13. Генерална Скупштина Конференције Европских Цркава - Konferenz Europäischer Kirchen (KEK)

На позив Конференције Европских Цркава (КЕК) званична делегација Светог Архијерејског Синода СПЦ учествује на 13. Генералној Скупштини ове организације која се од 15 до 21. јула одржава у Лиону, граду Светог Иринеја, у Француској. Делегацију чине вођа делегације Његово Преосвештенство епископ захумско-херцеговачки Г. Григорије, Његово Преосвештенство епископ аустралијско-новозеландски Г. Иринеј, Јулија Видовић из Париза и Петар Петковић из Београда, дипломирани теолози. Поменуто скупштинско заседање има и јубиларни карактер, будући да у овој години КЕК прославља педесет година од свог оснивања.

Тим поводом на Скупштини у Лиону је присутно 140 цркава и верских организација чланица КЕК-а, преко 700 делегата, међу којима су, у лицу високих гостију, присутни и Његова Све-светост васељенски патријарх Вартоломеј, Њихова Блаженства румунски патријарх Даниел и албански Архиепископ Анастасије, Његова Преузвишеност лионски кардинал Г. Барбарин, поглавар Француске Католичке Цркве, православни митрополити, епископи, професори, научни истраживачи итд.

Главна тема Скупштине „Позвани једном надом у Христа" (Еф. 4,4) покренула је разматрање многих значајних питања данашњице тражећи одговоре засноване на јеванђелском искуству и истини. КЕК као значајна верска европска организација, која активно учествује у многим аспекстима креирања политике ЕУ у одбрани хришћанског идентитеа, представља изузетан простор на којем је делегација СПЦ заузела јасне ставове, сведочећи о положају и улози СПЦ и њених верника како у Србији, пре свега у њеној јужној Покрајини Косову и Метохији, тако и на просторима бивше Југославије, где упркос свим тешкоћама изазваних ратовима у претходном периоду и даље живи и активно функционише. У том смислу делегација СПЦ захтева да КЕК, на целом канонском простору СПЦ, настави да пажљиво надгледа и прати све аспекте друштвено-политичких активности, како би СПЦ била теолошки и еклисиолошки уважавана, а не злоупотребљавана у државне и националне сврхе. За досадашњи успешан рад КЕК-а на простору Црне Горе, делегација СПЦ је пренела захвалност, наглашавајући потребу даљег мониторинга у Бившој југословенској републици Македонији све до доношења коначне одлуке.

Чланови делегације СПЦ, у току првог дана заседања, постигли су значајан успех тиме што је Његово преосвештенство епископ аустралијско-новозеландски г. Иринеј изабран за ко-модератора скупштине, a Јулија Видовић за члана политичког одбор КЕК-а. У наредним данима следи избор чланова и у осталим телима организације , где је делегација СПЦ такође аплицирала.

На крају другог дана заседања, поводом погибије деветоро српских држављана у Египту, Скупштина КЕК-а, молитвом и минутом ћутања, одала је пошту трагично настрадалим жртвама.