални медијски покровитељ свечаног концерта била је Радио-телевизија Босне и Херцеговине. На челу организације концерта стајао је председник СПД Слога протојереј-ставрофор др Владимир Ступар, а сценарио и сигурно вођење хора на сцени потписује диригент мр Стефан Мојсиловић.

Борјан Митровић

Извор: Митрополија дабробосанска