14. број „Ћирилка“

На радост наших малишана, а и њихових родитеља, ИИУ „Светигора“ је издала нови, 14. број поучно- забавног часописа „Ћирилко“. Као и претходни бројеви и овај, бавећи се духовним обликовањем и васпитавањем дјеце, обилује многим занимљивим рубрикама: кратким и садржајним причама, поукама, дјечијим радовима и цртежима, као и текстовима из језика и историје.

Циљ часописа је да омогући родитељима да заједно са дјецом, листајући и читајући „Ћирилка“, квалитетно проведу своје вријеме, поготово ако се узме у обзир да највећи дио садржаја који нуди овај часопис нашој дјеци у савременим црногорским школама неће бити омогућено да упознају.

Читајући га, дјеца откривају значење апстрактних појмова, усавршавају матерњи језик, као и знање о својој вјери и историји, развијају логичко размишљање и начине креативног изражавања (цртање, бојење, писање читање, доношење закључака). У исто вријеме они упознају правила живљења и љепоту Божијег свијета који их окружује.

Кроз све текстове се ненаметљиво сугерише православна философија живота и хришћанска поука. Средишња тема овог броја је празник Христовог васкрсења, о којем се говори у уводнику, а дат је, о овој теми, пригодан текст, двије пјесме, објашњен је израз „Јудин пољубац“, а урађена је и, за дјецу разумљива, карта Христовог кретања („Васкршње стопе“) у последњој страшној „страдалној“ недјељи Његовог живота. Уз ову рубрику иде и кратки лирски запис „Христос те милује својом руком“ митрополита Амфилохија. Надахнута идејом Васкрса је и Ћирилкова бојанка.

Наиме, дјеца имају задатак да обојају икону Христовог Васкрсења. Ћирилко је часопис који веома његује језичку културу, па је у рубрици „Азбука“, дато неколико појмова под словом З, а рубрици „Какво име да ти дам“ побројана су најчешћа српска имена са овим почетним словом. О српској ћирилици постоје два рада, један је ликовна представа азбуке Брајевим писмом, а други је ђачки писмени састав. Објашњени су књижевно – теоријски појмови загонетка и палиндром, уз навођење великог броја примјера. Рубрика „Ћирилци пишу“ садржи писмене саставе дјеце, а „Лектира“ је посвећена познатом и плодном дјечијем српском пјеснику Добрици Ерићу.

У рубрикама „Витезови“ и „Принцезе“ помињу се Топлица Милан и кнегиња Зорка Карађорђевић. Број се завршава библијским стрипом. Све ово, као и још тога много доброг и лијепог наћи ћете у новом броју листа „Ћирилко“. Лист је прилагођен дјечијем узрасту, начину размишљања и интересовањима, штампан је у пуном колору, са изванредним илустрацијама. Часопис кошта један еуро и од Васкрса ће бити у продаји на свим киосцима широм Црне Горе.

Дан

Извор: Митрополија црногорско-приморска